Sunday, June 27, 2010

Farah, my dear, be strong =)


hello..


i was just finished reading Farah's post and have already planned to write something.
but then, something has suddenly turned up and yes, it spoiled my mood.

get off me,u!

i hate u. susah sangat ke nak faham?

rasenye budak darjah satu pun faham.


anyway, sebelum aku jadi makin marah, i should talk about something else.

...


oh, Farah, i've read your post!
sekarang ni Sarah ngah demam jugak! haha.
tak sangka ek?

well, get well soon dear!
esok dah sekolah and kelas petang esok pulak kelas BAT, -_- menduga perasaan betul, urgh!


n Farah, make your dreams become true. SPM is 4 months away jep.
tak lame dah nak sibukkan diri dengan buku, lepas tu kite enjoy =)

i understand what you're feeling right now, just let the liars be what they really are.
sekarang cume perlu buktikan yang Farah bukanla terdesak nak buat keje2 camtu, ok?

kitorang slalu support Farah, no matter what. cz kitorang tahu Farah tak buat tu.

you're a tough girl, don't mess up your mind ok?

calm yourself =)
you can make it, through all of the probs..

sarah =)


Saturday, June 26, 2010

ini tertinggal =)


hehe.


terlupe. nak story pasal first time dengan rasminye menjadi guru muda fizik.
haha

selasa lepas. kelas petang, right after chemistry's class. agak janggal berada di depan.
ye lah, selama ni duk kutuk orang, ni giliran diri sendiri rase nak handle kelas.

however,
seronok boleh kongsi ilmu nak selamatkan markah dalam paper fizik dengan kawan2!
ye lah, nak kongsi ilmu tambah markah memang out. guru muda yang terlebih layak. haha
betapa bagusnye guru muda ini, 3.45 class dah bersurai. supposedly 4.15.

wait! bukan curi tulang tau! pergi kelas KKQ la on that evening. Selasa ni dah exam bertulis!
pray for me, please?


to Farah Zoey,
sabar ye atas ape yang dah berlaku..we're always be with you dear =)
kite balas kejahatan tu dengan kebaikan..kite bukan budak jahat, kan? *winkies*

to Amyra San,
sorry sekarang jarang online la kakak...if online pun jarang2 on itu facebook,
sorry yup?

sarah =)

.update.



*keluhan*


haih, awal2 dah mengeluh, apahal?

rase macam blog ni dah tak berseri, post pun jarang-jarang, better delete je.uhuk2
tapi sayang lah, so biarlah hidup segan mati tak mahu pun, nak biarkan blog ni tetap ade jugak.
hope my silent readers tak bosan *wink2*

hurm..hari ni ni dah 26 Jun 2010, 14 Rejab 1431H. How time flies...

result mid year exam dah dapat sume, sempat la berdrama air mata dalam kelas bile dapat result yang teruk, huk2..especially sejarah,huwaa..and of course, PQS.
4 the 1st time in my life, i got B+ for that subject.
sebelum ni maintain je range 70-80 (eleh,macam tinggi sangat.but,at least A-, better than B+).

sedih?
of course. walaupun dah jangka, tetap sedih. and yes, i cried. dalam kelas pulak tu. sejurus lepas dapat kertas. ='(
bak kata someone, "let it out."
so, daripada pendam, nangis lah! sejarah pun, nangis jugak!

ish,boleh ke nak dapat 11A+ ni? tak yakin lah! =(

so, result?

BM - 80 A
BI - 74 A-
BAT - 76 A-
MM - 87 A
MT - 80 A
SJ - 69 --> 70 A-
PSI - 76 A-
PQS - 66 B+
BIO - 70 A-
FZ - 66 B+
KIM - 64 B

ade peningkatan berbanding TOV but still, belum melayakkan diri untuk ranking 10 teratas.
kenapa la ramai sangat budak cerdik kat SMKATJ ni?? huhu

sejarah tu, actually dapat 68.
then jumpe satu jawapan yang cikgu tak tanda, dapat naikkan jadi 69. cari2 jugak, tak jumpe dah!
sebak tak terkate dah mase tu. huhu. punye la semangat bace sejarah malam tu, tak dapat jugak A. last minute study, serve u right!
pastu cikgu bermurah hati bagi naik jadi 70, alhamdulillah, terima kasih ye cikgu?
nanti trial saye cube lagi, saye bukan tak nak A...tapi subjek sejarah memang tak suke dengan saye.hehe

ranking? untuk dalam form tak dapat lagi..
tapi ramai nye dapat 9,10 & 11a........huk2
asyik2 orang dapat, sarah jugak yang bodoh tak habis......sobs.
eh, bukan bodoh, malas je! tak nak kutuk diri sendiri, tak baik!

untuk math, english, pqs, psi, sj,
semua result turun..

the rest, syukran lillah, peningkatan yang agak menarik! hehe. (motivasi untuk diri sendiri.anda2 dinasihatkan agar tak luga.i'm not proud of myself.i'm just happy that i can show my parents some improvements.)

ok lah, gotta go. i got something to do. nanti kite cerita2 lagi, ok?
tata!

wassalam, take care guys and do smile always! =)




sarah =)

Friday, June 18, 2010

Kedatangan Rejab


Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini???.



BULAN REJAB


Pada 14 Jun 2010 (Jumaat) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let?s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.
Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda,
"Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:?

1. Barang siapa yang berpuasa
1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal
27 Rejab 1431h/Isra Mi'raj (Sabtu, 10 Julai 2010) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa
2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa
3 hari iaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (14, 15, 16 Jun 2010) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa
5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa
7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa
15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"
Maka berkata Jibrilb as "Ya Muhammad
sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."


Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"


Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun."


p:s Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara

Monday, June 14, 2010

to: teefah



aku nak post something 4 u but buat mse sekarang,

i've got no time yet.

so,
be patient k,dear BFF? haha

Wednesday, June 9, 2010

the sky is so beautiful..=)




post for today:

ape yg smpat dirakam ketika merenung ke awan biru =)


kt blakang rUmah je ni =)
kalo perasan, actually pelangi tu ade due..tp yg ats x brpe nampak..
cantik sangat..


pn kt blkg rumah =)


depan rumah =)

ni kat sekolah.
tgklah awan tu...


mase ni on da way balik rumah drp skolah..
ternganga sorang2 sblom smpai rumah.hehe

ni kat skolah.pagi mase ni.
berani mati kuarkn fon amik gmbr =)
excited mase 2 tgk double rainbows pagi2..
mase ni first tyme tgk double rainbows, tu yang excited terlajak..XD
dahla besar,sampai hujung pelangi ni..tp muat amik sebelah aje..=)

subhanallah...
=)


p/s:

sekarang jarang on fb,
kalo online pun keje asyik edit blog aje.(tp xnampak perubahan pun kn? haha)
still tengah bljr, still new the these codes-thingy yang memeningkan mate.haha
dengan terms yang kadang2 sarah pn xfaham mksud dye, padding lah, ape lah..

bljr dgn blog Kak Zana byk, yg lain2 sndiri cube, best!
kne bljr dgn Farah Zoey jugak nanti nih! boleh kan? *winkies* ekeke

to teEfah, da update! baru je sound dlm post klmren.haha

n to kAk cik, be strong!


=)
sarah

Tuesday, June 8, 2010

sharing time =)



huh..

hello there,assalamualaikum...

dah lame blog ni xde new post kan?
dah berhabuk, xberseri da lately..

so sorry..kinda busy a few weeks back n this week pulak some sort of not in the mood to go online..

ape yg sarah buat ek busy sangat tuh?
xde pape pun..
just last-minute-preparation utk exam mid year yg baru saje berlalu dengan sedihnye..haha
overall, soalan agak susah la.sobs.

seriously,utk paper tertentu,berbelit nerves nk jawab.adoyai..

seperti biase, nak komen satu2 paper!
biar puas hati,terluah ape yang terbuku kat hati! yeah...haha


Bahasa Melayu (BM) [why start dgn bm je ek? aduhai.]

SUSAH.the worst bahasa paper ever,seriously!
bengang gle lepas hantar kertas,esp kertas 2..yang ade tatabahasa tu..
banyak sangat sarah tinggal taw,sobs..
takut nk dapat result...
Bahasa Inggeris.. (BI)

er,agak KO this time n xconfident boleh maintain markah hari tu..
for sure,xnak dapat B! huhu..


Bahasa Arab Tinggi (BAT)

much better drp TOV n i've tried my best..
alhamdulillah, tHanks to Allah,
sarah da upgrade-kan markah from 59 to 76!
happy3!! ^^,

to farah sygs, you can do dear, jomlah kite struggle same2 trial nanti!


Mathematics (MM)

menyedihkan.
i'd spoilt my fav subject this time n i won't forgive myself if trial nanti still xberubah.
seriously sedih sangat, this time xdapat A+ pun..
mmg da agak mase hantar paper tu, target A je lah..
n yes,dapat markah seperti yang ditargetkan..just 87...='(
sedih..means xde la A+ utk result exam kali ni..so sad.huhu Additional Mathematics (MT)

menjawab soalan addmath dengan azam baru d hati (aku nak dapat A,nak A.A- pun jadilah..)
so the night before i sit 4 addmath paper, study sampai puas hati, cover kat yang xberapa boleh,
selagi xpuas hati, xtidur,memang nekad this time.xnak kecewakan diri sendiri macam math.
luckily exam addmath je esok tu,xde campur2 dengan paper lain.

jawab soalan dengan tenang walaupun agak susah hati.

n syukran lillah, Allah still kurniakan hamba-NYA yang byk dose ni khabar gembira..
n of cz nk share gud news ni dengan readers sekalian,
i managed to get 80 for my addmath paper!! from 54 mase TOV. yippee!!
alhamdulillah, nak lagi tinggi 4 next exam, pray for me!! ^^,
Sejarah (SJ)

ummulwaqiah maisarah bt mohd khairudin memang alah dengan subjek yang dinamakan sejarah ini.

drp pernyataan di ats mesti korang da dapat agak ape yg jadi dengan paper sejarah sarah,kan?
korang kan pandai bab agak-mengagak ni...


Pendidikan Syariah Islamiah (PSI)

xamik dengan kawan2 dalam kelas, amik dkt bilik guru. sangat la tertekan exam dalam bilik guru! sob3.!
x pegi sekolah mase exam PSI, xsihat. kashian............hehe
so,paper 1 quite down..
paper 2, urm, hope dapat cover la paper 1, insyaAllah...doa2kan la kite ni ek?


Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah (PQS)

er.........
malam sebelum exam PQS tu, sarah diserang sakit gigi tahap tera multiplied by giga, ya ALLAH, sakit sangat! sampai nangis sampai tertidur, tanpa study!! meman berani tahap tak ingatla kau ni sarah! naseb baek terjage kol 2 pagi, sakit jugak lagi tapi memikirkan nanti nak jawab cane kalo x bace, so bace la setakat termampu...

so, tunggu je lah resultnye nanti..
tu la padahnye x study awal2, adik2, jangan ikut kakak kamu ni ye?
study awal2, kite tak tahu ape yg akan berlaku d mse akan datang..
menyesal2....

Biology (BIO)

masuk bab subjek sains! bio, satu2nye paper yg boleh diharap n boleh la jugak jawab seposen due..
x berharap dapat tinggi, this time, cukuplah kalau lepas target.
my target? shhhhhhh..secret!
nanti dapat result sarah bgtaw la..=)


Chemistry (KIM) + Physics (FZ)

due subjek ni gabung skali cz same je tahap ternganga time jawab exam ni..hehe
bace soalan,geleng2.bace soalan,nganga.
bc lagi,menguap.
last skali, mse fizik, paper 3 kalo x silap, buat2 yang tahu,
yang xtaw tinggal then, kemas2 barang, 'bismikallahumma ahya wa amut.....'hehe...agak2 je lah dapat brpe nanti..buat malu jd guru muda fizik je,alahai sarah....
as for kimia lax, hope dapat la tinggi ckit from TOV...

xpelah,kali ni berserah dulu subjek ni,nanti trial,siaplah kau kimia dan fizik...
hope semangat sarah xluntur,amin.........!

urm,rase2 nye da cukup kot 11 subjek!


takutlah...dpat brpela OTI 1 ni.....huhu

11A+ for SPM 2010?

tbe2 rase takut,huk3..
usaha x seberapa lagi ni,kene gandakan usaha lagi ni..xlame dah,pastu,enjoy lah nk enjoy pun..
kan?

ish,malasnye...
nak kne mintak nasihat kat kakak2 senior ni...
kak azz, tolong! kak nadia,kak nashira, please!
nk otak ckit,boleh? =)

ok,exam-off!
kite rehat2lah dulu, next week kite warm up balik! hehe

pssttt! teefah,kakcik,ble nk update blog?
blog kakcik in construction? wah,new layout...! =)


p/s:

baru tringt..today birthday Nurul Nazihah bt Mohd Zubir, oh along, forgive me!
Happy Birthday Along comel!!
ha3..moge comel slalu!


along - paling kanan..ayu je tyme brgmbr ye long? haha

okaylah dear readers, gotta keyboard-off, da lenguh ni...nanti ade mase,sarah cter2 lagi ok?
wassalamualaikum...
take care!

smile,
sarah.


some thought



orang sume da update blog.
me?
alahai.

pagi kelmarin.
pegi sabasun.

dapat info.

infonye:

22 julai [xingat tahun]
israel merampas sebuah perkampungan di Palestin.
penduduk dihalau, yang ingkar dibunuh.
lalu di situ didirikan kilang air minuman berjenama Coca-cola.

tu lah infonye..

umat Islam hari ni dengan bestnye minum Coca-cola,kan?
bangge ey korang dapat menyumbang kepada israel laknatullah tu?
bangge kot..

kalo x why nk terus2an minum,kan?
kalo x why susah sangat nk boikot barangan yang menyokong israel,kan?

x gune rasenye nk membebel panjang2..
masing2 da besar, ade otak, boleh fikir sendiri..

tu je yang boleh kite buat nk support saudara2 kite kat Palestin,
selain doa2 utk dyorg...

ble Mavi Marmara da kne serang baru nk berubah..
kot ade lagi yang xberubah..x mustahil rasenye...

korang? lu pikir la sendiri...
sendiri mau ingat..

n i know that i'm not deserve to remind u all about this as i realise that i'm not a very very very good Muslimah compared to all of u..

but i'm trying to change myself,
not drastically but i'm changing,
for good,
for sure..

at least i'm not supporting those Israelians....