Tuesday, May 5, 2009

my lyfe~n a story...~


..i'm not going to school today...[huh? again?]

..

yes.. esok pg la kot...~ad bio dan admath esok,, mati r kalo x pegi..mgu dpn xm da stArt..uhuk2
klmren pegi skool...tbe2 saKit balik...pagi tu x rase papepUn.. tbe2 time kimia [dlm kls, teac xd0p] trse sakitnye...pepagi, mase 1st n 2nd... time tu da blur [ah sudah, baru 1st lesson, cne ni??..]
then, tyme BaT, dy b'+ dn b'- rse sakitnye...tyme admAth, adUh...x taw la, xmsuk otk, sakit sgt~ pSi pulak......! nk sampai kt waktu rehat tu, phew, lame nk mmpus rase..~then, kwn ku yg due org yg baik hati dan setia itu tLg pegi call my daddy + pegi amik borg kbnrn kuar sk kt pJbt...then, tyme eSt,, dgn smgt nk balik, sarah pun balik r..pegi ckp kt teaCher w.haniZah jap, then dy pun memahami, [xkn xnk bg balik kot.. kn?]
turun tangga,,argh..! sakit..! sampai kt pintu pgr,, nmpk pak cik gUard, bg surat..
pastu dy ckp,

"rse mok g naik kt pjbt td"
"oh, ye ke p cik?"
"naik kter tu op[sambil tnjuk kt kter]?"
"a'ah"
"ho ye r, g naik pjbt td"
"ok xpe la p cik, sy g msuk kter dlu, macih"

adeh pak cik, org tgh sakit ni...hi3
straight pegi klinik,,rmai tol r org kt klinik ct khadijah tu kn?? hu3
smpat balik rmh jap, cz mak nk msk nasi~hi3
then pegi lah,, result nye = gastrik dtg menyerang lg...ha3..pdn muke..kne mkn ubAt..
da la x sdAp, huh! xpe la,, nk baik, mkn la~

today x pegi sk, shahirah pn x pegi..ki3...bgus gAx, cz kje mm lom ciap..kang kne mrh dek cgu,, x sgup... n x ready lg r nk prsent Bi, so byk sbb x pegi sk ni...org mls mmg byk aLsn..kn?

so far, dis week...muram...........
aik,,hujan?? [x berkait dgn cter dlm post, skdr respon thadap psekitrn..hi3]
ok, back to tHe story...ye, mmg betul, as 4 me, this week, at school trse muram..
[this week tu hr ahad n isnin yg x cukup, ha3]
pzah pun ad tny,"umu,,bkpe nmpk muram je hr ni?"
me - "ha?? au gop" (no respond)
.....otak x bg respond utk mneruskn story.....
-not responding-shut down-argh!-sewel-

exam! exam!
result kali ni msti down.......adeh~
x sgUp2...!!
smgt2, mane smgt?????

eh,,best lh lgu thinking of you tu..! hi3

iDea2,, mane idea??

nk dgr crite x?? alang2 rse nk menaip ni,, so bace lah.. cter pndek jep..~

Mind Your Language

Seorang bapa yang buta huruf mengenai bahasa Inggeris amat tertarik dengan gelagat anaknya yang sedang menghafal perkataan-perkataan bahasa Inggeris. Dia lalu menyapa anaknya,

Si bapa : Abah dengar engkau sebut buk, skul, pen dan lamp tu apa dia?
Si anak : o...itu sebutan bahsa Inggeris. Book itu buku. School itu sekolah. Lamp itu lampu dan pen itu pena. Orang putih bila nak sebut benda-benda ni, dia akan kata The book, The school, The pen dan The lamp.
Si bapa : o...ada de-de-de pula! (mencelah si bapa sambil memikirkan bahawa bahasa Inggeris itu taklah susah sangat. Hanya perlu pendekkan seperti buku jadi buk, lampu jadi lamp, sekolah jadi skul dan pena jadi pen. Kemudian perlu letak perkataan de di depan. Jadi tidaklah susah sangat bahasa Inggeris ini rupanya...)

Keesokannya si bapa bersama-sama dengan anaknya telah singgah di sebuah warung kopi. Sambil menonton TV dan berborak mesra dengan teman-temannya di warung itu, si bapa ini berkata girang.

Si bapa : Bahasa Inggeris dalam TV tu tidaklah susah sangat. Asalkan kita faham kata kuncinya, mudahlah kita nak cakap bahasa orang putih tu!
Si Teman : Betul ke?
Si bapa : Betul. Semalam anak aku ni ajar beberapa perkataan. Aku terus dapat memahami kata kuncinya dengan mudah.
Si teman : Kalau begitu, 'saya sudah makan nasi', orang putih kata apa?
Si bapa : (Dengan bahasa yang cukup lancar terus menterjemah) "De sa de su de ma de na!

Si anak yang sejak dari awal hanya diam membisu hampir tercekik dengan karipap yang sedang dimakannya lantaran tergamam dengan de sa de su de ma de na!

Iktibar : Setiap ilmu memerlukan proses pembelajaran yang betul.

aBes da cter...ha3
bagus punye bapa...kih3

k r, guruh..~hu3

till then, take care...! salam...

-sarah-
Share:

0 buddy (ies):