Friday, February 17, 2012

Tourism Wish : Langkawi

Assalamualaikum!
Hihi, hari ini saya mau bercakap tentang satu tempat yang saya pernah teringin nak pegi,
tapi tak ingat pernah jejak tak walaupun sikit,
hoho. Ber'saya' pulak hari ni, terlebih sopan rasanya.

Dulu, saya pernah join satu pertandingan bernama kuiz pelancongan with 3 other friends where we had to memorise every single place of tourism in Malaysia with detailed facts bout it. Dengan homestay, dengan ape2 records yang tempat tu pernah dapat, dengan ape2 awards, tahun berapa, apa nama sampingan and bla bla bla.

Unfortunately we didn't manage to pass the state level, dapat third place je sobs.
But the sweetest moment ever when we got to be chosen to participate in the Karnival Pelancongan Pelajar 2009. Suka sangat sangat sangat :')
Rindu saat happy gila tu. K tutup cerita.

Disebabkan saya ter-expose kepada tempat2 pelancongan ni,
ada satu tempat, yang agak attractive, which agak berminat untuk menjejakkan kaki di sana,
ialah, the Langkawi Sky Bridge.
Weee. Nak pegi tapi rasanya mesti ketaq lutut kalau sampai atas tu, tak bergerak2 kot. Muehehe.
Naik atas empangan Kenyir pun berpeluh bagai. Fear of height. Hehehe.

By the way mesti cantik kan kat atas Sky Bridge tu, nak pegi ^__^

Source

Source
Sky Bridge ini panjangnya 125 meter dengan ketinggian 700 meter above the sea, ngeh3.
Enough enough, tangan saya yang menaip pun dah sweating. Muahahaha :D

Terletak di atas Gunung Mat Chincang, glamour kau gunung disebut2 di website pelancongan. Hihi.

The view from up there is said to be breathtaking,
tapi aku rasa kalau aku yang naik, tak ter-taking breath dah,
hahaha. Semput :P

Jalan2~
Source
Terapung2 di awangan lah kalau sampai sane ^___^

Selain Langkawi Sky Bridge ni,
ada lagi tempat lain which macam cool je kalau sampai,
haaa~
ape tempat tu? Jawapan : Tasik Dayang Bunting :D
Tasik Dayang Bunting merupakan tasik air tawar terbesar yang terdapat di Langkawi.
Pembentukan batu-bata di salah satu sisi tasik itu kelihatan seperti seorang wanita mengandung yang sedang baring.

Source

Source
Bentuk gunung yang dikatakan seolah2 menyerupai
bentuk badan seorang perempuan hamil yang sedang berbaring.
Tasik ni, ada lagenda tersendiri. Bagi sesiapa yang belum tahu, jom baca :D

Legend of Tasik Dayang Bunting -
The favorite bathing pool of a celestial princess named Mambang Sari was said to be Tasik Dayang Bunting (lake of the pregnant maiden). A prince, Mat Teja, fell madly in love with her and tricked her into marrying him. Sadly, their child died from a mysterious illness at the age of seven days. Distraught, the grieving Mambang Sari left the child's body in the lake and returned to her heavenly abode. Today, some believe barren women who bathe in this lake will be endowed with a child. Many have claimed to be successful.
[Source]

Wallahu'alam betul ke tak, tapi rezeki ajal maut di tangan Allah,
jangan lah pulak percaya kalau tak dapat anak, lepas berendam terus dapat anak, salah tu..

Ape2 pun, tasik ni sangatlah menggamit hati ini untuk ke sana,
mesti tenang menghadap tasik dan gunung dan lautan kan..

Hmmm, nak jadi tenang:')
By the way, sapa nak bawak Sarah pegi tempat2 ni? Hihi

Encik Ikhwan jadi guru pengiring pegi Langkawi class trip sape ntah.
(Okay, buat2 tak tahu. Kah3.) Nak ikut, En. Ikhwan :'(
Bosanlah duduk sini.

Penggunaan -Saya-Aku-Sarah-
Nampak sangat tak tenang kan :P
Photobucket
Share:

6 buddy (ies):

NaRuFiQ said...

oh baru tahu ade bende cool macam ni....rasa teringin plak nak berada di awangan ni....hoho

uwmaisarah said...

NaRuFiQ,
hah tu lah kau asyik study je,
sampai tak tahu ada tempat macam ni. Muehehe. Nanti dah berkerjaya pegilah dengan member ecewah :D

Ema said...

Sedihnya kak sarah..famili pun nak p langkawi 4-6 mac nanti.Takleh ikut,tak muat kereta.Sedih ngoh eh.tak leh nak beli coklat banyak2.tak kisah dah gayat asalkan boleh naik sky bridge tu~

p/s:Padahal ayah baru blk langkawi last night.bwk balik periuk belanga,pinggan.coklat..

uwmaisarah said...

Ema,
Ema gemuk sangat tu, sampai tak muat kereta. Hihihi.
Laaa, kalau ayah dah belikan, okaylah tu. Ish budak nih :|
Tapi lain kan, orang tolong beli dengan kita sendiri yang sampai sana :)

Ema said...

Ayah beli cokelat lain!!!Nak Kinder buenooooo.huk2.Sedih2..
Yerla,ema nampak gemuk sedikit.hik2

uwmaisarah said...

Ema,
haha, manje! Ema manje :P
Emm toblerone tak makan?
Tapi kinder bueno memang sedaaaaap :D