Thursday, July 26, 2012

Negative? Re-build Yourself!


Assalamualaikum :D
Sebelum aku merepek merapu benda lain, aku nak lunaskan hajat aku nak copy puisi yang so inspiring,
sangatlah best dan bagus, I should thank Teefah sebab dia copy masuk blog dia. Hehehe.


Berjanjilah,
walau apa yang berlaku,
kita masih akan selalu memandang langit dengan pandangan yang sama.

Berjanjilah,
walau apa pun yang akan terjadi,
kita masih akan mendongak ke langit dengan rasa lapang di dada.

Berjanjilah,
bahawa walau sekuat mana kita diduga,
tak akan sekali-kali kita akan mendongak untuk bertanya- DIA “kenapa”..

Berjanjilah,
bahawa walau hujan dan petir akan tetap membuat langit kelam,
kita masih juga akan tetap percaya,
bahawa mendung akan akhirnya pergi, dan langit akan kembali biru,
seperti suatu masa dahulu.

Berjanjilah,
bahawa walau apa pun yang terjadi,
kita akan sentiasa optimis dan percaya,
bahawa semuanya akan akhirnya nanti baik-baik sahaja.

Berjanjilah,
untuk tidak akan melihat langit dengan pandangan mata berkaca,
menpersoal takdir dan bertanya mengapa,
lantas berputus asa.

Berjanjilah,
untuk tetap mendongak ke langit dengan harapan dan doa.
tersenyum, dan percaya bahawa DIA sangat tahu apa yang sedang dilakukan-NYA.
[SUMBER]



So, I hereby, wanna congratulate Miss Fyfah for serving a place to pursue her study at UNHAS,
doing medicine of course.
May you'll become a great medical doctor dear!
Sorry again okay sebab I said too much yesterday. Hehehe.
I hope the poem above will add on more motivation and inspiration for you to be ultimately determined,
tau. Raya kat Indon lah budak2 UiTM yang pegi UNHAS this year since they'll be flyingggg there minggu depan, kot. Hehehe.


Aku masih lagi menunggu2 apakah jalan aku selepas ini.
Kadangkala rasa jugak teringin nak pegi study oversea,
tapi kan, bila ayah tak bagi apply tu,
meaning he knows me well lah. Duduk palam pun duk teriak nak balik,
ada hati nak pegi lagi jauh, Heh. Memang tak akan lah Cik Sarah oi.
Memang fantasi hati je keinginan untuk pergi belajar luar,
realiti dan hakikatnya, aku tak mampu untuk berjauhan dengan semua.
Tak apa aku tau most courses memang sebenarnya bagus study sini je.
Cuma, kalau medic,
peluang lebih besar di oversea if result tak 4.00, tak straight A's dan sebagainya.

By the way masa aku search IPTS untuk sambung medic kan,
aku came across dengan UCSI. Offer medic dengan 2 tahun di Cheras,
3 tahun (clinical years) sambung at Terengganu!
Bayangkan buat klinikal kat HSNZ, gila bahagia. Bahagia gila gila!
Sumpah sumpah sumpah aku nak sangat apply masa tu.
Hari2 aku balik rumah, kampus kat Marang je ponnn.
But but but, two things yang menghalang masa tu.
First, dia nak MUET Band 5 tau dakk.
Frust menonggeng gak lah sebab MUET aku memang, memang, biarlah rahsia,
biarlah yang dah tahu markah sebenar je sambung ayat aku di atas in their own version. Hoho.
Secondly,, processing fee mahal sangat >___<


Kalau aku ni anak tokey kilang gula, aku apply dah.




Apa motif aku bagitau pasal UCSI ni aku sendiri pun tatau,
maybe rasa semakin takut untuk kembali sambung belajar, kot.
Aku macam dah tak kuat nak pergi jauh2. 

Macam dah tak kuat tau tak nak study jauh2 :(
(Negeri yang aku consider dekat hanyalah Pahang dan Kelantan, harap maklum.)
Hisshhh. Senangnya semangat luntur kan.
Susahlah melalui fasa-fasa kehidupan yang semakin real ni.
Bukanlah hidup dulu2 tak real, tapi, kecik2 hidup nampak so easy to get through.
Sekarang? Almost impossible.

Ehh tak boleh tak boleh.
Impossible is definitely nothing.
Kalau bukan kita yang teguhkan dan kuatkan semangat kita,
takkan kita nak harap orang ketuk kepala kita lepas tu masukkan paku2 kekuatan dalam otak?
Kita(aku) makin besar mana suka ikut cakap orang,
kita(aku) lebih suka hidup atas kreativiti dan arahan otak kita(aku) sendiri.

Bukan bukan. 
Kita, walaupun our thoughts and our minds yang gerakkan jentera tubuh badan kita ni,
kita tetap perlu ambil pandangan dan nasihat orang supaya kita tak rasa isolated,
supaya kita tak rasa kita sorang2 dan terpinga2,
supaya tak terus lemas bila ada hujan lebat dan banjir datang,
keluarga, kawan2 dan nasihat & kata2 semangat daripada diorang umpama pelampung pertolongan yang DIA kurniakan agar kita boleh terus survive dalam lautan ujian, dalam sungai kehidupan, dalam perahu perjalanan.


Kalau semua orang boleh hidup berjaya hanya dengan dia dan fikirannya sendiri,
tanpa sepatah kata semangat dari orang terdekat mahupun anonymous,
macam mana pakar motivasi nak cari makan? Hehehe.

Sesi refleksi untuk aku. Sebab aku lemah.
Aku selalu perlukan semangat dan sokongan mereka yang sayangkan aku.
Tapi aku selalu pesan pada hati, selalu bisik pada hati,
bahawasanya aku juga kuat,
cuma kadangkala kekuatan itu tertimbus dek perasaan takut dan bimbang yang terlalu kuat menguasai jiwa.
Kita kuat, okay ^^



Zfj rtjs ql jy dlups, wfqd dfp mtoskqp!
Ds qtihsc ql jy jlj :)
F dlms qdfp ositqflkpdfm wfii pqty tp t bllc lks! :D
Wtkq ql kfhtd klw, pl fk ilvs wfqd ylu,
jy Tzfj, jy tetkb, cstospq elyaofskc.


Wrote the above lines in codes just for two reasons,
happy cracking the codes lah kan kalau nak tau xDD
Wassalam :D


Photobucket
Share:

8 buddy (ies):

Nurlyla said...

Allah tetap ada rancangan untuk diri kita.. just usaha dan sabar..:)

fyfahvip™ said...

sarahhhhh! thanks sangat2 :') terharu sangat ade kawan macam nie :') time kasih banyak2, sampai bile2 pon sy akan ingat nie :')

mudz abdul halim said...
This comment has been removed by the author.
teefah Leevs~ said...

hehe.. the codes is unbreakable! kne pggil da vinvi ni.

uwmaisarah said...


Setuju :),
insyaAllah, terima kasih, Nurlyla.

uwmaisarah said...


You're welcome, fyfahvip™!

Jangan terharu gitu, I was just typing and suddenly teringat yang you said you are quite sad, and I think poem tu best untuk kita renung maknanya sama2 :D

Take care okay! :D

uwmaisarah said...


mudz abdul halim,

tak kire nak balas gak komen awak :P

Haha. Sebab IPTS kot, so memang nak duit, sebab orang lain pun macam IMU pun RM300, even nak apply UIA needs RM75. Hoho.

Thanks for your time, I'm happy when you said this post is a nice one ^^

I'll reveal the codes in next ten years, maybe :P

uwmaisarah said...


teefah Leevs~,

haha, try harder! :DDDD
Da Teefah pun cukup ;)