Thursday, July 26, 2012

Negative? Re-build Yourself!


Assalamualaikum :D
Sebelum aku merepek merapu benda lain, aku nak lunaskan hajat aku nak copy puisi yang so inspiring,
sangatlah best dan bagus, I should thank Teefah sebab dia copy masuk blog dia. Hehehe.


Berjanjilah,
walau apa yang berlaku,
kita masih akan selalu memandang langit dengan pandangan yang sama.

Berjanjilah,
walau apa pun yang akan terjadi,
kita masih akan mendongak ke langit dengan rasa lapang di dada.

Berjanjilah,
bahawa walau sekuat mana kita diduga,
tak akan sekali-kali kita akan mendongak untuk bertanya- DIA “kenapa”..

Berjanjilah,
bahawa walau hujan dan petir akan tetap membuat langit kelam,
kita masih juga akan tetap percaya,
bahawa mendung akan akhirnya pergi, dan langit akan kembali biru,
seperti suatu masa dahulu.

Berjanjilah,
bahawa walau apa pun yang terjadi,
kita akan sentiasa optimis dan percaya,
bahawa semuanya akan akhirnya nanti baik-baik sahaja.

Berjanjilah,
untuk tidak akan melihat langit dengan pandangan mata berkaca,
menpersoal takdir dan bertanya mengapa,
lantas berputus asa.

Berjanjilah,
untuk tetap mendongak ke langit dengan harapan dan doa.
tersenyum, dan percaya bahawa DIA sangat tahu apa yang sedang dilakukan-NYA.
[SUMBER]



So, I hereby, wanna congratulate Miss Fyfah for serving a place to pursue her study at UNHAS,
doing medicine of course.
May you'll become a great medical doctor dear!
Sorry again okay sebab I said too much yesterday. Hehehe.
I hope the poem above will add on more motivation and inspiration for you to be ultimately determined,
tau. Raya kat Indon lah budak2 UiTM yang pegi UNHAS this year since they'll be flyingggg there minggu depan, kot. Hehehe.


Aku masih lagi menunggu2 apakah jalan aku selepas ini.
Kadangkala rasa jugak teringin nak pegi study oversea,
tapi kan, bila ayah tak bagi apply tu,
meaning he knows me well lah. Duduk palam pun duk teriak nak balik,
ada hati nak pegi lagi jauh, Heh. Memang tak akan lah Cik Sarah oi.
Memang fantasi hati je keinginan untuk pergi belajar luar,
realiti dan hakikatnya, aku tak mampu untuk berjauhan dengan semua.
Tak apa aku tau most courses memang sebenarnya bagus study sini je.
Cuma, kalau medic,
peluang lebih besar di oversea if result tak 4.00, tak straight A's dan sebagainya.

By the way masa aku search IPTS untuk sambung medic kan,
aku came across dengan UCSI. Offer medic dengan 2 tahun di Cheras,
3 tahun (clinical years) sambung at Terengganu!
Bayangkan buat klinikal kat HSNZ, gila bahagia. Bahagia gila gila!
Sumpah sumpah sumpah aku nak sangat apply masa tu.
Hari2 aku balik rumah, kampus kat Marang je ponnn.
But but but, two things yang menghalang masa tu.
First, dia nak MUET Band 5 tau dakk.
Frust menonggeng gak lah sebab MUET aku memang, memang, biarlah rahsia,
biarlah yang dah tahu markah sebenar je sambung ayat aku di atas in their own version. Hoho.
Secondly,, processing fee mahal sangat >___<


Kalau aku ni anak tokey kilang gula, aku apply dah.




Apa motif aku bagitau pasal UCSI ni aku sendiri pun tatau,
maybe rasa semakin takut untuk kembali sambung belajar, kot.
Aku macam dah tak kuat nak pergi jauh2. 

Macam dah tak kuat tau tak nak study jauh2 :(
(Negeri yang aku consider dekat hanyalah Pahang dan Kelantan, harap maklum.)
Hisshhh. Senangnya semangat luntur kan.
Susahlah melalui fasa-fasa kehidupan yang semakin real ni.
Bukanlah hidup dulu2 tak real, tapi, kecik2 hidup nampak so easy to get through.
Sekarang? Almost impossible.

Ehh tak boleh tak boleh.
Impossible is definitely nothing.
Kalau bukan kita yang teguhkan dan kuatkan semangat kita,
takkan kita nak harap orang ketuk kepala kita lepas tu masukkan paku2 kekuatan dalam otak?
Kita(aku) makin besar mana suka ikut cakap orang,
kita(aku) lebih suka hidup atas kreativiti dan arahan otak kita(aku) sendiri.

Bukan bukan. 
Kita, walaupun our thoughts and our minds yang gerakkan jentera tubuh badan kita ni,
kita tetap perlu ambil pandangan dan nasihat orang supaya kita tak rasa isolated,
supaya kita tak rasa kita sorang2 dan terpinga2,
supaya tak terus lemas bila ada hujan lebat dan banjir datang,
keluarga, kawan2 dan nasihat & kata2 semangat daripada diorang umpama pelampung pertolongan yang DIA kurniakan agar kita boleh terus survive dalam lautan ujian, dalam sungai kehidupan, dalam perahu perjalanan.


Kalau semua orang boleh hidup berjaya hanya dengan dia dan fikirannya sendiri,
tanpa sepatah kata semangat dari orang terdekat mahupun anonymous,
macam mana pakar motivasi nak cari makan? Hehehe.

Sesi refleksi untuk aku. Sebab aku lemah.
Aku selalu perlukan semangat dan sokongan mereka yang sayangkan aku.
Tapi aku selalu pesan pada hati, selalu bisik pada hati,
bahawasanya aku juga kuat,
cuma kadangkala kekuatan itu tertimbus dek perasaan takut dan bimbang yang terlalu kuat menguasai jiwa.
Kita kuat, okay ^^



Zfj rtjs ql jy dlups, wfqd dfp mtoskqp!
Ds qtihsc ql jy jlj :)
F dlms qdfp ositqflkpdfm wfii pqty tp t bllc lks! :D
Wtkq ql kfhtd klw, pl fk ilvs wfqd ylu,
jy Tzfj, jy tetkb, cstospq elyaofskc.


Wrote the above lines in codes just for two reasons,
happy cracking the codes lah kan kalau nak tau xDD
Wassalam :D


Photobucket

Sunday, July 22, 2012

Arba'ah :D




Well doonnnee dear bloggie, Happy Fourth LOL XDDD
Seriously aku taktau sebetulnya tarikh aku start melibatkan diri dalam aktiviti blogging ini,
tapi ini je tarikh terawal yang aku dapat. Kuikuikui.


Seingat aku lah, blog ni tercipta dengan tujuan aku join pertandingan buat blog, tahun 2008.
Form 3 masa tu. Kena buat blog pasal sekolah.
Serious masa tu aku kosong pengetahuan pasal blog ni,
sampaikan nak upload gambar pun taktau macam mana! Haru! Hahaha.

Aku ingatkan kena copy paste gambar from somewhere then paste camtu je dalam post,
sekali tak keluar gambar tu, sedih gila T__T
Dah taktau tu, tak reti2 pulak nak tanya orang ><
Hasilnya, boleh lah jugak hadiah saguhati masa tu. Hahaha.
Bapak lawak kalau ingat2 balik.
Entah2 Akh Marz bagi hadiah kesian je kat aku =P
Header blog pun tak ada masa tu. Mana tau kewujudan photoshop semua.
Coding bagi layout blog. Aku tak pernah tau masa tu. Coding itu ini.

POYO GILA FIRST POST -__-

Nyatanya, masa tu, aku taktau apekebenda blog-blog ni, sumpah.
Aura nerd-skema still menguasai diri masa tu. Haha.
The most glorious year of mine lah kiranya, lepas tu dah jatuh merudum gila (academically),
before Allah bagi aku kejayaan balik dalam SPM. Form 5 tu kiranya aku escalate balik slowly.
Lepas dah kena basuh dengan ayah kaw2, baru lah aku score mendadak starting from mid year exam.
Hailaaa. Sumpah zaman form four lah grade exam start ada C, E semua nih -,-
Influenced. Cerita lama biar aku simpan dalam kabinet memori saja tak perlu cerita, ceh -,-

Sambung balik.
Lepas dah dapat hadiah saguhati tadi, kira blog ni was being abandoned for a moment.
PMR datang dan pergi -,-
So akhir2 tahun baru aku start buat entry dan form 4 lah jugak aku tukar link blog jadi lel4.blogspot.com,
inspired by Teacher Wan Dayang sebab she called me Lela Gorgeous masa lawatan form three.
LOL. Sumpah lawak. Gorgeous? -oo-

Apa ke gorgeous nya yang ada pada aku --'

Spec cermin tebal sebab power tak kurang tinggi ye la -,-'

Penat bodek nak pakai lens ayah tak bagi sebab aku careless kata beliau.
Hmmppphh. Memang powwnn :|

Start tulis entri, kiranya matlamat aku berblogging masa tu just nak kongsi cerita aku pada yang sudi baca.
Sementelah pula masa tu ramai senior yang berblogging including Kak Yana, Kak Alia, Kak B2,
Kak Farah Nadzirah, Akh Syah, Akh Marz dan Farah, Syamim, tetiba Ruz pun buat blog, Cho,
Teefah masa tu blog je ada, post takde -,- HAHA.
So, pembaca blog aku just diorang ni je lah. Hehehe.
Dan sebenarnya we knew each other through website sekolah masa tu.
Kiranya rapat sebab selalu online kat website sekolah, banyak involve dalam forum.
Sangatlah best suasana masa tu.
Oh tak lupa, A.Fuad selaku salah seorang penyumbang tenaga utama dalam website masa tu,
selain abang Kak Yana. Dan Sir Halim. Hohoho. A.Fuad pun blogger jugak.
Team website yang super best, semua baik2, sampai ada majlis buka puasa semua. Best best.
Kenal dengan junior, Ila, Fatin, Syakir. Masa tu lah. Dah merangkak naik form 4 & 5, kenal lagi ramai.
Malangnya bila naik form 4 & 5, website ada problem. Aku pun macam dah lupa sangat.
Paling tak leh blah, pandai2 je sekolah buat team website baru, ignoring the old, hardworking team.
Walaupun I wasn't part of the board members, aku user biasa je,
tetap terasa bahang kehilangan team lama tu T_T
Lepas tu aku taktau apa jadi dengan website, sebab aku pun dah tak pergi website sekolah T_T

Due to sibuk belajar, senior2 aku pun dah jarang update blog,
aku pun dah jarang, masing2 dah jarang.
Sobsob.

Emo pula, padahal nak recall cemana boleh involve dalam blog je. Haha.
Starting from 2008, dah baaaaanyak entri aku buat, useless, pointless, beneficial, emotional,
semua jenis entri ada. Pulak dulu aku main tuuuuuulis je apa aku rasa.
Mana aku tau ada unknown readers yang baca kan. LOL.
Memang scary gila baca post aku dulu2. Dengan tulisan huruf kecik besar kecik besar,
kira rajin habis nak bagi fancy kononnya. Hahaha. Lawak lawak.
Sekarang dah matured lah sikit. Shortform pun takde.
Tulis pun ikut skema yang betul. LOLLLLLL. Hahaha.

Kira tutup muka je la ek bila baca. Hahaha :D
Aku pun taktau what I meant 4 years back in this post. Kahkah.

Dan di sini jugak aku nak tekankan bahawa,
aku tak pernah berniat untuk jadi famous atau glamour by blogging.
Seriously, I've never want such thing.
So memang aku terasa la bila aku menulis ni,
ada orang cakap aku menulis kerna nama,
kerna glamour. T___T
Takdenyeeee. Takde mane nak jadi glamour.
Tak ingin pun nak jadi glamour.
Aku tak menulis sebab kejar follower.
Aku tak menulis sebab orang lain.
Aku tak menulis sebab nak berlagak or whatever.
Lebih2 lagi, takde ape pada aku untuk aku banggakan pun.
Aku sekadar habuk yang berterbangan yang menunggu masa untuk hilang tanpa kesan,
di bawah tanah2 selut. Hohoho.

Aku menulis, sebab aku suka berkongsi.
Aku menulis, sebab aku suka menulis.
Aku menulis, sebab aku suka bercerita.
Aku menulis, sebab aku suka.

Dah sedia memaklumkan di sidebar blog. Hoho.

Ye dulu2 kala rajin, konon rajin blogwalking pergi blog sana sini.
Gedik2 tekan follow. Join contest itu ini.
Sekarang dah tak sempat, punya lebih banyak agenda lain untuk dilaksanakan.
Maka aku hanya duduk menulis dan publish.
Singgah di blog teman2, sahabat2 atau keluarga.
Mengikuti perkembangan semasa mereka.
Apatah lagi bukan semuanya kita contact hari2.
Aku balas kunjungan mereka yang singgah di blog ni untuk menzahirkan tanda terima kasih,
sebab sudi meluangkan masa melayari blog aku.

Anda yang menjana pageviews ini :')

Dan, harus jualah aku ucapkan terima kasih beribu2 pada yang setia sampai hari ini,
sudi singgah untuk mengetahui apa yang berlaku pada aku dan sekeliling aku.
Aku kira, memang ada silent-reader blog aku ni, silent dan loyal.
Mana tidaknya, terkejut jugak bila Fyfah text cakap congratulations hari tu.
Siapa sangka itu budak baca blog aku.
Tiba2 ada 'budok' komen post aku, ya, Huda!! Hehehe.
Bila aku private, ada je yang bertanya, whyyyy and whyyyy. Hanis :P
Bila tiba2 kawan sekolah follow, wah, how do you find out about this blog? :3
Terima kasih ya, kawan-kawan semua! :)
Moga awak tak lupa saya, 
insyaAllah saya akan selalu ada untuk menulis bagi santapan awak-awak semua,
si pembaca setia.


Saya suka menulis! ;)

Ini kata Kak Cik :D
Thankyouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu <3

Terharu jugak bila some of my friends cakap diorang suka baca blog aku sebab aku memberikan inspirasi buat diorang. (Cari yang Huda tulis tapi tak jumpa sobsob T__T)
Waahh terharu :')
Inspirasi apakah yang aku berikan, aku pun tak tahu.
But I'm glad that this blog and my writing benefits their readers, somehow.

Sampai sini je hari ni, sempena genap 4 tahun usia blog aku :D
Mungkin lebih kurang sama dengan post Kak Cik.
Haha. Kebetulan. Well, GREAT MINDS THINK ALIKE. LOL XD.

Terima kasih terima kasih sebab letak link blog saye dalam blog awak-awak semua ^^

Terima kasih terima kasih lagi sebab letak link blog saye dalam blog awak-awak semua ^^ 

Semoga penulisan aku ada membawa manfaat buat mereka yang membaca.
Memang di masa2 tertentu, aku agak emosi. Kadang2, post aku sangat pointless.
Maka ampunkan 'masa2 tertentu' itu, sebab aku adalah imperfect.
Turut terkena tempias perasaan.
Turut terpukau dek gelojak emosi.
Turut terpaku bila usaha yang menemui kebuntuan.
Turut diuji dengan liku2 kehidupan.
Dan sememangnya 99% isi blog aku adalah berkisar mengenai hidup aku, sahaja. Hohoho.

Akhir kata,
salam sayang dari aku, dan terima kasih lagi, kerana sudi membaca! :D

Selamat ulang tahun kelahiran yang ke 19, Ruwaidah! :)
Semoga menjadi seorang doktor yang berjaya dan berguna untuk semua okay ;)
Thanks for believing in me back then when we were at palam,
and thanks for listening especially about tuuuut. Hahaha.
Keep your hardwork and you'll be a great medical student, insyaAllah!

PS : Bunga ni Ain Najwa bagi kat kitorang masa kat palam dulu, terharu. Sweet gila Ain :')


Photobucket

Saturday, July 21, 2012

Serdang Again ;)


Assalamualaikum & firstly,
Happy Ramadhan alMubarak dear beloved Muslims ;D
May Allah bless us all and don't forget to thank HIM for letting us to reach this month full of blessings.
Let's seize this golden moment to do as much good deeds and ibadah as we can,
to grab the rewards provided by The Almighty.
InsyaAllah :)

So, I've remained silent for quite a long time.
(Yes a week is considered long for me :P)
Last week indeed was sort of a hectic week, for me,
as I got my UPU result and attended PSD's interview as well.
I didn't say a thing before going there due to kind of shame-feeling LOLZZ.
Don't ask why because I myself, don't know why did I have to feel that way.

Then! I'm now feeling so carefree because everything is finally over.
Do not have to worry about UPU anymore.
Do not have to think about PSD's iv anymore.
Do not bother to think of travelling alone because, sitting alone in a bus,
travelling for 8-9 hours is a very tedious thing to be done.
So many do-not-have-tos which eventually set me to be greatly free and happy.

I don't want to think about the interview.
It was worse if compared to the Perdana's iv.

I just wanna share my stoghy~~~
[read:story]
Hehe.

Wallaaa :DDDDD
Ye, maseehh :D

Because my interview was scheduled to be held on the 17th of July,
I went to Kajang on the 16th, by bus, leaving Terengganu at approximately 9.30am.
Rasa macam sayu dan sedih at that time sebab macam dah lama tak tinggalkan kampung halaman,
kononnya -____- but then I managed to forget my sadness and successfully caught my forty winks,
before I woke up when the bus reached Dungun. Okay tidur sekejap gila -,-
That's why I call it forty winks lalala.
Bila bangun, segala rasa loya dan pening menguasai diri dan akhirnya aku surender.
Muntah okay -_____-
Sangatlah childish oh-em-jayy -____-
Nak buat macam mana memang I was quite out of sort on the day.

Bila berhenti kat Chendor, ada sorang kakak ni tegur aku time aku duk melantak sorang2,
aku memang berdikari okay,
sorang2 pun aku turun je makan sebab tak kuasa nak tunggu dalam bas yang sejuk tu -__-
dan aku lapar. Haha.
Akak tu tanya nak pegi mana semua. She was with her mom, going to Kajang, also.
Akak tu student UKM, third year.
So we became friends. Dengan mak dia sekali.
Baik gila. Student Syariah.
Memang bestlah buat kawan. Hehehe. Dia pun ramah je :D

Oh ye, aku turun Kajang sebab aku menumpang kat rumah mak cik aku.
Dia lah yang tolong hantar aku pergi temuduga tu, kat Uni. Perdana tu sendiri.
Tak jauh pun area dia dengan uni tersebut.
And she often goes to pasar tani located near the uni. Hehe.

Dah sampai rumah makcik aku lewat petang tu, pukul 7 lebih jugaklah,
dapatlah aku meregang2kan badan. Malam to I slept before the clock showed 10pm.
Luar biasa! Hahaha. Tak sihat plus penat. Haihhhh.

So I was there, twice ;)

Takpelah. The iv day.
Aku pendekkan cerita, aku sampai kat Universiti Perdana tu,
sejam awal, kot.
Tapi masa tu aku ingatkan aku ni dah awal gila2.
But then bila masuk kat dewan B kot,
alamak, dah ramai laaaaa.
And again, rasa takut menguasai diri sebab aku nampak ade sorang je Melayu.
Lepas dah daftar, aku pun pi duduk sebelah dia.
Yusairah, from Johor. Budak pointer 4.00 okay.
Mostly yang apply PU ni pointer dahsyat2, tak macam aku T____T
Dia dapat offer Medic UiTM tapi dia frust sebab tak dapat her first choice which was UKM.
So bila aku tanya, if lepas iv JPA tu, maybe dia masuk PU.
Then, bermulalah nama2 kami dipanggil,
Yusairah was the first person whom-her-name-was-being-called.
Masa tu baru bahagikan person into groups. So Yusairah was in the first group.
Aku group ketiga.

Satu kumpulan, 5 orang, as expected, aku Melayu sorang2 je.
Sobsob.
Takpe2. It's time for me to have multi-races friends.
Hehehehe. Serious, disebabkan aku ni lepasan sekolah agama dan masuk pulak asasi UiTM,
memang 99.5% kawan2 aku adalah Melayu sejati. Hohohoho.
Aku tak tau how it feels when ada kawan2 Chinese and Indians.
Dahlah all of them are brilliant, aku je yang ketinggalan di belakang.
Mostly Chinese and Indians kan sangatlah fluent when it comes to speaking in English.
Tolonglah faham mengapa aku sangat rendah diri T____T
Aku sangatlah tak fluent. To be frank, okay I admit that,
kalau writing, my grade is quite okay,
tapi speaking? Ya Tuhan, Allah sahaja yang tahu.
MUET aku adalah bukti yang jelas menyatakan bahawa aku fail speaking.

Sumber inspirasi #1

So my groupmates were Kumutar, William, Raj and Teh.
And dalam group temuduga tu, dia bagi number tau,
I got my favourite number ---> 3.
Number means nothing okay,
Cuak nak mampus sebab dalam bilik temuduga aku duduk paling tengah.
Memang interviewers fokus kat aku lah kan -____-

Malangnya aku lupa nama doktor2 yang menemuduga kami.
Two interviewers, both were female, Malay and use iPhone lololozzz.
Hahaha. Temuduga sambil makan kerepek,
santai gilaa tapi serious tolonglah jangan ingat it was easy,
habis nafas kitorang nak jawab masa tu. Bukan kitorang, aku lah.
Terribly nervous -____-

Sumber inspirasi #2


Firstly, standard, introduce yourself.

Lepas tu, why do you wannabe a doctor?

Then we got a different case question. Non-related to medical issues.
1) Teh dapat, jika anda adalah seorang menteri, nak jadi menteri apa & apa program baru yang anda akan laksanakan? (Teh kena jawab in Malay)
2) Kumutar dapat, emm, adakah kempen anti-merokok berjaya? Emm. Lupa. Alamak. Rasanya kena provide reason, then they asked what should be done to ensure the campaign will succeed. (in English)
3) AKU -____- what is your opinion about fuel-subsidiary by the government? (in English)
4) William dapat, about fenomena LGBT, cara mencegah fenomena tersebut. (in Bahasa)
5) Raj, about lambakan pekerja asing, and how to solve this lambakan pekerja asing issue,
rasanya lah. (in Bahasa)

Okay. nampak so easy but they would ask you again and again,
why is that so, how, why, what,
sampai aku rasa over-buntu nak jawab.
Sobsobsob.
Dahla pasal minyak.
Surely aku tak pernah amik tau lah kan, if non-Malaysian amik minyak,
diorang boleh beli minyak apa je.
Then they asked, macam mana tak nak bagi non-Malaysia guna minyak yang kerajaan subsidised,
sebab kerajaan nak subsidised rakyat Malaysia je, bukan pelancong asing.
Okay kalau dalam SPM mungkin aku ada idea nak goreng,
but then, masa tu aku buntu habis.
Teh yang tolong jawabkan okay. I felt so stupid.
Rasa nak get up and leave the room T_____T
I hate interviews -_____-

And they did ask, what makes you deserve to receive the scholarship?
As if we have to boast about ourselves, explain the qualities and specialties that we own,
which make us the most eligible person to be JPA's scholar.
Okay. As for this part, I've prepared the answer. A good one, I think.
Tapi, I anwered briefly, not as I've practised, due to pressure that they've put in me.
Masa tu rasa nak nangis tau tak sebab kena tanya banyak sangat. Ah benci -____-

Lastly diorang sempat gak tanya if kitorang ni ada apa2 kelebihan/kebolehan lain such as,
main muzik, can speak in other languages such as french.
Masa tu macam nak jawab Bahasa Arab (kononnya),
macam loser lak belajar bahasa Arab since 6 tahun,
until form 5 tapi tak mengaku tau BA,
(sebenarnya aku baru sedarlah kan aku belajar BA dulu for twelve years rupanya!)
tapi aku cancel. Senyap je tak bagitau.
Rasa macam tak layak nak mengaku pandai BA.
SPM tak dapat A+ powwnnn :')
Mood pun macam dah tertekan ingat nak keluar je. Hohoho.

Iv dah habis, merewang sebelum Nina datang pick up ^_^

Sobsob.
Takpelah, it's over.
I did what I was capable of doing so, even if it was bad,
itu je yang aku mampu masa tu T___T

Lepas tu Nina bawak aku pegi makan kat Alamanda, hoho.
Tibai nasi ayam sepinggan dengan air, while Nina minum soya je.
Alahai. Bilalah pulak boleh jumpa my first roommate ever tu.
The one I used to share everything after classes were over at palam, everyday!

Tak sedap mane pooonn -,- tapi dah tension plus lapar aku memang tak kesah la harge berape,
matlamat utama hanyalah nak melantak tanpa mempedulikan duit yang melayang.
Standard lah kan Alamanda :|

Malam tu jugak aku bertolak balik KT.
Yang paling tak sangka, aku jumpa lagi akak UKM tu with her mom!
Hahahaha. Berjodoh sungguh.
Masa kat stesen bas, kak tu nampak aku then she called her mom and said,
"Ma, Maisarah ma."
HAHAHA. It was really unexpected.

The busy Hentian Putra. Sangkut masa ni. Jammed. Too many buses. Too crowded.

Aku sempat turun lagi kat Chendor makan mi sup, pukul 2 pagi, hehe.
Ingat pulak masa bas rosak tahun lepas (masa on the way pegi palam),
aku turun makan mi sup tengah2 malam tu.
Best gila makan mi sup yang suam2 dalam kedinginan malam,
kat tepi pantai tu. Hehehehe. Maseehhh belanja, awokkk :D

Oh ye, siang tadi ada kenduri sempena Ramadhan kat sekitar rumah2 aku ni,
closer to Zim's house. Pergi dengan mak and Ibah.
And so we met Puan Akma. Lolololzz.
Finally.
Dan sebenarnya my mom has already broke the ice with Zim's mummy yesterday,
when they altogether with others helped tuan rumah tu kupas bawang bagai.
Laaaaaaaaaa. Dah kenal rupanya.
Tapi baru tahu hari ni yang their children were coursemates.
Ceh. Coursemates?
Classmates, schoolmates, groupmates, teammates,
you name it.
Okay raya nanti bolehlah pergi rumah Zim ye dak?
Alang2 mak dah kenal tu :3
His mom pun baik and friendly je, so niceeee <3

K tu je wassalam :DDDD
Nak tengok Conan lak, I'm so in love with this detective series.
More precise, addicted. -___-
Selamat berpuasa kawan2 :D

Deep from my heart okay guys <3 I'm touched :')

#PSD : Public Service Department (Jabatan Perkhidmatan Awam)
Photobucket

Tuesday, July 10, 2012

Will Never Be Enough

Assalamualaikum friends and besties lol xD
Hohohoho. I thought that this blog dah tak akan ada post until UPU's result will be announced tapi fortunately my fingers love to type so much that I can't resist my own desire to blogging and keep on updating about me and surrounding. Hohoho.


Just so you know, keputusan UPU untuk lepasan STPM / Matrikulasi / Asasi / Diploma boleh disemak starting from this 13 Julai 2012 yang jatuh pada hari Jumaat.
Since Mat Selah believe that 13 ni unlucky number, adalah bunyi2 cakap this Friday will be scary enough.
Dafuq dowh? Kau ada agama sila hormat hari Jumaat,
I don't care lah epic ke tak nombor tu jatuh on Friday, macam sengal je bila ada komen camtu =.=

Aku cilok kat group alumni palam :D
Katanya after pukul 12 tengahari, taktaulah tuuu.

Dan aku rasa sebenarnya akal aku sedang menghantar tanda2 bahawa nervous mula menguasai diri pabila semalam aku tak dapat melelapkan mata dengan senang, dan aku yakin sampai minggu depan sebenarnya aku takkan dapat tidur nyenyak dan tidur dengan senang, sigh :|
Cuma hati sedang deny sekeras mungkin.
Hakikatnya sapa tak bimbang,
keputusan UPU tu adalah petunjuk utama how our life will be conducted after this, in terms of study laaa.
Ala2 macam tunggu resulf final, result SPM dan tunggu nak bukak puasa xDD

I wish I had one :P
By the way, used this to study Biology the night before paper final bio masa semester dua ritu.
Sebab last minute baru sedar aku takde notes untuk chapter 1 until chapter 4.
Gila tak gila. Dahla laptop dah hantar balik Terengganu sebab rosak.
Nasib baik ada hero selamatkan aku :DDD
Sapa setuju angkat tangan! Setuju dengan apa?
Yeah, about masa. Lebih2 lagi masa senggang/holiday macam yang aku nikmati sekarang.
Yang semua masa lapang yang ada tak akan pernah cukup. Haiihhh.

Bila fikir balik, rasa macam baru sedar, lepas bulan puasa, cuti ini seolah2 sudah tamat.
Raya tu, seminggu bagaikan sehari, betoi dak?
Hoho.
Kiranya dari tanggal 24 Mac 2012 sampai hari ni 10 Julai 2012,
bagi aku macam ..er...sebulan? :O

Raya dah 19 Ogos, lebih kurang 11 hari je, September mula mengambil alih kiraan hari.
September tu, maksudnya, pelajar ijazah baru akan mula mendaftar T________T
Pelajar ijazah baru tu maksudnya, aku.
Aku maksudnya, takde maksud dahlah! =,=
Nampak tak betapa kekucarkaciran berlaku dalam diri ini? :O


Aku sekarang?
Mintak2 dapat UniSZA.
Frankly speaking aku tak yakin langsung pointer dan result aku hari tu melayakkan aku dapat UniSZA.
Theoretically, an absolute and solid no added with an impossible.
Miraculously with HIS 'ku fayakun', impossible really is nothing.
Kalau dapat, memang aku makhluk terbahagia dalam 9 planet yang wujud hari ini,
yang ada dalam pengetahuan kita.
Aku tak suggest yang ada mahluk asing kat 8 planet lain.
Habuk2 di Marikh tu kira makhluk juga tau?



Photobucket

Wednesday, July 4, 2012

My Guardian Angel ;)

Assalamualaikum~
Yesterday was a good day,
akhirnya berjaya gak keluar dengan birthday girl walaupun lambat dua hari.
Hahaha.
Pastu rasa macam lawak bila Latifah's Mom said yang Teefah tu gemuk....gemuk?
Erk. Kering papan je lagi >.<
Hihihihi.
Klako ^_^

So at about 10.30am she picked me up at my home, pastu bawak gi rumah die.
Kuikuikui. Dapat dah bawal 3 helai hohoho.
Dapat choc cake and a mementos from Sarawak, thanks <3

Sarawak Longhouse [bottom-left]
Semua yang ada kat pintu peti sejuk tu atas ihsan relatives-friends ;P
Langkawi tu member palam aku bagi when kelas dia buat trip pegi Langkawi,
untunglah boleh pegi Tasik Dayang Bunting >.<

Then sembang cerita membebel tak sedor dah almost an hour padahal ada task yang nak kena buat,
pegi sabasun beli wrapper bagai, membalut kotak dalam kereta, buruk gila kot aku balut hadiah tu :/
Pegi ato kat KTS (Kuala Terengganu Specialist) pastu baru selesai urusan. Hohoho.

Oleh sebab perut dah lapaarrrr,
maka Teefah bawak aku makan kat Mayang Village
dan sesungguhnya itulah first time aku makan kat situ,
walaupun Mydin dah lame bertapak kat area Bukit Beso tu >.<
Aisshhhh.

Nampak senior TJ tapi tak tegur pun hohoho.

Pastu sebelum nak keluar pegi solat,
sempat jugaklah merewang dalam Mydin kat bahagian depan tu je.
Tak kuasa nak jenguk melawat satu Mydin kot. Hohoho.
Tengok2 kerongsang, intai2 handphone pastu yang best, test semua kasut yang ada kat Bata, haha.
Tak pernah kot pegi kedai kasut, salesgirl tu ignore. So best gila bila takde orang layan, kedai tu dah jadi hakmilik kitorang, highheels, wedges, kasut makcik2. Semua masuk kaki ni. Hohohoho.
Tapi macam kurang best gak ah sebab kasut display biasanya kecik dan tak muat kaki aku nak masuk T___T

Pastu, decide nak pegi solat kat Masjid Kristal @ Taman Tamadun Islam~~~~~~~~~
Setuju dengan suggestion tu sebab aku tak pernah masuk agi Masjid Kristal tu.
Sekadar menjejakkan kaki kat TTI je tu pun tak lama sebab masa Karnival 3P tu bawak kitorang,
cuaca dan masa tak mengizinkan T___T


Apart from dapat views yang best, aku dislike maintenance kat situ >_<
Banyak aku dan kekanda tersayang membebel kot.
Dari mula pegi tandas pastu dah siap solat, sebab dia off aircond, sampai hati :'(
Tau kipas takde takyah la off aircond :(
Sobsob.
Ada la tourists semalam, Mat Selah (Teefah panggil Mat Selah hoho), Chinese, pastu tak tau apa bangsa, huhu, pastu adalah sekumpulan manusia, orang luar, sebab bukan loghat Terengganu diorang cakap tu.

Alamak tak jadi sangat :/
Captured some pictures, tapi tak banyak gambar masjid sebab aku lebih menyukai sungai dan airnye yang nampak sejuk. Hohohoho. Plus masa kitorang kat sana semalam, matahari terik kot :/
Kalau pandai berenang, mau je aku terjun buat kuak lentang 3 round, sebab rasa terlalu banyak cahaya masuk mata nih sobsob. Tapi ada angin sepoi2 bahasa menemani, kira okay la :D

Again, Happy Nineteenth Teef! <3
And today is Radhiah Atikah's Birthday.
7 July will be Nashuha's and Cikgu Tahar's.

So aku dah dapat bagi kad birthday kat Teefah! Yayyyyy. Seemed that she likes it :')
Suka. Tapi malang sket hadiah aku cair dalam kereta. Hohoho.

Indeed, yesterday was an enjoyable day.
I had my first coolblog drinks, hohoho.
Darat ulu mana ntah. Kuikuikuikui.
Walaupun hanya berdua, we have so much talks and laughters and blah blah blah.
We were very happy :D

Aku nak tunggu Teefah update her blog pulak, baca from her side pulak. Hihihi.
And upload the same picturesss. Kuikui.

By the way, sebagai penutup, Tito my missing kitten, dah dijumpai, dan beliau seemed to be out of sort dan tekaan mak dan kata hati aku agak tepat apabila aku dapat tau dia dah mati pagi tadi :(
Okaykay, takmo cakap lebih, nanti aku leleh :(
Tataaaaaa :'|
Photobucket

Monday, July 2, 2012

Kanda.

Uhhhhh semalam tak online so forgive me okay, kanda.
Hihi.

Assalamualaikum!

Ber-meniarapnye saya hari ini di depan laptop,
menaip post untuk menyampaikan ucapan kepada kekanda saya, Teefah,
a very happy birthday! :D

And of course, untuk,

Yeeee, sorry Raihan, I just can wish you here T___T
Waaauuu it's already July and Syaaban,
it's just roughly 2 months away and I'll be 19???

Coooool, sebijik dah macam tarikh birthday agogo :P
Thanks beautifuls and handsomes hoho xD

Hihihi. I was supposed to meet my kekanda yesterday,
but the plan is postponed to another date due to something lol xD
And I was quite sad because I couldn't send her my own-made card, but it's okay,
I'll see her, insyaAllah :D


Dear my Nurullatifah,
you're now one year older,
and are growing up so fast,
in fact, we are growing up so fast.
Since 2006 we've made good friends and yes,
thanks for staying with this bad girl, this crazy girl, this naughty girl,
who used to love to cause so much troubles,
but surely, she loves you more :')
Thanks for everything we've been through.
I remember the moment I borrowed your phone when mine wasn't functioning, it was near our SPM's trial.
I remember every moment you stayed and were there listening to me, my stories,
lending your shoulder for me to slap HIHIHI,
the moment you concerned and advised the best,
whispered me hopes and nice lines just to comfort me,
and I know, you will always do the same thing again and again.
You are really good at consoling, and wiping my tears, of course.
I'm so worried that I can't do the same as you are to me :'(

You are too precious, always be my guardian angel, please :)
The Red Jumpsuit Apparatus eah? ;)

So, here, I hope, you and Raihan,
are healthy, and happy.
Always.
Contented with your blessed life.
And stay tough to chase and catch you dream, okay girls? :)

And, kanda,
I want a private dentist in 7 years from now, insyaAllah.
Hihihi.
Focus on your mission.
And. Er. I'm not good in wishing birthdays, you know.
I've said some in my text and I have nothing to say now hohohoho.

Sorry I wasn't the first person to wish you T___T
Sebab I was busy doing something sobsobsob.
Harapnya it'll worth. Sedihnya tak dapat jadi orang first T___T
Takpe, next year ah. Hahaha.
I'll call dari pukul 11.50 and wait for the moment with you on the phone kuikui.

Okay, habis! Hihi. Aku fail okay kalau bab2 serious nak wish birthday ni.
Hohohohoho.

Nice cake kan? Chocolates and m&m!!!

Okayokay, gotta go. Nanti adik2 balik so I have to stop.
Till then. Nak pergi kacau si Wafiy Bellu HAHAHA.
I'll tell about us in the next entry, okay.
Take care and wassalam ^_^

PS : Tito is missing :'(
Come back please babyyy, kamu terlalu comel untuk hilang sobsob.
Photobucket