Friday, July 24, 2009

a quite long post. =)

Assalamualaikum..

huh..sudah lame x menulis entry di cni...saban hari, post di blog knln da brtmbh tp di lel4.blogspot, ttp tiada perubahan..mengapa ya? cbuk? ya, maybe itu jwpn yg agk tepat, walaupun x exactly tepat..hurm..last week mmg xpost + xonline pom...cuaca agk x m'izinkn, ye la, asyik guruh dan hujan..x brni jgk tkot tbe2 dtg petir..hu3..n mmg xde mase sgt..hu3..=(

dunno ape yg brlaku d skeliling sarah n to myself lately, mmg rse blur ssgt, kwn2..huk3..=(

weeKend mgu lepAs - bAnneR
cuti due hari mgu lepas,,mmg xde buat hwork dan revision pn..knape ye?
bknnye tiada keinginan, tapi kmlsn mngatasi sgalanye. tp, jikalau betul malas, mcm mane sarah boley siapkn kain rntang tu last week?
sarah pn xtaw tndkn tu tndkn yg boleh dtrime akal n sarah labelkn ia sbg tndkn yg x bijak aka tndkn agk bodoh kot. sorry to use that word but i really felt it that way last week.
ok. sarah buat kain rentang yg cgu nk kt rumah. tfah ad mghulurkn bntuan pd hr khamis dgn tlg lukis+wrne sdikit, but, sarah yg sudhkn slebihnya, drp xnmpk rupa kain rntg, kpd ade rupe.
hurm,,berbaloikah perbuatan ku itu?
my mom said that, sarah ni wt kje yg x sptotnye. ye lah, kje tu sptotnye wt dgn kgkwn kt skola, da mcm others x mnunjukkn keinginan nk wt, apkh btah diriku utk menjaja muke sposen utk meraih simpati mereka?
tp ape2 pun, sarah da xnk ckp psl ni, just luahkn kt my dearest blog aka diari elektronik, supaya prkara ini x dtg m'ggu lg pmikiran sarah, itu je. n da x rse sakit aty bout this, cz sarah kinda lali dperlakukn sbgini, trime je lah..agpun, sdap jgk upenye wt sorg2.hik3
but skrg bnner tu da x brpe ad rupe, as kne hujan..huk3
xpe lah, lumrah alam la tu sarah..=)

Kuiz Pelancongan
OKIE. x disangke-sangke, kami berempat[sha,pjah n ika] mewakili skolah utk prtandingn yg maybe tiada nilainya di mate pelajar2 or sesape, but ktorg buat je stkt yg trdaye. ye lah, mane smpat nk study seluruh malaysia, da lah mmg kurg amik taw bout tourism ni, tbe2 berkuiz pulak.
so, tepat 9.15 hari selasa x ingt tarikh, berlangsungla ptndingn tsebut ala2 ujian, cz jwb sorg2 ats krts soalan..soalan..pergh, susah beb..
ad k ptot pg tny lesen bg pmandu plncgn wrne ape. mane la ak nk taw, adeh.
hntam jawab wrne hijau, betul jgk upenye.
ad lagi, soalannye, hurm....pnjg tiang bndera kt dtrn mrdeka..100m kAlo x clap..
ape lagi ek?
kt mane kite boleh mkn mknn portugis kt melaka?
i tembak medan san pedro...
rasenye betul...x ingt da~
da lah tu, x brape ingt..hu3
so, Alhamdulillah, x dijangke pun ktorg akn mara ke peringkt seterusnye..
mmg mule2 ingt cgu tipu. (jht kn?)
dgn muke yg sgt x pcaye sarah tnye cgu Zulkifli Awang, "cgu, cgu tpu op?"
[biadap punye ank murid, ampun ya cgu, sy mmg x pcaye lgsung]
cgu: sguh, sy x tpu ni.
huhu, dan mmg betul, cgu x tpu. cgu Aziah sndiri yg mngesahkn.
next level djangke berlangsung awal bulan 8 di dungun, state level.
huhu...xtaw pe akn jd, but, akn brusaha..doakn kami. walaupun ptndingn mgkin xbrnilai krn x sehebat bahas @ debate @ syarahan @ publis speaking or wutever else, ini jgk mnyumbg kpd imej skolah skurg2nye wlaupun x byk.fullstop.

Sesi Penggambaran Majalah An-Nur 2009
hari rabu minggu lepas. huh. hari yg penuh kutukan drp mulut xde insurans ni. kutukan buat mPp. i don't know la why aty pns sgt hr tu, but mmg sakit aty dgn mpp ni, pd hri trsebut la.
oleh sbb ktiadaan mpp, kls ktorg tpkse bgmbr lepas rehat, x mngikut jdual. cz cgu yati x nk amik, jika xde mpp. yg bengangnye, kcian kt cgu kelas. tgu punye tgu, mpp xdtg wlaupun pg pnggil. ustaz pulak xnk lepas mpp dye tu wlapun 5 minit. ade spotcheck tyme tu.
kcian ktorg tcongok cm org dungu, dgn cgu2 skali. cgu pun kami nmpk cm agk kbengangan. huk3.
x nk ulas da. sakit aty.
tp kcian sbnrnye kt mpp ni...dgr byk cter bout dorg..tp x larat r nk cter.esp ble MIDI berlangsung..
sarah pun x taw what gonna happen to this school. huk2.
teruk pulak rase. hu3...

Pelajaran
ok..smpai di tajuk ini..cume akn mngulas scra ringkas...
bM - so far, ok aje dgn subjek ini...cume mls nk wt krgn..hu3
skrg musim pmbntgn KOMSAS...kump kitorg da bntang drama serunai malam..
hurm...bngang gax dgn kelas yg cm x m'alu2kn pmbentangn..but, mmg kelas 4AIK ni cmni, smpai dpt glrn 'kelas mayat'..sbb? kami xde respon...one-way communication..respond oleh pelajar sgt susah utk diperoleh..knape ntah~
ustzh wan sabariah kate kami ulamak sukuti..huk3
kls mayat tu, ustaz amran yg bg glaran..
pdn muke kami, kan?
cgu anuwi pun kate kami xde respon. huk3. sesungguhnye, sarah pun xtaw nk komen ape, tp, ntahla....hu3
bi? no comment.
bAt? sdg memahami. sdg berusaha. subjek ini makin merosot, entah kenapa. sarah mmg smakin teruk. tp skrg da stabil ckit rsenye. ustaz skrg agk moody..hu3..takot sgt rase....
mAth - satu2nye subjek yg boleh diharap..skrg mlgkh ke tajuk trigonometry, so far, okay lagi...subjek ni la subjek harapan,,,,huhu...
adDmAth..- susah utk describe subjek ni..hurm...mara ke tajuk 9 - differentiation, tjuk yg x la sakit aty cam logarithm bagi sarah, tp, skrg, jd x brsmgt pulak dah...oh semangatku, ke manakah dikau menghilang?
pSi - hurm....blajar ok..tp x ulangkaji...so, jd blur, ingat2 lupe....harap sgt x teruk sgt exam last year nanti, cz mid year x m'berangsangkan mrkhnye....
pQs - same je kot dgn psi..hurm....
Fizik - huh...ikut saje ape yg dpelajari...buat mase skrg, fhm la...tp formula yg lepas2, pljrn yg lepas2, kritikal rsenye...x brape ingt....i wish my otak like zulaikha..hik3
kiMia - agk ktinggln...da la klmren x msuk kelas...kne study sniri nmpk gayenye~
biology - chapter 6,,no comment la...xreti nk komen pblajaran...tp pening dgn peKa..buat2, x hantar..bkpe ntah gtu...
eSt? - huh.fullstop.
sJrh - hurm...*thinking*
ok kot...cz skrg, cgu zawaiyah yg ajar, so ambil ckna r ckit..brbnding tyme cg aziz mngajar, sarah x ambil cakna pom..huhu..bgus utk myself, xla sesat.
abes da kot sume subjek, op?

sbnrnye..ade lagi ni nk post...cume x ingt..hu3

hurm...ttg kawan2...
rse sdeyh, cz, ble difikir2kan..smakin singkt mase utk kami terus melayari khidupn bersame2..xlame dah utk bersame...tahun ini dan tahun depan..
how times fly~
rse jgk ade antara kwn2 yg smakin jauh....tp kudiamkn,,,xnk fikirkn sgt..lumrah alam la tu..~
ad jugak yg smakin dekat, baguslah, kan?
namun, skrg, dgn member2 trdekat, kami just enjoy ourselves~
live our lives..

ble drenung2kn,,,byk rupenye yg brlaku tahun ni...
tahun lepas rsenye hidup x sesukar skrg...cewah, mcm la berat sgt skrg ni...positif sarah!!
skrg sudah suku ketiga julai..24 julai 2009..
dari awal tahun..plbagai kjadian dah~
episod sdih bermula tanggal 22 februari lepas, dgn pemergian nenek..rndu kt dye..
kdg ble bc yasin pagi2 kt skolah, tringat kt arwah nenek...honestly, kdg bgenang air mata..bgenang je la...xde la emosional sgt, kawal r..kt skolah, cntrol r.hi3
april, ksihatan merosot..berhari2 x ke skolah..pljrn x smpat nk kejar..
akhir april, kjadian yg gmpar...
mrntap smgt~smgt hilang~
mei...exam~mid year..sterusnye jun, dpt result yg mngecewakn~
lagi tdk brsmgt~ sptotnye bina smgt baru, tp, sarah x skuat dahulu, kot.
sejak ble ak jd cmni ni? rse mcm matured pulak, chewah! wlaupun most of my friends label sarah childish. hik3. am i?
xksah..i lg suke~
mlgkh ke bulan julai,,,jd makin blur pulak..ape ni?
sarah!! wake up girl!
ad lagi kjadian2 yg dirhsiakn..xnk la bgtAw,.
utk some prkare yg trjadi, slalu ingt kak rAbiha ckp tyme tAmrin f0rm 2..dy gtAw, utk hdup bahAgia...kite kne:

INGAT KEBURUKAN DAN KEJAHATAN KITA PADA ORANG LAIN
INGAT KEBAIKAN ORANG PADA KITA

DAN

LUPAKAN KEBAIKAN KITA PADA ORANG LAIN
LUPAKAN KEBURUKAN DA KEJAHATAN ORANG PADA KITA

smpai skrg,, mmg sarah da biase buat ape yg kak biha ckp...tp at certain times, x jugk...ye la,,hati x slalunye baik...but most of the time, that's what i do, praktikkan~cubalah..

eh2, baru tringt, rsenye mgu ni ad jatuh kt tangga lah! huk3..fed up tol~
asyik2 tangge! bosan...nseb bek time tu sorg2..xde la bngang dan malu..hu3

ape lagi ek?
xde da kot...
cume nk wt reminder,,birthday org bulan ogos..
1 ogos - adK kWn.
3 og0s - jUe
4 og0s - hikmAh
5 og0s - farhAna md izhAm
9 og0s - amirAh che adnAn
10 og0s - mUrni n kaK amAlina
12 og0s - ikA
18 OG0S - KaZen
22 og0s - nasYitAh kot~
24 og0s - old fren
26 og0s - s0fie~
29 og0s - ain md no0r
30 og0s - kak b2, right?
31 og0s - kak oleEn, yAti..
ad lagi yg tertinggl ni, tp siyes x ingt..hu3

tringt lak my birthday last year,,xde la ape2 sgt, cume suke sbb ad yg mngingati wlapun xrmai~
xde hdiah pon,,xpe la, it's the thought that count. dpt la kad due.hi3
satu from teEfAh leEvs deArie.,teef, nk lg ey taon ni..hi3..satu lagi, from seniors..mmg the second card, x sangke sgt..n this year mmg xdpt da r cmtu, memandangkan dorg da xde~uhuk2...
papepn, thx to all..nk sebut x sape bg? xpayah la... da ade yg taw...yg x taw,,hurm...nk taw ke? hi3..=)

okayla...da pkul sbelas ni, nk tdur r~
tp nk kne iron bju kurung dlu..esok ade knduri, tp xnk r kecoh esok, so bsiap slalu senang..
mule2 mak xnk pegi, cz virus influenza A skrg da ade kt trganu ni, cz knduri tu kt bndar, so tkot r nk g kt tmpat rmai2 cmtu, tp ayh nk g gax. so kami ikut aja seyh..
sarah x ksah, bab mkn, no 1~skrg ni..hi3
berat pun da naek seyh..tp xrisau sgt, cz da dekat nk bulan pose, so, nanti turun la kot, if sarah x mlntak time berbuke..hi3

ok2, siyes da nk off + tamatkan post~
so, tata..till next time ya..
wsLm...take care all..
smiLe alwAys...=)

p/s: trial sPm ble ek? guDluck all!
p p/s: knape smakin hari smakin x minat utk on di website skolah?

-sarah-24jUly2009-11.00pm-

Monday, July 13, 2009

dots

...
[just dots]
xde mse nk taip post.bz jap.esok kuiz plncongn.

Saturday, July 11, 2009

rugikah senyum?

ni satu bnda yg sarah x paham smpai sKrg,,err,,,sory2..lupe nk bg sLm..
assalamualaikum,,sihAt sUme..? hi3
sory2 stArt post bebel x pasal2, bUang tebiAt kot?

ok2,back t0 my bebelan td..

slh satu bnda yg x phm dlm klgn org2 kita, melayu lah esp...sgt susah nk senyum kt org, hatta sesama perempuan sekalipun. hey all, rugi ke senyum?
kalo kt skewl tU kan,,,hurm,,rmai gax r yg senyum @ bls senyuman tyme jumpe even x knAl,, but ade gAx yg tidak~why not ek?
ntah2 dye kalo nk senyum kne byr tol agknye.
maybe la dorg bad mood @ ad probs, kot ye pun, senyumlah...xpun bls senyuman gue~huk3

kalo jumpe senior, mostly ok la..tp kan, ad sorg ni, xtAw la pe slh sarah dgn dy or mslh dye dgn sarah, xpenah dye senyum kalo jumpe..aku jugakla yg trhegeh2 senyum kt dy stiap kali jumpe..yg lagi hampeh, muke dy je yg sarah asyik2 jumpe tiap2 hari, huh, fed up aku..aiyo~
dA lar MPP..hu3

kalo jumpe junior [hai,tuenye sarah], okayla..but kalo jumpe dgn dak2 yg prsn gns tu, toksah hrpla dorg senyum..or my face yg buatkn org tanak senyum? huk3,cdeyh~

ingt lg, hr tu, tyme form 3, jln dgn shahirah, on da way balik kels, ktorg btembung dgn dak2 form 2, yg prsn hebat, xbg laluan pn kt ktorg..ade sorg tu, siap berlaga bahu ag dgn sarah..#$^!@&^*#!! no komen!! xnk komen..sndiri nilai la betapa 'hormatnye' junior kt senior...SMKA tuh~

x rugi senyum, kawan~jiwa x trtekan, lyfe pun hepi, muke x cpt kedut~org tgk pun senang hati..
kan? kan?
ceria slalu, ape rugi..if ad probs pun,,jgn tertekan sgt seyh~kita yg mncipta mslh slalunye~

antara rhsia d sbalik senyuman:

Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

Pujangga menyebut :" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".


ni copy dr mane ntAh..btol x, i don;t know, but msti ad yg betul....so? xnk senyum jugak?? kot pndai korg lah~

br lepas tgk vdeo br MMC..hak2,,ok, nice...gud job~
tp babak irsyad cKp fon smbil pegang wallet tu lawak, cm saje pi tayang duit dy..ha3..sape suoh, kn da kne rompak..kih3
btw, gud job everyone!

ok la,,da xde pe nk post..so,,mngundur diri dlu la ye..
next time lak...so, ok, till then, tata..
wsLm, take care..n smiLe always~~
(^,~)

-sarah-

Friday, July 10, 2009

mamamamama....

hak2
dunno what kiNd of title is that, tp really xde idea seyh~

oh ye, assalamualaikum.....

klmren x pegi sk0la..x sihat lah..skrg agk kerap x sihat, entah knpe~

hurm...tringt tyme dlm lab bio hr rbu br2 ni..
hak2
lawak lak...cmni, ktorg wt exp yg chpter nutrition tU, so exp trsbut bjln lncr aje wlaUpun group sarah xde s0rg pun yg bWk buah, haha, ape nk jd la dgn ktorg~da la cik teefah xdtg, aisey~ish3

ok, exp tu ok je..success la..hi3

ok, tyme 4 recess...ktorg kemas2, pegi la nk slm teacher yati..
kn dlm lab, slalu nye cgu2 cKp gune mic kn?
so teacher ltk mic tu ats meja n dye x off..
n my fren yg btUah ni gtl tgn pg amik, sape lagi kalo x cik shAhirAh, aiya...mcm x pnah jmpe mic la babe~hik3
so, dy nk ckp kt mic, tp cm xbrni, so dy hulur la kt my mouth, nk suh sarah ckp, but sarah pn xnk..ish budak ni, ad k ptot..pastu men tolak2 [cm budak2] mic tu until la sarah gtAw, 'meh nk ckp'. so dy pun hulurkn..
teka pe sarah ckp kt mic tu?
sarah ckp la, 'mamamamamamama'
hak2, brni r wt cntu cz dak2 laki da kuar..kalo x, jatuh r saham beb!! kah3
dak2 len gelakkn sarah, ad gax yg sound, 'xpenah jupe mic ke?'
cheish, aku lak yg kne, hampeh tol~
hak2
nseb bek teacher xdgr..kih3
xdop kje pUnye bUdak~

skrg kan, admAth punye kls ad 5 hari seminggu...ya ALLAH...mmg x sgke jd cmtu..
mase PJK + SV, sume jd admAth...~
tp xpe lah, drp x abes silibus, kn?
sKrg da msuk bab 9:differentiation, stkt ni ok la.
but the previous chapter accept 4 circular measure, hampeh, satu pun ingt! huh!
functions, logarithm dll...aiyak,,,mampus gue~

what else i'm goin to tell ya?
hurm...

blom dpt idea, so chow!!

wsLm n take care~

-sarah-

Monday, July 6, 2009

haiya,..

aisey, td ingt lg pe nk wt kalo on..

skAli on, trus lupe, cm blackoUt.

aisey, bhye ni...

ape ak nk wt sbnrnye ni?

Thursday, July 2, 2009

ePy beLateD bUrfdAy t0 tEefAh~

salam..

tEefAh, s0rry lmbt p0st 4 ur bdAy..huk3

really sorry..da la wish x tgh mlm,,really x thn ngantUk, trtdur cmtu jep, alahai~

nway,,,

ePy 16th bdAy t0 y0u!!
da tUe da..ite mUde ag~hak3

hi5

smoge pnjg umur serta dmUrhkn rZki ye...amin...



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


stKt tu je lah dlu...hv fun kt cmeron highland tU...kalo jumpe cg,,,wt2 cm bDk bAek r yep...kih3

k, ch0w..daa~wsLm...t8 cAre,..

-sarah-