Wednesday, May 30, 2012

PU-RCSI's Interview.

Assalamualaikum :)
Tiap2 hari bukak blog sendiri, tengok takde new post rasa sayu. Haha.
Haruslah kawan2 terdekat maklum bahawa saya sedang demam, dah masuk second day.
Demam kenapa taktaulah, mungkin cuaca panas sangat kot.
yang pasti macam terharu bila pagi tadi terjaga sebab tiba2 ada tangan dekat dahi,
rupa-rupanya si Waqiuddin yang rasa dahi sambil tanya, "Demam lagi ke?"
Oh tersentuh hatiku! Hehehe. Well kakak penyayang memang disayangi adik2 kan. Haha.

By the way tu bukanlah main point post hari ni.
Hanyalah mau berkongsi pengalaman yang dilalui pada 17 Mei yang lepas.
Ye, aku takde post / cerita secara detail kat blog about what has happened,
aku cuma post pasal aku nak kejar cita-cita,
aku ada cerita pasal kebengangan aku dengan bas transnasional masa nak balik Terengganu Sabtu hari tu,
dan post sebelum post ni yang menyatakan aku bersyukur yang teramat sangat.
Secara khususnya, memang takde langsung disebut apa yang telah berlaku. So, nak tau tak? Hihihi.

Okay kalau bosan minta maaf sebab takde banyak gambar entri kali ni. Sobsobsob.


Macam ni ceritanya. Cewah. Meh cucu2 duduk, nenek nak cerita. Hohoho.
Hari tu, tanggal 15 Mei 2012, aku syok bersantai dalam bilik, tiba2 aku dapat call,
lepas tu apa lagi, angkat la kan,
walaupun unknown number, aku angkat jugak sebab number office.
So the person who called me, spoke in English okay, aku dah ter 'aaaa.aaa',
iyelah aku bukannye pandai nak speaking, MUET aku ritu sangkut gila tang speaking sobsob,
he let me know that I was chosen to be shortlisted as one of the candidates to the Perdana University's interview. For the application I've sent. For Medical Degree programme.
Alhamdulillah. Sangatlah happy masa tu. Terus call ayah. Ops. Point penting.
Aku dapat call masa 15 Mei, interview tu 17 Mei tau tak?
Aku baru excited nak pegi sekolah masa hari guru tapi hajat tak kesampaian.
Tapi takpe. It was for my own future kan. Hikhik.

Gambar diculik daripada website Perdana University.

So call ayah kan.
Bagitau details semua, so, at first, I thought dah kene naik bas pegi sana,
ayah keje kan, so memang tak boleh nak tolong lah, lagipun lagi okay,
rasa macam dah banyak susahkan my parents setahun ni.
Dahla tak shine kat asasi, result tak gempak macam orang pandai, sobsob.
Takpe2. Kebetulah Sakinah (Saidah's sister) akan mendaftar masuk kat UPM 17hb tu
and will be going there 16hb tu.
Oleh sebab our dads adalah baik dan rakan sepejabat dan baik,
maka bertolaklah saya ke Selangor dengan menumpang mereka berempat;
ayah Saidah which we call as Pak Cik Din, Saidah, Sakinah and their second youngest sister,
Saniah yang sangatlah comel ^__^
And they dropped me kat SOGO where my aunt and uncle were waiting there to fetch me up.
Pegi makan semua. Dan sebelah malam they took me to Cuda's house in Kajang.
Sebab Cuda yang akan hantarkan aku ke interview bertempat di PU, Serdang tu.

Lepas tu. Nampak kan, macam aku dah menyusahkan ramai orang.
Rasa bersalah tau takkk tapi macam takde choice T___T
And alang2 aku dah sampai sana, aku nak le amik transkrip result kat palam so arrange plan semua,
aku tidur rumah Nina malam hari Khamis tu. Rasa bersalah lagi sobsob.

So here we go to the interview, aku pegi interview tu dengan Nina tau.
Cuda bawak aku pegi sekolah dia dan Nina amik alih tugas jadi private driver aku dari sana. Hihihi.
Untung jadi aku kan. Hakhak. So aku ada teman pegi PU, sampai2 kat sana, macam takde orang sangat, cari tempat iv, jumpa pak cik guard, tulis nama bagai, lepas tu pegi mendaftar lak, kakak yang dekat tempat mendaftar tu macam baik dan ramah jugaklah, aku sampai 30 minit awal so aku dengan Nina pegi makan dulu. Kesian Nina tak makan lagi terus sign up jadi peneman setia aku. Hohoho.

Yang terselit sengih tu Nina ucuk saya. Haha.
Nina Comel dalam contact phone.
She saved that name by herself.

Aku ada nampak Indians, Chinese, MELAYU MANA? Haiihhhh. Cuak kan?
Aiyak. Takut takut. Rasa rendah diri mula bermaharajalela di dalam diri T___T

Gambar diculik daripada website Perdana University.

Interview ni ada dua part, satu ada exam, english exam,
30 minit sahaja untuk jawab 60 soalan.
Lepas tu baru interview sorang2.

Masa diorang panggil untuk exam tu, aku macam ketinggalan tau,
until ada lelaki sorang ni, Cina, tanya aku,
"interviewing?"
aku jawab lah, "yeah",
then he answered, "you walk there, straight and turn left" sambil tunjukkan aku library.
Woah. Cuak. Nina tunggu aku kat luar masa tu. Aku bawak pencil case, pegi sana.
Orang lain dah start jawab dalam seminit dua, mamat Cina tadi tertinggal something agaknya.
Lepas tu jawaaaab lah. Mula2 soalan dia macam biasa2 je lepas 10-15 minit,
aku dah tergaru2 kepala, dah termenung2  tengok siling semua. Hahaha. Keliru!
English memang la. Dahlah 1 minit je untuk dua soalan.
Sekali fikir terus jawab tak sempat semak la. Confirm.
Kalau grade English aku A+ takpe gak, haihhh. Aku memang dah tak rasa yakin dah masa tu. Sobs.

Siap exam, aku keluar. Jumpa Nina. Cakap tunggu nak interview lak, so Nina pegi rumah nenek dia dulu,
sementara tunggu turn aku. Calon masa tu adalah 10-15 orang, aku tak kira, nervous. Ada dua orang je Melayu, dua2 perempuan termasuk aku.


Masa tunggu turn nak interview tu, kitorang duduk kat satu ruang tau. Senyap sunyi je ruang tu.
Ada sorang ni je yang bercakap sikit, speaking la for sure.
Dan untuk meredakan ke-nervous-an aku, aku cakap2 lah dengan dia. Broken english pun aku buat taktau je. Lepas 3 orang dipanggil, sampailah turn aku.
Heh. Buat muka selambe tapi dalam hati rasa nak bukak langkah terus pecut keluar je. Hehehe.

Interviewers aku ada dua orang, duduk dalam bilik berdinding kaca so aku nampak dari luar lah diorang ni,
bila masuk, aku dapat tahu nama diorang, sorang Dr Karen, sorang Dr Jonathan.
Dr Karen tu gayanya Irish, Dr Jonathan tu mungkin local doctor, tapi aku pun tak pasti.
Masa tengok diorang ni, aku dah ketaq lutut semua tau, gayanya memang macam tak faham BM langsung ni. Huhuhuhuk.

So diorang suruh aku introduce diri aku sendiri,
aku jawablah macam aku dah practise. Hehehe.
Lepas tu tanya kenapa interested nak buat medic ni, meaning apa yang buat aku determined nak jadi doktor,
aku jawab lah, cerita yang Malaysia kurang doktor,
statistik cakap ratio doktor:populasi kat Malaysia adalah 1:800 pada 2010.
Dan keadaan di hospital macam mana, yang macam pernah aku nampak. So aku concern.
Sebagai warganegara yang baik, mana boleh biarkan keadaan itu berterusan. Cewah.
Aku cerita semua macam ayah ajar.
Hohohoho. Ayah aku yang supply aku dengan jawapan ni semua tauuu.
Patutnya ayah aku yang pegi interview T___T

Then kalau nak specialist karang, nak bidang apa?
Aku jawablah aku belum pilih tapi mungkin between pediatic ataupun O&G.
Lepas tu confirmlah diorang tanya why kan.
Ha, gorengggg. Macam ayah dah ajar jugak. Hekhek.
Alhamdulillah lah kan.

Pastu kan, ada dia tanya, pernah join event yang berkaitan dengan bidang medic atau tak,
ku macam helpless sangat masa tu sebab memang takde kan T__T so aku jawab je lah no. Sobsob.

Lagi dia ada jugak tanya "What do you know about RCSI?"
Aku dah kelu. Sebab tak ingat. Aku ingat soalan akan focus lebih untuk Perdana University.
Tapi aku ingat jugak yang it was founded in 1784 dan dia ada 3 lagi collaboration kat lain selain dengan PU. Yang dahsyatnya, aku ingat dua je, kat Penang (PMC) dan Bahrain, satu lagi aku lupa. Haihhh.

Ada jugak diorang tanya, "Do you know any doctor?"
Aku tengah fikir on the way nak jawab tu, aku tanya pulak dia, nak doktor yang famous ke, ikut suka?
Hehehe sengal kan. At last aku cakap aku ada kenal doktor kat satu klinik for 3 years dah. Bolehlah tu kan.
Then dia macam tanyalah, so, bila tengok doktor tu, apa pendapat aku tentang kerjaya seorang doktor ni.
Ha. Aku punya jawapan macam budak2. Nampak interesting. Enjoyable. Hahaha.

*Updated.
Lepas dah publish post dah kasi laptop dekat adik baru teringat semalam.
Ada jugak dia tanya, pada pandangan aku, penyakit apa yang banyak orang Malaysia suffer sekarang ni.
Aku masa ni tak ter-predict dia tanya soalan tu, aku bantai je la cakap diabetes -,-
entah betul entah tidak. Hohoho. Aku tambah lah few penyakit lain macam sakit jantung, stroke semua.
Aisshhh kira jawapan yang tawakal gila harap diorang terima je masa tu. Hohoho.
Tapi dia doktor jugak so kalau tak betul time tu diorang tau lah aku tak aware pasal tu kan kan.

Tapi serious. Aku takdelah fluent gila speaking. Banyak tergagap2.
Even lepas interview aku rasa bersalah yang teramat dengan semua orang sebab aku rasa macam fail je interview tu. I said "I'm sorry" for hundreds of times tau tak.
Sebab aku takut diorang tak faham apa aku cakap. Wuwuwuwu. Seriously.
Seriously aku rasa teramat tak yakin dan penuh dengan rasa bersalah.
Rasa bersalah dengan ayah sebab dah banyak bazirkan his money and time for an useless daughter like me. Sobsob.
Rasa bersalah dengan makcik2 aku yang membantu, hantar aku, support aku, morally, financially.
Nina pun. Yang temankan aku. Tumpangkan aku tidur at her house. Dua malam lak tu sebab takde tiket bas. Sobsobsob.

Rasa nak sorok muka dalam tanah macam burung unta tau tak.

Tapi, ada tapinya, at least aku ada pengalaman baru kan. Hehehe.
Interview. Dengan doktor.
Irish pulak tuuuu. Hahaha.
So sekarang aku berharap agar pihak JPA memberikan aku peluang untuk di-interview pulak.
Dan berjaya lah kan, insyaAllah.
Korang pun tolong lah doakan ek. Ek. Ek. Aku takut sebenarnya.

Gambar diculik daripada website Perdana University.

Alhamdulillah, beberapa hari yang lalu, sampai courier from Perdana University,
envelope containing their offer letter for 5 years undergraduate medical degree programme.
Serious. It was really beyond my expectation. Ya Allah, aku macam kelu masa tu :')
Syukur yang teramat. Sebab tu, aku berharap sangat pada JPA sekarang ni.
Rasa macam tak sia2 ayah habiskan duit untuk application dia, untuk support aku ke sana semua.
Sobsob. Tacing tacing :')

And my friends were congratulating me, it was a very delighted moment, tersangat.
They are very happy for me, syukran ya Allah for these enchanted moments.
I'm praying to be shortlisted for JPA's interview.
Dalam ramai2, Kak Cik je tak tau. So, Kak Cik, surprise!!! Hihihi.
Looking forward to receive a hug from you :P

Untuk pengetahun kawan2, Perdana University ni universiti baru,
dan bekerjasama dengan Royal College of Surgeons in Ireland untuk buat medical programme kat Malaysia. Batch pertama adalah kemasukan pada tahun 2011 dan kiranya kalau ada rezeki aku ke sana,
aku adalah batch kedua. InsyaAllah :)









Gambar diculik daripada website Perdana University.

Permanent campus diorang sedang dibina dan dijangka akan siap in 2014.
Tempat tinggal adalah di Cyberjaya Heights tapi part tu diri sendiri pun tak tau sangat,
sedang buat research,
so kalau perlu I'll update about it later ;)

Untuk info lebih boleh tengok sini - http://www.perdanauniversity.edu.my/PU-RCSIbroucher.pdf
Di sini untuk download borang permohonan : http://www.perdanauniversity.edu.my/purcsi.php

Cepat2, mana tau kita boleh jadi kawan nanti. Hihihi.

*PU-RCSI : Perdana University - Royal College of Surgeons in Ireland.
**Link kat atas dah tak boleh guna.
For info about PU-RCSI, you guys can visit this website;
http://www.perdanauniversity.edu.my/pu/purcsi/
Sorry for any inconvenience caused.

Photobucket
Share:

Monday, May 28, 2012

Overwhelmed with Gratitude, Alhamdulillah.

*Tajuk mungkin lebih sikitlah. Hehehe.
But seriously, I'm grateful. Alhamdulillah.


Say it again, Alhamdulillah. Clear for one stage.
Menunggu stage kedua dan mengharapkan matahari terus bersinar :)
Kalaupun hujan turun, moga ada pelangi menyusuli :D

Ya Allah, syukran 'ala kulli hal.

Dan katakanlah wahai Muhammad, 
“ Hendaklah kamu semua berusaha (beramal )
kerana Allah akan melihat dan menilai apa yang kamu usahakan .”

- Surah at-Taubah, 105 -

And one more thing! :D
Hihihi. Yeah, have heart :)


"I hope you never fear those mountains in the distance,
Never settle for the path of least resistance,
Living might mean taking chances but they're worth taking,
Lovin' might be a mistake but it's worth making,
Don't let some hell bent heart leave you bitter,
When you come close to selling out reconsider,
Give the heavens above more than just a passing glance,
And when you get the choice to sit it out or dance."
- I Hope You Dance, Ronan Keating -
Photobucket
Share:

Monday, May 14, 2012

Uninspired.

The moment when you feel you are nothing and all you did were just a waste.


But life goes on. Indeed, we are the engine of our achievements.
So, keep moving to get those rusts out of the waayyyyy.

Photobucket
Share:

Thursday, May 10, 2012

Soalan dan Jawapan tentang PALAM dan Asasi Sains UiTM.


Assalamualaikum.
May this ease you dear future students of Foundation in Science @ UiTM Kampus Puncak Alam.
Nak sambung dalam previous post, post tu dah agak panjang so I gather these Q's here :)

Dan some asked, apa beza asasi dengan matrikulasi.
Nak cerita, saya pun tak tau detailed about matrikulasi.
But this post about matrikulasi may ease you in gathering infos ---> CLICK.

All the best :)
PS: Sila klik imej, supaya lebih senang dibaca.
Maaf atas kesulitan.







*UPDATED ON 12th MAY 2012







Photobucket
Share:

Tuesday, May 8, 2012

Asasi Sains UiTM @ Kampus Puncak Alam.

Assalamualaikum! :DDD

Other reference :
A little bit info regarding minimum requirement to apply for this programme and subjects that will be taken during this programme can be retrieved at Pusat Asasi UiTM's website,
by visiting this link:


Suggestion : Nanti adik2 bawak extension pegi sana okay,
senang nak pasang banyak plug dalam satu masa ^__^

First thing first, tahniah adik2 coz dapat mengikut jejak langkah kakakmu ini muahahaha!!
And to my cousin too. Heee.
Excited saya :DD
And some of your seniors also kalau kenal Haniff (anak teacher Yati Bio),
Asyaari, Saidah (kakak Sakinah),
Ruwaidah, Afifah dan lain-lain.
Kami ex-TJ ada about 11 orang macam tu lah last year.
Then some of your seniors yang dah pindah during form four pun ada dapat situ.
Congratulations :D
So dalam content below Kak Sarah ada mention nama2 kamu para juniors,
sekadar gurauan okay adik2. Sebab nak selit jugak nama korang bagi glamour =P

Antara bangunan2 yang ada di UiTM Kampus Puncak Alam.
So post ni memang dah lama terniat nak buat tapi tertunda dek kemalasan muehehe :3
Hari ini dikurniakan kerajinan yang lebih maka nak kongsi serba sedikit mengenai UiTM Kampus Puncak Alam dan Asasi Sains UiTM,
especially untuk student SPM 2011 yang baru je dapat result UPU dan semestinya untuk mereka yang dapat Asasi Sains.
Dan setakat last year, Asasi Kejuruteraan pun bertempat di situ selain Diploma Kejururawatan, Ijazah Farmasi.
Dan beberapa program lain lagi, saya pun tak tau =P



So, tahun lepas, saya dan kawan-kawan dibantu oleh seorang kakak yang sangat baik hati,
she was in palam, asasi sains jugak, a year before my batch,
she let us know everything we need to know about palam dan asasi sains tu.
She's now doing Medicine in USM. Hebat kan? Applause for her please ^__^
Thanks Kak Fakhriah, we owe you one. A big one :)

Therefore, ini giliran kami2 pula membantu kamu2. Muahaha.
Stop the babbles. Focus on the topic more please Sarah. Okay okay

Untuk memudahkan kerja,
I'm referring to Kak Fakhriah's explanation last year but will edit and add on some part, okay?

Teeheeee :D

Hal pelajaran letak tepi dulu, coz kita sedang bercuti yaayy -__-
Kita cakap hal kampus dulu =P
Tak serious betul Kak Sarah ni, kata Afini -___- Hihihi.

Kolej Kediaman
As for the girls, nama kolej kediaman kita ialah Rafflesia. I got R1.
Untuk perempuan ada Rafflesia 1 until 6.
Tapi budak2 asasi last year occupied Rafflesia 1, 2, 3 and 5 kot.
And boys, you got Angsana 1, 2, 3, 4 and 5.
This is Rafflesia 1 daripada belakang. Hihi. 7 tingkat tapi ada lif dun worry =)

Rafflesia 2, 9 tingkat :D
So, kolej itu ala2 apartment, so kita panggil rumah.
Satu rumah ada empat bilik, and satu bilik ada dua orang sahaja.
Each room will has two study tables, two single beds and also two lockers.
So masing2 akan ada study table, katil dan locker.
Your table will be slightly big so senang nak selerakkan buku lulz xD
And a house will have one bathroom and two toilets.
Ada ampaian kecik dalam kawasan tandas tu.
Sink ada dua and sedikit ruangan untuk letak your stuffs such as shampoos etc.
Boleh jugak basuh baju di situ.

And each kolej akan ada bilik dobi, surau, bilik belajar di level 1.
Dobi, sekali basuh RM2
(syiling, so kumpul coins banyak2 bawak pegi sane untuk mereka yang memang tak basuh baju sendiri :P)
and ada dryer, pun RM2 untuk sekali basuh.
Tapi nak jimat boleh pilih masa basuh sendiri.
Weekend kat dobi kamu kene beraturkan baldi berisi baju tersebut so pandai2 choose masa untuk membasuh oke.
Hihihi. Dobi tu hanyalah ada tiga mesin basuh setakat Mac 2012,
dan you yourself have to put your laundry in those washing machines and take them when they've done washing~
Kat bilik belajar ada TV so bila free and rajin boleh la pegi tengok :)

Roommate. *updated.
Kalau tahun lepas still boleh janji nak datang same2 and daftar satu bilik.
So bolehla nak berpakat dengan kawan duduk satu bilik okay girls and guys :)
Tapi bukan booking untuk kawan la. Just tunggu kawan sampai same2 then daftar :)

Tu kolej2 kediaman.
I captured this from the top of bangunan Fakulti Pengurusan Pejabat, best gila naik sini :DD
Nampak tangga? Be prepared! :DD
Electrical Appliances
TV memang tak boleh bawak muehehe. No rice cooker also. Hihi.
Iron, electric kettle, hair dryer, printer, hair straightener, scanner, vacuum yang kecik tu,
boleh bawak tapi each of them mesti didaftarkan and RM10 each. So pandai2 lah bajet.
Charger phone dan laptop dah RM20 =P

Akan ada masanya nanti bila you all kena register all those appliances
dan kamu akan dapat sticker untuk ditampal pada barang2 kamu.

Sticker sticker. Hahaha

Cafe (Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia)
Kita panggil dia ni KKPR. Ada dalam 4,5,6 cafe.
Mini mart.
Surau kat tingkat atas. Mini gymnasium. Dll.
Di sini ada kemudahan internet, wireless @ wifi so no hal nak surfing kat sini sambil makan :P

Mini mart pulak kind of kedai runcit la. Nama pun mini mart.
You can buy baldi, extension, sabun bla3 berus gigi bla3 air kotak air mineral,
maggi dan sebagainya here. Roti pun. Nanti dah masuk sana pegilah tengok sendiri lulz xDD

Sengal Kak sarah ni -__- kata Kimah pula. Muehehe :3

Inilah KKPR ataupun kami panggil Raff je :P
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Riadah.
Petang2 boleh sewa basikal, tanya lah pakcik2 yang ada kat KKPR. Ataupun joging di lereng2 bukit.
Petang2 dulu memang akan ada orang joging, pagi2 tak pasti sebab tak tengok (padahal tak bangun tidur haha).

Pakaian.
Isnin wajib baju kurung untuk perempuan and guysss, kemeja with tali leher.
*Isnin lelaki tak boleh pakai jeans.
Kad nama nanti bila dapat make cure sure pakai sentiasa or at least bring together with you coz
Pak Guard bila bosan akan cari kamu2 yang tak pakai student card ni.
Pastu saman. Hihi.
So jadilah pelajar yang baik ye adik2 :DD
Hari2 lain setakat Mac 2012 no hal ikut suka kamu ye :)
Jangan macam nak pegi funfair or majlis pernikahan sudah~
Nak pakai jeans slack jubah kebaya untuk hari Selasa Rabu Khamis Jumaat,
setakat my batch memang takde hal :)
Cuma Jumaat mostly akan pakai baju kurung ~

Transport.
Kereta memang tak boleh bawak langsung.
Motor last batch still boleh, tapi tak pasti start bila boleh bawak tu.
Coz stok manja2 tak mau guna tangga kejayaan lettew =P

Bas ade okay,
untuk naik turun bukit from kolej kediaman to academic buildings or vice versa.
RM1.
Untuk ke Klang dan kawasan sekitarnya pun RM 1.
Pegi Shah Alam RM2 :)
Klang and Shah Alam cari RapidKL U90.
Klang nanti akan stop at Klang Sentral which is stesen bas, boleh beli tiket.
Wajib tahu okay nanti nak balik Terengganu senang :P
Kita selalunya beli tiket bas Sani Ekspres : RM45.50 sehala.
Cewah semangat dengan harga tiket bas >__<
Ada GIANT area situ. Kalau Tesco kena lintas HIGHWAY :P
Shah Alam ada Kompleks PKNS, SACC Mall, Plaza Alam Sentral dan lain-lain.
From Shah Alam ada banyak bas untuk pergi ke kawasan lain pulak such as untuk pegi KL or Sunway, maybe?

SACC Mall :)


Untuk ke Bandar Puncak Alam (ada pasar malam hari Sabtu dan Rabu rasanya) dan sekitarnya
such as econsave pun RM1. Cari RapidKL T600.

Pasar malam bandar Puncak Alam.
Nak pegi McD depan palam pun naik bas, then kene jalan sikit, RM1 jugak~
Tanya dengan pak cik bas tu nanti, jangan malu2, nanti sesat jalan muehehe :3



Klinik.
Dalam kawasan UiTM ada klinik, dekat area sempadan kolej Rafflesia and Angsana.
Free of charge. Setakat Mac 2012, weekend tutup.
Weekdays until 5pm sahaja. Lunch hour 1pm until 2pm.
So demam or ape2 sila ke klinik ya :D

Tangga.
Tangga adalah laluan utama pejalan kaki yang menghubungkan bangunan akademik dengan kolej kediaman kamu.
Kolej kediaman terletak di atas bukit manakala bangunan2 akademik tersusun indah di kawasan bawah sikit.
Kikiki. Untuk awal2, yes, kamu akan mengeluh penat dan sebagainya, but believe me, alah bisa tegal biasa,
nanti akan jadi biasa and tak kesah pun nak panjat 200+ anak tangga tu.
Serious. Tangga Puncak Alam adalah lebih hebat daripada tangga Batu caves.
Kita orang palam orang hebat hohoho.

Dari bawah nak naik atas~
Dari atas pulak. Hehehe.
Internet.
Di bangunan akademik akan ada wifi, dalam lecture hall or tutorial classes,
laboratory, complete, wifi zone semua. Inclucing at KKPR.
Kolej kediaman takde wifi but in each room akan ade LAN.
So, bring together your LAN WIRE/LAN CABLE untuk connect your laptop or dekstop dengan internet.
No modem internet.
Broadband tak pasti lak camne, coz I didn't use it, I was using palam's internet the whole time.
Tak pasti la slow or laju for celcom / maxis / digi.
Tapi ada je orang bawak :)

Oleh sebab ramai bertanya tentang LAN wire/cable ni,
atau nama lain dia ethernet cable, ni akak letak gambarnya.
Moga membantu ya! Selamat menempuhi alam asasi! All the best ;)





Laptop / netbook.
As for me, laptop bukan lah keperluan but yes, untuk ease your work and yourself as nanti
akan ada kerja2 online. Kalau batch kami dahulu, assignment Chemistry adalah secara online.
Untuk subjek2 lain atas tutor @ lecturer masing2.
Batch akan datang wallahu'alam.
But then, nak buat lab report, mesti nak research bagai dan
bila belajar mesti nak cari maklumat lebih bila tak faham,
so it's kinda important. Tak compulsory. As Kak Fakhriah cakap, 45% important.
Tapi ada je boleh hidup without laptop, cemerlang je pun. So, chill! :D

Perpustakaan.
Shortform nya PTAR (Perpustakaan Tunku Abdul Razak).
Kat kawasan PTAR ada computer lab untuk student, boleh guna,
tapi kena ada student card. So kalau tak bawak laptop boleh buat kerja online anda di sini.

Elaun.
Untuk pelajar asasi & matrikulasi, setakat batch kami,
Kementerian Pengajian Tinggi ada sediakan elaun,
mengikut semester. Satu semester dapat RM1250 rasanya.
*updated.
RM1960 in total termasuk elaun bagi tempat tinggal dan yuran.
Eh. Ye ke?
Alamak. Lupa la the real amount :/
Dan kitorang last year dapat area Julai sebab pihak KPT perlukan sedikit masa untuk proses borang2 tu semua so bulan2 terawal tu mak ayah sponsor dulu sobsob.

Untuk Asasi Sains UiTM lak,
setakat batch 11/12,
so what I'll be telling you below adalah based on tahun saya, 2011/2012, okay?
Mungkin batch kamu akan ada perubahan di mana2 bahagian.
Ada empat subjek asas iaitu Matematik, Fizik, Biologi dan Kimia.
Dan jugak English dan agama.
Dun worry, English and Agama ni tak susah sangat pun, tak membebankan :)

Textbooks.
Setakat batch 2011/2012,
Fizik Biologi dan Kimia semua buku pearson,
nanti bila MDS ada orang akan explain,
or nanti lecturer akan bagitau,
don't worry :)
Sebab kalau saya nak bagitau takut tahun kamu ni,
dia tukar pakai textbook lain pulak.
Sebab batch kami dan batch before us, buku teks lain2.

Mathematics until March 2012, we all pakai matriculation books as reference.
Certain topics je belajar, bukan semua topik dalam matriculation books tu akan dipelajari,
coz syllabus kita dengan matriks lain.
Wuwu.

English dan agama pun nanti ada textbooks.

Secara keseluruhan semua subjek ada basic SPM tapi
you'll be learning further and more details on each subject.
Best tapi mesti alert from semester satu.
Jangan main banyak sangat macam saya hehehe :D
Serious tiba2 minat Physics gila-gila time asasi.
Zaman sekolah punyalah tidur je time Physics.
Rupa-rupanya Physics ni best gila. menyesal tak serious sangat time SPM,
kalau tak mesti lagi awal sedar yang Physics itu menarik =P
Tapi kena alert dan pandai membahagi masa dan arrange your strategy.
Serious ada orang kecundang SPM, asasi Sains rilek je score 4.00.
Yang excellent SPM pulak fail asasi. *terasa muehehe*

Transformasi buku teks ye adek2. Berat sangat nak bawak ke hulu ke hilir =P
Lecture classes.
Hari2 ada lecture, 1 @ 2 hours per each subject. Maybe ada 2-3 kuliah per day.
Kadang2 lecturer akan bagi kerja or task, depends atas your lecturer.
Presentation maybe? Assignments pun ada, depends.
Kedatangan adalah wajib.


English dulu ada 6 hours per week, lecture sahaja dan ada presentation, assignment.
Agama 2 hours per week, ada assignment dan presentation.


Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Tutorial Classes.
Satu jam per subjek, every week ada empat kelas.
Masa untuk discuss tutorial and tanya your tutor bout benda yang tak faham or anything.
During tutorial, ada kuiz. Atas tutor masing2, ada kuiz mengejut,
ada yang dia akan inform kamu dulu.
Ada markah. Dan it's important! Sebab akan diambil kira for your carry marks.
Try to score to the fullest walaupun full mark dia sepuluh je or whatever.
Sebab bende2 kecik ni lah will help you :)
Kehadiran wajib.

Laboratory Practical.
Physics, Biology and Chemistry. Math takda. 2 hours.
Lab sejuk serious saya selalu tak tahan akan kesejukan tersebut kikiki.
Eksperimen macam zaman sekolah cuma lab report buat sendiri.
You can ask your lab instructor for guidance tapi better buat sendiri dulu
then pegi tanya kat lab instructor kamu how's you report,
and you can change / edit lab report tu dengan his/her suggestion dan submit before due date.
Lab coat nanti boleh beli dengan UiTM, RM35/45 *(lupa) setakat batch lepas.
Kalau dah ada tak beli pun takpe :)
Oh ye. Lab report ada markah, ada part in your carry marks so mesti buat elok2 jangan hentam2 je.
Kehadiran wajib. Assumed as marks for all classes, labs, lectures.

Assignments.
Based on my year, mungkin tahun kamu lain ye.
Chemistry : Online Assignment. Ada markah, dan dikira untuk carrymarks.
Physics : Tutor bagi, jawab and submit.
Biology : Depends, zaman saya setiap kelas berbeza.
Mathematics : Emmm. Takde kott.
Agama : Ada, nanti lecturer terangkan.
Dan kami hari tu kena hafal al-Mulk 1-15(First sem) dan Sajdah 1-15(second sem).
At least takdelah belajar hal keduniaan je kat sane nanti :)
English : Ada term paper untuk second semester. Ada online quizzes for both semesters.

Ape2 hal don't worry, lecturer dan tutor akan terangkan segala2nya :D

Examinations.
You'll be having two tests per semester. And final examinations.
Test sila score, penting penting penting. Test contribute untuk your carry marks.
Kita takde mid sem exam, terus final masa akhir sem.
So setiap universiti adalah berbeza caranya.
Dan final exam selalunya berganda susah daripada test.
Tapi no hal kalau faham setiap apa yang dipelajari (belajar daripada pengalaman ececeyy).

Carry Marks.
Markah akhir nanti, i mean untuk menentukan pointer,
50% adalah daripada final exam dan the other half is taken from your carry marks.
So together they make 100 in total.
Carry marks adalah gabungan markah kuiz, tests, lab report (bio fiz kim).
Nanti first class / lab / tutorial / lecturer / tutor akan explain :)

Grading.
76 and above adalah A. A means 4.00.
Dan nak pointer 4.00, Mathematics wajib A.
Takpe nanti ada orang akan explain.
Rasa macam too early if nak terangkan sekarang.
Hehehe.

Bayaran.
As for yuran, kami last year bayar before daftar, thru bank.
Nanti akan ada panduan masa nak print borang pendaftaran so adik2 jangan bimbang ye?
Tahun lepas bayar dalam RM700+ camtu la untuk yuran.
Dan yuran kolej about RM420 tapi bayar bila dapat elaun pun boleh.
Pihak kolej akan cerita dengan lebih lanjut nanti.
As for awal2 ni, bawak RM500 cukup kot.
You all akan ada sesi orientasi masa first week, makan depa tanggung masa tu,
cuma minggu pertama start belajar, duit yang banyak tu pakai nak beli buku lah :)

ATM Machine *updated.
Dekat KKPR ada satu, bank islam.
CIMB tak sure, maybe boleh guna yang tu jugak.
Mostly foundationers guna bank islam coz elaun masuk thru bank islam.
Dan bawah dekat food court ada dua, satu mesin deposit.
Dekat FSK 7 ada satu. Hihi.

Ada yang bertanya after asasi sains ni boleh buat medic or tak,
yes you can. Including farmasi or dentistry.
In fact nak pegi engineering or TESL sekalipun no problem :)
Cabang sains adalah luas, don't worry be happyyyyy ^__^

Oh ye, last year, bulan puasa,
ada bazar tau dekat padang kawad, ada stall jual makanan,
okay lah jugak. Sekali beli banyak jugak >__<
Padang kawad tu, nanti time MDS, korang kenal la kat mana.
Area kolej kediaman je pun =P

Lecturer, tutor, lab instructor yang saya dapat dulu semua best,
and they are willingly to help you in any way,
sangat best.
Boleh talk about future, tanya tentang pelajaran, bergurau senda bila yang sesuai.
Lecturers of UiTM baiklah pendek kata ^__^

I think that's all.
Papehal nak tanya komen, I'll answer you setakat yang mampu.
Hope this helps you, juniors :)
Tahniah atas keputusan UPU masing2, kalau tak suka,
jangan mengeluh because HE KNOWS THE BEST FOR YOU. HE REALLY KNOWS :)

I once hated to go there cause I worried and scared too much
but it turned out to be the most unforgettable place ever :D

UiTM Kampus Puncak Alam serious best!

Daripada atas :P
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
Took this from Alumni Asasi UiTM Puncak Alam's group. From this person.
So pagi2 ada kabus. Best kan kan kan? =P

Fakulti Pengurusan Pejabat. Captured this from bangunan Fakulti Farmasi kot.

Pembinaan fasa dua sedang dijalankan. I wonder camne la sekarang ni rupanya.
Disclaimer :
Gambar2 yang bukan hak milik saya, saya link kan pemiliknya di bawah every picture. 
Saya pinjam ya :)
Dan nama Kak Fakhriah pun saya link-kan if rasa nak melawat dia di blog beliau teeheee ;D
Thanks :D

Oh ye. Tahniah sebab berjaya habiskan membaca post ni.
Kata a friend of mine, post ni panjang.
Ye kot. Hahaha.
Photobucket
Share: