Thursday, August 16, 2012

Aku Dah Buat Pilihan :'D

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat kalian.
Hari ni cuaca sangat indah, aku rasa angin sepoi2 je mengelus pipi tak licin ni,
walaupun aku tercongok dalam bilik, angin tetap datang masuk melalui tingkap,
syoknya, tak panas punggg! :D


Kawan2, aku dah buat pilihan!
Terima kasih buat 'Afeefah (HEHEHE.MEKSAROH IS A NICE CHOICE.),
sebab sudi buat satu post,
khusus untuk sahabat beliau yang comel dan cute ni kahkahkah.
Dia cakap suruh ikut hati aku,
mana lebih berat, tang vet ka, tang biomed. Siap hang-hang lagi ha mentang2 aku dah nak balik Kedah besok. Hehehe.
Tak lupa jugak terima kasih buat Diyana sebab sudi bagi pendapat beliau about which course should I choose for myself. Dengan hujah2 yang beliau berikan, bolehlah join debat nanti kalau pegi UPM ek. Hihihi. Masuk kelab debat.
All the best for you two, sorang ('Afeefah) nak jadi CSI, erk,
belajar sains forensik maksud aku,
Diyana pulak still tak pilih lagi nak pegi USM-KLE or UPM. I'm not a good adviser,
jadi memang tak pandai nak supply suggestion untuk awak. Hohoho. Selamat berkekalan dengan budak busuk kay, kot2 dapat invitation online 6-7 tahun lagi, boleh saya jejak kaki kat Kulim. Hihi. Gurau2 :D
And untuk orang lain yang bagi pendapat jugak, Hani, Syahir, Shahirah, PokCik dan lain-lain,
terima kasih atas sumbangan masa anda :')


I was awakened by my mom's voice tadi, bukak2 mata, I saw mom was crying.
Dalam hati aku, "daaahhh, sapa pulak mati niiiiii" T______T

To my great surprise, she told me, aku dapat biasiswa JPA for PU-RCSI when she hugged me.
Ya Allah, apakah benar aku tidak bermimpi? Sebab pagi tadi aku terlena selepas dengar mak cakap,
"pagi ni redup je, lailatulqadar ke semalam", gitu2 lah. Lepas tu terus blackout, mengantuk sangat T___T

Bangun2 tengok mak nangis, aku amatlah panik. Sebab terimbau kenangan dapat result semester satu,
masa kat palam, sebab result aku agak jauh daripada sasaran, mak menangis. Sedih gila aku masa tu,
tau taaakk T____T UPSR PMR SPM aku mampu menggembirakan beliau dengan izinNya tapi,
masuk asasi terus mengecewakan beliau, sobsobsob. Sedihnya hanya Dia yang mengerti. Sobsob.

Dahla due malam yang lalu, akibat kecuaian aku, nyaris2 mak tak dapat beraya dengan muka mak yang cun itu, sebab gas keluar from dapur, bila mak bukak api nak panaskan lauk, api menyambooor, besaq nak mampuih, menjerit mak dengan aku-aku sekali menjerit, huaaaaa T____T apakah yang telah aku lakukan, mengapakah takdirku selalu malang dengan memasak T____T aku dah beberapa tahun fobia dengan menggoreng, ni api dapur pulak, due tahun aku nak boikot memasak lepas ni, aku fobia T__________T
Panjang kan aku bebel kes nya nak gitau sal JPA je. Sheiisshhhh.

Lepas tu mak suruh aku buat sujud syukur :')

Dad called from his office, ayat pertama keluar masa aku angkat handphone,
"Bangun bangun nok gi beli contact lens!" LOL. Hahaha.
Kisahnya, aku mengada2 request nak pakai contact lens bila raya,
dengan syarat, kalau aku berjaya dapat JPA untuk PU-RCSI.
Alhamdulillah makbul doa mak ayah, doa aku & semua yang mendoakan,
perasaan bila Allah bagi semua ni,
tak terkata, rasa kita ni terlalu banyak nikmat, rasa dah tak layak nak meminta2 padaNya,
walaupun hari tu aku sangkut tetiba sorang2 je tak dapat offer langsung daripada IPTA,
tiba2 in a week time, aku dapat tiga offers. Hikmah sesuatu kejadian tu,
DIA je yang tau, DIA selalu tahu, DIA selalu susun benda2 yang terbaik buat hambaNya,
kita kena sentiasa percaya dan redha :')

Ayah sambung lagi suruh aku online dan buat pengesahan terima JPA tu di website eSila,
dan he congratulated me :')
Walaupun mamai, aku tetap over-excited. Suka sangat sangat.


Jadi, kawan2, penat aku post selama ni, cakap dah penat tunggu JPA,
alhamdulillah penantian aku tak sia-sia.
Jadi keputusan yang aku buat hari ini tak lain tak bukan,
aku accept offer JPA untuk pursue study di Perdana University,
in collaboration with Royal College of Surgeons in Ireland,
untuk buat medic selama 5 tahun di Serdang, Selangor, Malaysia.

I hope this is the best path for me, insyaAllah.
Terima kasih ya Allah atas segala2nya,
terima kasih mak ayah atas segala pengorbanan,
terima kasih kawan2 atas segala support,
terima kasih semuanya atas doa2 kalian :')


Dan sebelum aku mengakhiri sesi kita pada hari ini,
tak lupa aku nak ucapkan,


Selamat Hari Raya Idulfitri,

mohon diampunkan segala kesalahan aku sepanjang kita kenal,
segala keterlanjuran kata2 dan perbuatan sama ada aku sedar ataupun tidak,
semua lah, ye! :D
Raya elok2, jangan lupa kutip duit raya banyak2! Hihi.
Sumpah aku rasa Ramadhan kali ini Ramadhan paling singkat,
moga2 umur kita panjang lagi untuk bertemu Ramadhan yang seterusnya, amin :)
Tahun ni aku raya kat Kedah, esok insyaAllah bertolak,
doakan aku selamat sampai di Kedah,
dan selamat sampai di Terengganu Khamis depan, amin.
Jumaat beraya kat kampung Terengganu,
Sabtu aku ada kat rumah insyaAllah, meh la datang beraya kat rumah :D

Taraf aku main lilin je, mercun2 berbahaya
(Ceh padahal main jugak, gambar je takde :P)

PS : Baibai Kelantan. Tak dapat nak duduk satu negeri dengan Z. Sedih juga :') Haha gatal.
P PS : Cuti panjang first (2 minggu je pon) for PU-RCSI adalah Christmas Break. Lambatnyeeee -___-
Aneesah dah suke dah sebab laptop aku bakalan menjadi hak beliau. Sheeiisshhh.

Photobucket
Share:

Tuesday, August 14, 2012

Tension + Perplexity = I Need Help.

Assalamualaikum and good evening [or you underline your answer -->] (morning/night) I bid to all.
Susahnya nak stay calm. But the 'trust HIM' part, tetap kita kena buat :)


Do you know according to Oxford English Dictionary,
the word tension (noun) means :
1. The state of being strecthed tight. 2. Mental or emotional strain.
3. A situation in which there is strain because of differing views or aims.
The 4th and 5th meaning tak berkaitan.

Manakala, in accordance to the same dictionary, the word perplexity (noun) suggests :
1. The state of being puzzled.
2. A puzzling thing.

Gaya nak belajar vocabulary dan over-decribing, em, exaggerating about my real situation,
eh, tak, it describes not even half about what I'm going through & feeling right now!
Dilema sungguh. Sobsob.

Comel sangat tak boleh resist nak letak gambar ni hohoho.

In my previous post I was totally gedik happy nak mam hidup, nak melompat2 kan,
sekarang, apparently, aku duduk tegak atas toto depan laptop tepi katil, dah berjam-jam,
keliru, dan keliru, dan confuse. Aku tak tahu mana nak pilih. Sobs.

For your information, JPA punya keputusan interview hari tu tak nak keluar jugak until today,
and again, mom called them. And Encik Shahril told her, Jumaat ni. Okayfine JPA,
aku sabar lagi. Kau tahu tak hari tu, 200 orang yang JPA panggil untuk temuduga,
dan from that 200 itu, JPA mungkin just nak pilih 100 or less, daripada apa yang Dr Karen told me once.

Of course aku tak boleh nak taruh harapan lebih2 sangat as the number will be reduced into half,
so, aku..rasa......em........tak nak rasa apa-apa. Okay kaki kebas tak rasa apa-apa. -_______-

Meanwhile, dalam post lepas, aku cakap, aku dapat dua offer from USM and UPU.
Mula2 aku tak nak reveal offers tersebut, tapi memandangkan aku sangat buntu,
I hope sape2 yang baca ni, boleh komen and leave their thoughts to help me choose the best course.

Aku ada masa kurang satu hari nak fikir sebab ayah suruh isi JPA PIDN selewatnya besok,
sebab permohonan online akan tutup on Thurday, this Thursday, 16 Ogos 2012,
so ayah takut kalau apply Khamis, line jammed. Ohhhhooiiii.
Plus nak kena terima tawaran one of them jugak before isi JPA,
download borang semua, minggu depan seminggu dah busy kot.



Ini, aku pamerkan apa aku dapat, sumpah aku takde niat nak bragging or whatever,
(kena cakap awal2 nanti ada orang kutuk aku upload menatang ni)
aku nak mintak pandangan kawan2 aku yang baca ni,
kalau kau musuh aku and kau baca ni sekalipun,
and kau ada pengetahuan yang membantu for me,
tolonglah komen. Anything you know regarding these universities, their facilities,
their hostels, and lifestyles, anything, please let me know.
Penat google tapi aku tak dapat banyak sangat info T___________T
Y u no blog about your campuses and hostels and courses dear veterinar and biomed students T_____T

Ijazah Sarjana Muda Perubatan Veterinar (5 tahun)
UMK Kampus Pengkalan Chepa, Kelantan.

VS
Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan (Bioperubatan) (Kepujian) (4 tahun)
USM Kampus Kubang Kerian, Kelantan.

Basically, aku tau lah perubatan veterinar tu, belajar pasal haiiiiwaaann dan akan jadi doktor haiwan,
pegawai veterinar dan yang sewaktu dengannya. While, biomedicine pulak, secara basic, adalah saintis.
Backbone bagi bidang perubatan, sebab diorang yang mengkaji punca sesuatu penyakit/wabak, and,
diorang yang buat kajian, research untuk create vaksin/ubat bagi sesuatu penyakit.

Kalau tanya aku. Sumpah. Aku. Blur. Tak tau nak pilih mana satu untuk jadi kerjaya aku.
Dua-dua menarik. Cuma kadang2 aku tak tau aku boleh survive atau tak kalau choose biomedicine,
memandangkan ia adalah course gabungan Biologi dan Kimia, generally. Aku kan musuh ketat Kimia ni.
Manakala, perubatan veterinar, aku tak tau aku boleh survive ke tidak kalau hidup dengan kambing,
lembu, zirafah, anjing, babi, badak, sepanjang pengajian aku nanti. Okay, tu roughly lah. Memang belajar pasal haiwan, so, you have to know the anatomy for those animals, their penyakit, ruminan,
roden blah blah dan lain-lain. Kalau belajar pasal kucing je, aku tak fikir 2 kali dah. Hohoho.
Even kalau doktor manusia, manusia negara mana2 basically vein dan artery sama structure,
jantung tetap 4 chambers (excluded few cases), bernafas normally pakai lungs,
we have two hands and two legs blah blah blah,
tapi haiwan berbeza-beza. That's the challenging part.

Yang pastinya, aku kena jugak amik satu antara dua.
Oh cinta tiga segi!

Based on your knowledge and experience,
leave me your advice, comment or your support at shoutbox, facebook.
Anything. Thanks in advance for your concern :)
Have a nice day and wish you're all in the pink ^^

O Ya Allah, Ease Our Day, Ameeenn.

PS : Both courses akan daftar on the 1st of September 2012.
P PS : Jangan le tanya kenapa aku letak depa ni masa buat rayuan, aku pon taktau T___T

Photobucket
Share:

Friday, August 10, 2012

Stay Calm and Trust HIM :D

Assalamualaikum, hello hello hai hai.
Teringat dulu2 kalau jumpa sesapa kat sekolah suka sangat hai-hai,
bajet hotsetap -__-'
Saja je post ni, aku nak bagitau yang prediction aku semalam nampaknya silap.
Sobsobsob.
Call JPA beberapa kali asyik engaged.
Then tadi mak call Universiti Perdana, Puan Shima tu cakap,
dia dengar rumours, result interview tu keluar by 12 noon tomorrow.
Or kalau esok takde jugak, call balik bagi nama kat diorang.
Updated : Ayah call JPA, diorang cakap next week. Isnin mungkin?

Alahai JPA.
Meh kita tunggu dengan penuh kesabaran ye.
By the way, thanks Mudz! Sebab doakan agar kita dapat JPA tu ^^


Tapi, instead of result JPA tu, aku dapat another result!
Tengah aku syok tidur, SMS from 15888 masuk kat phone,
yang aku baca just bila aku bukak mata, (tidur sebelum zohor kan sunat,
walaupun hakikatnya aku lena time orang gerak pergi solat Jumaat hehe),
dia suruh aku check pohon.usm.my,
untuk result rayuan memandangkan aku tak dapat pape offer from USM 13 Julai yang lalu.

So disebabkan adek2 aku memang dah tengah main game online,
bukak le laptop, tu pun mak aku yang suruh, maklumlah tengah mamai bangun tidur,
groggy kate omputeh, haha, bukak link pohon.usm.my tu, check,
dapat course ape.

...................
.....................
....................
.....................

So surely with difficulty comes ease. Surely with difficulty comes ease.  (Qur’an 94:6,7)

Rahsia ah course ape. Hahaha. Tanak gitau, tapi first choice rayuan aku tu lah.
Kena daftar 1 September, of course kat USM Kampus Kubang Kerian.
Sebab memang aku mintak course yang ada kat kampus KK tu je.
Kubang Kerian okay bukan Kuala Krai. Hehehe.
Heeee. Agak gembiralah tadi, serious.
I don't know why but I was happy, and masih gembira.
Dan bersyukur ^^

Pengesahan belum dibuat sebab aku masih menunggu result JPA yang satu itu.
Haihhhh.
Itu aje! Pape news lagi aku update semule okay!

Of course I'm hoping for the best but expecting the worst,
la tahzan kerana Allah ma'ana :D

PS : Ya Allah, baru check UPU, aku rasa nak lompat2. Meh lompat sesame! :DD
Photobucket
Share:

Thursday, August 9, 2012

Contemplate.


Assalamualaikum ^_^


Everything happened in a quick pace, it's already the 20th day of Ramadhan,
and dah seminggu lebih masa berlalu since my latest post,
nearly didn't realise it eventhough,
almost everyday I'll be online to check on my friends' updates,
and JPA's website as well.

You know how it feels when you have everything on your mind to be told and written....and,
you came up with nothing, when you comfortably got a seat with your laptop right before your eyes?

That's why this lel4.blogspot.com has been silent for this few days.
Duduk je depan laptop terus hilang idea nak menulis post.

Ehh saje je sebenarnye nak suruh korang tambah ibadah sket bulan Ramadhan ni.
Kalau post nanti takut korang spend time lelebih lak kat sini. Hoho =_=


Kalau sekarang,
dah dua tiga hari budak2 yang bakal masuk degree tengah duk bengang dengan website JPA,
yang asyik2 down, yang asyik2 fail, lapan belas kali refresh pun takleh bukak jugak,
aku pun dah bosan tiap2 hari bukak kot2 ada result temuduga hari tu, tapi takde2 pun lagi.
JPA ku sayang, kau tau tak bahawasanya penantian itu suatu penyeksaan? T__T
Sabo je lah. Haihhh.
Kesian bebeno kat budak2 yang nak apply tak dapat2 nak mohon lagi,
bilalah masalah server down ni nak diambil perhatian dan ditambah baik.
UPU pun macam tu gak, every year, lepas SPM pun jammed nak check dapat asasi/diploma apa,
lepas asasi jammed nak check dapat course mende.
JPA pun begitu. Ish mengapakah korang semua suka meng-jammed-kan diri masing2?
Tau le puasa, fasting is FAST-ing kan. Ish.
Kan memang dah tahu ribu-riban budak2 nak bukak guna permohonan online tu,
get ready lah. Tak pasal2 aku bebel, tak pasal2 orang yang tak bersalah baca ha...

Apa guna degree berkaitan dengan hal2 sistem, programming semua,
kalau perkhidmatan masih di takuk lama?


Sebenarnya kan, aku cuak menanti keputusan JPA.
Menurut firasat aku (eceycey),
disebabkan kebanyakan keputusan rasmi sebelum2 ni keluar pada hari Jumaat,
such as, UPU, result UiTM, even,
keputusan senarai pendek bagi calon2 PU-RCSI yang nak ditemuduga hari tu pun,
was released on Friday,
aku syak lah, aku syak, esok keluar keputusan tu. Doakan aku tau. Tau. Tau.
Esok Jumaat kan. Harap2lah.
Jumaat minggu depan takleh, tu deadline bayar yuran pendaftaran.
So, if it would be released on Friday, tomorrow would be the day.
Tapi kalau bukan Jumaat, masih ada hari Sabtu Ahad Isnin Selasa Rabu dan Khamis.
Sebab tu kalau boleh, apa jua keputusan, mostly aku lebih suka tau cepat.
Tak suka menunggu dalam debaran. Hukhukhuk.

Cuak. Takut. Nervous. Ini last chance aku tau.
Sobsobsobsob.

Padan muka main2 sangat masa asasi dulu.
Kalau belajar serious sket,
score better, takyah nak susah2 hati kan.
Haihhhh. Sesal kemudian, takde guna T_____T


Tutup cerita JPA dan cuak-muak-luak-kuak lentang nih.
Dua tiga empat hari lepas aku tanya mak,
"Nanti kan, bile besar, kerja. Pastu kahwin.
Nanti bila kahwin, camne ek mak?"

Maksud aku, kesian dan takut lah kat anak2,
sebab aku sekarang, my mom's a housewife,
she's available at home 24/7, aku balik sekolah mesti mak ada,
mesti nasi ada, lauk ada, everyday nak makan apa,
mak boleh masakkan. Mak boleh temankan kita hari2.
Pendek kata, mom will be there for you every moment,
insyaAllah. Dulu zaman sekolah, aku siap boleh call mak,
cakap Teefah & Farah or sape2 lah, nak singgah rumah,
because kitorang balik jalan kaki tak pun mak Farah amik lambat.
Mak pesan kalau ada kawan nak singgah, call / mesej,
(kantoi bawak handphone),
sebab mak boleh tambah nasi/lauk kalau tak cukup.
Then, mak pun join sembang2 or borak2 dengan diorang at my house.
Then we all pun sembang borak2 macam esok dah takde.
Cerita itu ini. Ohohohohhhhh I miss those days.
Tu contoh je lah.

So, kalau seorang ibu tu bekerja, of course the situation would be different.
Aku tak tau nak imagine because mak berhenti kerja selepas aku dilahirkan.
So, mom's always there ♥

Aku tak tau how would it be, how would the situation be, how would it feel, if mak kerja.
Tapi aku tengok Teefah, Kak Cik, Farah dll okay je,
cukup sifat sempurna je membesar walaupun their mothers are working.
Lagi independent daripada aku la sebenarnya compared to me :3
Hihihi.


So, back to my question, yang takde motif tadi tu.

Mak jawab,
"Sarah nak kawen?"
[Baca dengan nada nakal. Muka pun tolong buat gaya nakal.]
"Haaaaa, mok tahu, nok kawen dengan _im??"

-_______________-

That is so my mother. The one and only. The most loved by me and us.

The End.
Wassalam ^^
Jom cari lailatul qadar ^_____^
The searching begins!

Yum yummmmmmmm!

PS :
Mak jawab lagi lepas tu, mom told me,
(and Aneesah, because she was there. And Ibah too,
but who knows if she understood mom.)
That, from NOW, we will have to pray.
Start praying for the right man.
Start praying so that HE eases our deals, our tasks.
Start praying agar urusan semua dipermudah,
dapat anak2 yang soleh & solehah, and a soleh husband as well, of course.

Ngaaaaa. Rasa macam awal lagi, but pejam mata, ingat umur,
there is less than a month before I'm 19!
And, 19? Jeezzzz. I wish the number after 19 was 02. Not 20.


Nampaknya tak lama dah membujang.[ceh -,-]
Kalau sampai jodoh (secara purata),
sebelum umur 30 perempuan ramainya dah kahwin.
Even my mom and dad married at the age of 26.
My cousin, Kak Ani kahwin umur 26.
Mentioning her because she's just married, Mac hari tu.
And will be giving birth to her first baby this December insyaAllah.
So...................I wanna count.
19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26.
7 years.

I wonder what will happen in these 7 years ahead.
How life is going to be changed?
How matured will we be?
Hidupkah lagi aku nanti?
May Allah bless us.

PPS : Place Z in the blank space above.
Photobucket
Share: