Thursday, June 21, 2012

Jom Senyum :D

Assalamualaikum,
Farah, Kak Cik, jom senyum.
Akhirnya Cik Latifah telah mengupdate blog beliau. Hahahaha.
Maafkan daku kerana sepi sebab kredit takde LOL. Hihik.
Eh, selain daripada Kak cik dan Farah, orang lain pun, mehla senyum jugak.
Hihi.

Kanda, bila boleh kita bertemu ya?
Nak buat pai durian kan :3
Hahaha.

Tingkatan empat, lab kimia, sebab aku sokmo duk nge Teefah kalu lab Kimia, hihi.

Hari tu aku melawat page FL, aku tengok video dia kena temuramah (temuramah ke?) kat TV9 tu,
hihi. Aku suka FL ni, it appears like she almost has a perfect life kau tau, hihi.
Her blog is awesome, aku suka baca dia potpetpotpet serious.
Dah dia pulak student medic, maka tak salah aku selalu usha, post dia banyak ada point,
so, it's not a waste of time for sure.
From video tu, dia cakap, dia akan blogging bila dia happy.
Dan dia tak blogging whenever she is sad.
Nampak macam simple tapi sebenarnya dia punya rules/prinsip tu agak betul dan baik untuk diikuti.
So, haruslah aku berazam untuk update benda yang happy2 je pasni. Hihi.

Dah dua tiga post aku simpan dalam draft je sebab aku rasa content nya tak sesuai untuk di-publish.
Bagus kan aku membuat penapisan sebelum meng-post? Hakhak.

Mane tahu ade adik2 palam usha kakak diorang, kahkah.
Kenalah memberi teladan dan pengajaran yang baik buat mereka ecewah -,-


Dan untuk sesiapa yang menghadapi masalah seperti aku where,
ada orang tak suka / dislike / benci kita, disebabkan kesalahan kita pada orang lain,
di mana orang yang kita buat salah tu pun dah maafkan kita secara lisan,
meaning tak perlu aku nak kejar dia kat padang Mahsyar nanti, insyaAllah,
cuma dia yang langsung tak terlibat tu je tak habis lagi perasaan tak suka dia tu kat kita,
just remember,
dia sorang je tak suka, kita masih ada beratus yang menyukai dan menyayangi,
aku masih ada beratus* insan lain yang menyukai dan menyayangi aku,
so it's not fair to be sad, sebab sorang tu je kita sedih lebih2,
kesian kat kawan2 yang selalu ada, happy dan memahami kita.
What's done is done, nobody could help changing the history created, right? ;)
*beratus? Tak mustahil. Boleh jadi je~~~~~~~~~

Aku ingat lagi, dalam buku sejarah dulu ada phrase,
"Those who can't remember the past are condemned to repeat it."
Simple? Tapi bermakna.

Okay2, sudah cukup sudah, I should be happy now. Ignore those haters.
Cukuplah aku buang masa fikirkan mereka yang tidak menolong aku untuk menjadi maju.
Yeah ^_^
Eh, jap, mereka menolong. Tolong aku jadi makin kuat. Terima kasih :D



I got this when I was at palam~
1511 bagi, masehhh :D


Pastu kan, Syamim masuk UiTM Seri Iskandar? Seriously??? :O
Course apa, Mim :(
Farah didn't say a thing pon :(
Majuk ahhhhh :(
Hihihi.

Oh ye, anak kucing mati lagi dua ekor T__T
Kesian sangat kat Mami cari anak2 die yang dah mati.
Sedih aku tengok dia mengiau2 cari anak2nye itu T____T
Sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Tajuk post punyalah ajak senyum, tetibe ending sedih, sobsssssss T____T

And dearest friends, acquaintances, and those who are with me,

I have this when we're together ;)
Photobucket

Tuesday, June 19, 2012

Because home-made is awesome





It's more yummy in the reality and the most when they reached my tummy HAHA



Monday, June 18, 2012

AR

Yeah. AR. To You. Who Might Be Concerned.
( Of course, I won't mention the whole name of yours )

Just in case if you were questioning, I am sorry but,
yes I was blogging about your abang angkat.
The whole thing.
And I don't tell lies.


I ain't a bad girl, not anymore :)

I'm sorry if you found this breaks your heart.
Hey, people do change.
Believing that they are changing for good isn't a crime.
Again, I am sorry because the first story of mine you've heard wasn't a good one.
Really. It's a part of my past which I wish it could be erased, all of them.
But life isn't allowing that. 
And from what I've listened, they said that you are a good girl,
I mean, better and kinder than me, eah? I am way behind you.Well done then, hope you're improving. I don't know, let's hope so.
Because. I can't read about you anymore, yes, I am banned from reading your blog.
It's all yours, you have your full privilege to control what you own.


It doesn't matter. Life teaches us lessons, for us to be better.
So, what I am really trying to say,
can we be friends? :)
Once and for all.

Again, above all, I am sorry if I am disturbing your life,
not to mention, your heart.
Never meant to do those, if there were any.

Sekian, hope to hear from you, soon.
No hard feeling, I mean what I wrote, intensely.
I hereby, apologise, if, you, by any chance,
misunderstood that this was meant to you as a disturbance,
but apparently and obviously, it's not.
I'm in a good intention :)
Good luck with your life in your 3rd semester,
wishing you all the best in everything you're in.


Yang Hina,
who-they-called-as-Umu-who-hates-arguments.

Wednesday, June 13, 2012

Jotter :)



Assalamualaikum. Hihihi.
Post hanyalah kerna ingin menjelaskan tentang jotter kepada junior. Kuikui.

So Kimah, just take a look at these images below.
Ni bukan jotter terbaik lah,
just contoh, mine for Biology lab session untuk semester due,
dok ingat doh bakpe lab instructor dok kutip.
Hok semester 1 takdok sutey pun. So, semoga berjaya!

Just be simple, jotter tu macam bukti yang kite dah go through all those instructions
and bukti bahawa kite dah ready enough to conduct an experiment.
Buat biar kite faham, it's like our working plan.
Less words. Tak perlu buat ayat panjang2 macam dalam lab manual tu.
Plus some of the lab instructors kadang2 akan randomly choose a student untuk brief to the whole class bout the experiment,
from step to step and maybe, he/she will ask what the outcome should be. So, be prepared!
Expect the unexpected juniors! :D


Okay atas ni instructions dalam lab manual :)

Jadi gini jeeeee! Hihihi. Simple2 sudah ^_^

Contoh eksperimen lain. Gitu je lah. Ade gambo sket, dengan arahan yang simple tapi berguna :)
Okay, I hope ini menbantu eaaahhhh :)
Hihihi. Sorry Kak Sarah lambat, Kimah. Hihi.

Saje nok kabo, juniors sekalian, kalu ade jual jual kamus bio ngan chemisty ni, dok beli dakpe.
I never use them until today hohoho.


Photobucket

Monday, June 11, 2012

Kita akan belajar sesuatu jika mencuba ^_^

Assalamualaikummmmmmmmmmmmmm :)

Hihi. Kerap den post kan sekarang. Ecewah. Banyak pulak idea. Kihkih.
Isnin, petang nanti, dok sabo nok gi pasor malam, 3 minggu doh dok leh minum air teh ping pasor malam,
serious weh aku pergi semate2 air tu, rase macam nonsense tapi itulah realiti =.=

Oh ye. Tige hari yang lalu, ade seorang kawan aku mintak tolong buatkan logo,
untuk perniagaan abang ipar beliau. Wah.
Mase diminta buatkan tu, aku tetiba jadi excited gila tau daaak?
Tak tau kenapa, tapi aku excited lah.
Mungkin sebab bende baru kot, yela, mane pernah aku buat logo-logo ni.
So dengan besar hati aku terima kerja tu.
Berhempas pulas depan laptop, 3 hari termasuk 11 Jun, dengan 20 design yang hampir2 serupe,
barulah dapat puaskan hati pemilik logo itu.
Wah. Sebab orang yang mintak tu dah cakap nak warna apa semua, so agak memudahkan la.
Yang tricky part, nak combine semua untuk jadi elok dan menarik. Haihhh.
Dan oleh sebab aku guna logo yang dah sedia ada untuk outline semua, jadi aku belajar benda baru.
Aku baru tau apa guna gradient map untuk image adjustment. Memudahkan. Serious.
Aku tau guna filter > render itu. Hihi. Yeah. I like.


CS3, thanks to Farah. Dah tiga post aku asyik thanks kat Farah. Kembang la Farah. Haha.
Sengal gila bila aku takleh paste host dalam laptop. Langsung tak boleh guna CS5. Sobsob.

Kena belajar banyak lagi ni. Hihi.
So, terima kasih ye sahabat, anda telah membuatkan saya belajar benda baru yang best ^_^


Ni aku kosongkan isi dan kecikkan. Nak reveal isi logo takut tuannya tak bagi :P
Okay. Sebab minat, tu yang jadi best. Hihi.
Kalau minat takde, give up jugak kot. Weeeeeeee.
Dan lepas aku dah rasa puas hati tadi, aku buat cover photo timeline.
Dah takde kerja pastu mood happy, memang begini lah aku. Hihi.

Okaylah. Harapnya mood happy aku turut merebak kat korang ek, hihi.
Boleh happy sama2 :D
Orang tengah tengok Spain lawan Italy, aku update blog. Muehehehe :3


Photobucket

Sunday, June 10, 2012

Kak Cik #1

Entri laju2 sebab masa dah semakin suntuk. Hihi.

Hari ni sebenarnya tak rasa nak post.
Tapi tengok bloglist, tengok blog Kak Cik terupdate.
Dengan title yang blur. Haha.


So aku baca. Okay aku sangat excited kalau ada antara blog kawan2 rapat ni update.
Kak Cik agak kerap, Farah kurang sedikit, dan Teefah? -,-
Dua tahun lagi mungkin?
Busy sungguh budak tu. Sekarang berada di Miri. Malam ini flight pulang.
Mungkin esok / lusa tiba di Terengganu, semoga perjalanan kembali selamat sejahtera ye kanda.
Haha. Kanda tersayang aku tu. Kui3.
Menunggu bawal yang beliau belikan ni. Kehkeh.


Maka setelah dibaca, post Kak Cik adalah penjelasan mengenai Blacky.
Ya. Pertama kali aku lihat Kak Cik post gambar sebegitu.
Tapi aku yakin dan pasti Kak Cik akan sentiasa sedar dan tahu batas2 beliau sebagai seorang muslimah.
Dia yang aku kenal, luar dan hatinya, adalah sentiasa ingin memperbaiki dirinya, imannya.
Dia seorang yang baik. Kalau kira apa perbuatan di zaman lampau, semua orang ada kesilapan masing2.
Tak adil untuk kita label seseorang itu penjahat teragung kerana dia membuat satu kesilapan.
Renung kembali, adakah 1000 kebaikan dan budi yang seseorang itu lakukan tertutup dengan just one,
old mistake?
Kita bukan anak kecil. Cukup matang untuk judge.
Untuk memberikan setiap individu peluang yang baru, jika perlu.
Untuk mendoakan sahabat2 kita agar sentiasa terjaga peribadi dan akhlak mereka.
Doa kita untuk mereka, adalah satu tanda bahawa kita sayang mereka. Dunia dan akhirat.

Maka, apabila aku lihat gambar tersebut, tahulah aku, jejaka itu adalah abang beliau.
Abang kandung seibu sebapa Kak Cik, yang keluar daripada rahim yang sama dengan Kak Cik.
Walaupun aku tak pernah tengok apatah lagi mengenali abang beliau,
kepercayaan yang aku berikan pada Kak Cik adalah dua ratus peratus.
Maka aku tidak tergolong antara mereka yang call, text, inbox facebook tersebut.
Aku kira ada sesuatu yang tersimpan dalam lubuk hati beliau,
tapi hanya gambar yang mampu beliau ketengahkan buat masa ini.
Words, sometimes, aren't enough to describe things.

-gambar hilang heeeeeeeeeeeeee-

Kak Cik, walaupun sama umur, tapi dia seperti kakak.
Apatah lagi aku memang tidak mempunyai seorang kakak kandung.
Mahupun abang. Tidak tahu perasaan sebenar mempunyai seorang kakak.
Kak Cik itu, baik. Dia best.
Dia turut menangis kesedihan jika aku menangis.
Dan dia tanpa segan silu menitiskan air mata kegembiraan apabila aku berjaya dalam sesuatu.
Dia jujur.

Dia sahabat. Dia ukhti.

I love you sis busuk. Hahahahaha.

Photobucket

Saturday, June 9, 2012

Q.


Assalamualaikum. Tak best nya post dalam mood mengantuk -,-
Tapi nak post jugak. Degil.
Esok dah Ahad, padan muka budak2 kena pegi sekolah HAHAHA.
Perasaan heaven cuti lelama ni semakin menggebu di dalam jiwa, sejak Mac duk menganggur,
bulan September insyaAllah busy semule, wah, memang heaven kan~

Gila lah tumblr, haha. Tergelak aku tadi. Nice suggestion weh. KAHKAH

Actually aku kan, gatal nak post pasal seseorang. Budak yang busuk. Dia tiap2 hari akan puji diri sendiri,
dia akan cakap dia comey. Dan comey. Dan comey.
Mehlah nak puji sikit, ye, awok comey awok eh....
Hakhak.
Silalah terima pujian ini seadanya.

Kenal dia dah lame. 2005?
Dah darjah satu dah usia perkenalan tu.
Persahabatan kami pelik. Berkawan. Tapi dulu kalau bertembung, ya Tuhan,
buat tak kenal. Lebih2 lagi bila dah masuk sekolah menengah.
Tapi aku nakal.
Suka tawaf bangunan form one sebab nak intai. Haha.
Sumpah aku tak bagitau lah kerja mengintai ni kat sesapa kan,
simpan sorang2 je.
Form two. Keadaan masih same.
Jarang2 sangat nak berkawan elok2. Sombong due2. Haih.
Tapi baik je -,-
Aku sendiri tak faham. Walhal masing2 tau apa yang tersirat kan.
Apalah.

Aku selesa berkawan dengan dia.
Dia pun selalu ada masa aku sedih, macam kawan2 aku yang lain.
Dan haruslah dipuji sebab tadi lagi sekali dia jadi hero sebab
aku malu nak masuk cc yang seperti kelaziman dimonopoli oleh kaum lelaki. Hakhak.

Dapatlah cornetto black and white seketul kan? Haha.

Serious ni bukan post pertama yang mengandungi tentang budak busuk.
Tapi biarlah kali ni kalau2 dia baca, biar dia tahu yang aku suka dengan kehadiran beliau.
Aku mahu dia terus berdiri bersama2 aku dengan kawan2 aku yang lain.
Aku tak ramai kawan. 3 serangkai yang saling melengkapi itu : Kak Cik, Farah & Teefah.
Kembar yang selalu tahu situasi aku : Shahirah.
Dan budak busuk itu. Budak yang baru dapat galaxy S plus. EEEE JEALOUSNYAAAA ><

-gambar menyorok teeeeheeeeeeeeeeeee-


Dahlah budak busuk, jaga diri. Jadi better.
We learn from the past.
We create a brighter future.


Terus melangkah bersama, okay :)
Janji.
Photobucket

Wednesday, June 6, 2012

Makan Nenas.

Assalamualaikum.
It has been a week and few days since kanak2 riang bercuti kan. Aku pun turut rasa lah percutian diorang sebab kalau hari sekolah pagi2 takde 5 orang, sekarang pagi2 sorang je takde. Hehe. Kesian ayah tak cuti sekolah jugak LOL XD

So dah cuti, banyak lah benda berlaku, orang yang belum kawen pun dah kawen, orang yang teringin nak makan nasi dagang pun dah dapat apa yang dihajati, orang itu ini dan sebagainya.

They are tremendously adorable <3
Mintak2 lah nanti raya sempat jumpa lagi :')
Rumah aku pulak hari Khamis yang lepas family makcik from Kedah datang dan
kami sama2 pegi kenduri saudara kat Terengganu ni on Saturday.
Diorang pun bertolak pegi KB on the same day.
Again, petang Sabtu datang makcik sebelah ayah pulak tapi diorang tidur sini satu malam je sobsob.

Road to 'Apple Pie', Imma amateurrrrrr :P
Pic : credit to Farah.
Percayalah ini first gambar aku amek guna DSLR pinjam. Haha. Pinjam seminit dengan Farah :P
And Isnin is my day pulak which Chef Teefah decided to bake an apple pie.
Sebenarnya nak buat satu tapi rezeki melimpah jadi dua pai. Haha.
Okay itu first time aku makan pai dan buat pai tau.
Hihihihihi.
So Isnin tu Teefah, Farah and dear Kak Cik came to my house, tapi tetap tak puas jumpa budak2 nih. Ecewah sedap je aku panggil diorang budak-budak kan padahal aku kedua termuda among the four of us. Hehehe. Alhamdulillah plan nak gather 4 orang ni jadi jugak akhirnya sebelum Farah masuk Seri Iskandar again and Kak Cik ke Kuala Lipis lagi.
Tinggallah aku dan kanda aku si Teefah di Terengganu ini. Hohohoho.

Pic : credit to Farah.
So apehal tibe2 tajuk post makan nenas?
Hari Sabtu yang aku pegi kenduri tu, kat Kuala Ibai,
kira aku join rombongan pengantin lelaki tau.
Yang kawen tu adalah anak lelaki kepada abang bapa saudara sabit aku sebelah mak.
Rasanya. Hehehe. Kiranya orang Kedah kawen dengan orang Terengganu lah ni.
So macam lambat sikit nak gerak bila dah sampai kat rumah pengantin perempuan tu.
Meaning nak susun2 tunggu payung sampai semua, pastu nak masuk pintu pagar rumah bride. Hehe.

Tetiba ada pakcik sorang, pakcik ni orang Terengganu, nak pegi makan kenduri,
bila dah ramai2 tengah jalan ni kiranya menghalang laluan dia nak pegi rumah kenduri tu lah,
pakcik tu jalan laju2 sambil cakap,
"Bakpe yang kumpul tengoh jalan ni, cepat2 makan nenas sedap nuuuu...!"
Lebih kurang camtu lah aku pun ingat2 lupa.
Then aku dah tak ingat pasal pak cik ni, aku tengok kat meja makanan tu takde pulak buah nenas ke apa, ada buah tembikai je pun.


Bila dah selesai makan semua, so family aku gerak lah nak pegi kenduri kat lain pulak kan,
tetiba dalam kereta ayah tanya,
faham tak apa pak cik tadi tu cakap, yang part makan nenas tu.
Kitorang dah ternganga2 sebab tak tau plus dah lupa.

Rupa-rupanya, pak cik tu nak cakap suruh gerak cepat2 sebab cuaca panas tapi dia tak sound direct.
Nenassss panaaasssss. Ssssssss.
Orang2 muda zaman sekarang mana nak faham deh perumpamaan macam tu. Haha.
Siot. Macam tu je kena. Hehehe.
Kesian aku.

Sekarang ni palam dah berisi dengan new students, junior aku kat sana ada mesej cakap lebih kurang 3000 students untuk MDS kali ni. Gila ramai weh. Zaman aku pun rasa macam dah penuh cafe, korang ni cemana lah nanti ek. Alahai. Sabor je la ek adek-adekku dengan MDS yang sangat menyakitkan hati itu. Kuikuikui. Seminggu je pon. Isnin dah start kelas kan, hihi.

Aku takde pape dah nak bebel. Cukup setakat itu saje lah. Hihihi.
Cumanya, Kak Cik, tak puas lah jumpa hari tu T_T
Nak lagi :(

Oh ya Kak Cik, I did these lama dah tapi sebab buruk, tak jadi nak publish.
Tapi hari ni publish jugak saje buat santapan mata hohohoho :P

Tenggelam sebab berbunga2 sangat -,-

Once Kak Cik pernah request colourful macam ni but masa tu sangatlah lack of idea sampai terlupa nak letak description. Haihhhh.

Transparent background. Terlalu simple. Sobsob. Again without description sobsob.

Photobucket