Thursday, August 16, 2012

Aku Dah Buat Pilihan :'D

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat kalian.
Hari ni cuaca sangat indah, aku rasa angin sepoi2 je mengelus pipi tak licin ni,
walaupun aku tercongok dalam bilik, angin tetap datang masuk melalui tingkap,
syoknya, tak panas punggg! :D


Kawan2, aku dah buat pilihan!
Terima kasih buat 'Afeefah (HEHEHE.MEKSAROH IS A NICE CHOICE.),
sebab sudi buat satu post,
khusus untuk sahabat beliau yang comel dan cute ni kahkahkah.
Dia cakap suruh ikut hati aku,
mana lebih berat, tang vet ka, tang biomed. Siap hang-hang lagi ha mentang2 aku dah nak balik Kedah besok. Hehehe.
Tak lupa jugak terima kasih buat Diyana sebab sudi bagi pendapat beliau about which course should I choose for myself. Dengan hujah2 yang beliau berikan, bolehlah join debat nanti kalau pegi UPM ek. Hihihi. Masuk kelab debat.
All the best for you two, sorang ('Afeefah) nak jadi CSI, erk,
belajar sains forensik maksud aku,
Diyana pulak still tak pilih lagi nak pegi USM-KLE or UPM. I'm not a good adviser,
jadi memang tak pandai nak supply suggestion untuk awak. Hohoho. Selamat berkekalan dengan budak busuk kay, kot2 dapat invitation online 6-7 tahun lagi, boleh saya jejak kaki kat Kulim. Hihi. Gurau2 :D
And untuk orang lain yang bagi pendapat jugak, Hani, Syahir, Shahirah, PokCik dan lain-lain,
terima kasih atas sumbangan masa anda :')


I was awakened by my mom's voice tadi, bukak2 mata, I saw mom was crying.
Dalam hati aku, "daaahhh, sapa pulak mati niiiiii" T______T

To my great surprise, she told me, aku dapat biasiswa JPA for PU-RCSI when she hugged me.
Ya Allah, apakah benar aku tidak bermimpi? Sebab pagi tadi aku terlena selepas dengar mak cakap,
"pagi ni redup je, lailatulqadar ke semalam", gitu2 lah. Lepas tu terus blackout, mengantuk sangat T___T

Bangun2 tengok mak nangis, aku amatlah panik. Sebab terimbau kenangan dapat result semester satu,
masa kat palam, sebab result aku agak jauh daripada sasaran, mak menangis. Sedih gila aku masa tu,
tau taaakk T____T UPSR PMR SPM aku mampu menggembirakan beliau dengan izinNya tapi,
masuk asasi terus mengecewakan beliau, sobsobsob. Sedihnya hanya Dia yang mengerti. Sobsob.

Dahla due malam yang lalu, akibat kecuaian aku, nyaris2 mak tak dapat beraya dengan muka mak yang cun itu, sebab gas keluar from dapur, bila mak bukak api nak panaskan lauk, api menyambooor, besaq nak mampuih, menjerit mak dengan aku-aku sekali menjerit, huaaaaa T____T apakah yang telah aku lakukan, mengapakah takdirku selalu malang dengan memasak T____T aku dah beberapa tahun fobia dengan menggoreng, ni api dapur pulak, due tahun aku nak boikot memasak lepas ni, aku fobia T__________T
Panjang kan aku bebel kes nya nak gitau sal JPA je. Sheiisshhhh.

Lepas tu mak suruh aku buat sujud syukur :')

Dad called from his office, ayat pertama keluar masa aku angkat handphone,
"Bangun bangun nok gi beli contact lens!" LOL. Hahaha.
Kisahnya, aku mengada2 request nak pakai contact lens bila raya,
dengan syarat, kalau aku berjaya dapat JPA untuk PU-RCSI.
Alhamdulillah makbul doa mak ayah, doa aku & semua yang mendoakan,
perasaan bila Allah bagi semua ni,
tak terkata, rasa kita ni terlalu banyak nikmat, rasa dah tak layak nak meminta2 padaNya,
walaupun hari tu aku sangkut tetiba sorang2 je tak dapat offer langsung daripada IPTA,
tiba2 in a week time, aku dapat tiga offers. Hikmah sesuatu kejadian tu,
DIA je yang tau, DIA selalu tahu, DIA selalu susun benda2 yang terbaik buat hambaNya,
kita kena sentiasa percaya dan redha :')

Ayah sambung lagi suruh aku online dan buat pengesahan terima JPA tu di website eSila,
dan he congratulated me :')
Walaupun mamai, aku tetap over-excited. Suka sangat sangat.


Jadi, kawan2, penat aku post selama ni, cakap dah penat tunggu JPA,
alhamdulillah penantian aku tak sia-sia.
Jadi keputusan yang aku buat hari ini tak lain tak bukan,
aku accept offer JPA untuk pursue study di Perdana University,
in collaboration with Royal College of Surgeons in Ireland,
untuk buat medic selama 5 tahun di Serdang, Selangor, Malaysia.

I hope this is the best path for me, insyaAllah.
Terima kasih ya Allah atas segala2nya,
terima kasih mak ayah atas segala pengorbanan,
terima kasih kawan2 atas segala support,
terima kasih semuanya atas doa2 kalian :')


Dan sebelum aku mengakhiri sesi kita pada hari ini,
tak lupa aku nak ucapkan,


Selamat Hari Raya Idulfitri,

mohon diampunkan segala kesalahan aku sepanjang kita kenal,
segala keterlanjuran kata2 dan perbuatan sama ada aku sedar ataupun tidak,
semua lah, ye! :D
Raya elok2, jangan lupa kutip duit raya banyak2! Hihi.
Sumpah aku rasa Ramadhan kali ini Ramadhan paling singkat,
moga2 umur kita panjang lagi untuk bertemu Ramadhan yang seterusnya, amin :)
Tahun ni aku raya kat Kedah, esok insyaAllah bertolak,
doakan aku selamat sampai di Kedah,
dan selamat sampai di Terengganu Khamis depan, amin.
Jumaat beraya kat kampung Terengganu,
Sabtu aku ada kat rumah insyaAllah, meh la datang beraya kat rumah :D

Taraf aku main lilin je, mercun2 berbahaya
(Ceh padahal main jugak, gambar je takde :P)

PS : Baibai Kelantan. Tak dapat nak duduk satu negeri dengan Z. Sedih juga :') Haha gatal.
P PS : Cuti panjang first (2 minggu je pon) for PU-RCSI adalah Christmas Break. Lambatnyeeee -___-
Aneesah dah suke dah sebab laptop aku bakalan menjadi hak beliau. Sheeiisshhh.

Photobucket
Share:

53 buddy (ies):

mudz abdul halim said...

allahuakbar.tahniah dr.sarah! segannye nak post komen dekat belog orang hebat. semoga segala cita- cita tercapai sampai ke hujungnya,insyallah. dekat belog teefah pungg segan jugak nak komen,tapi komen jugak. haha kantoi muka tebal disitu.hekhek. selamat berjaya doktor *tunduk*

L.I said...

alhamdulillah , tahniah cik sarah . semoga berjaya hidup bergelar pelajar di sana . semoga sentiasa dipermudahkan segala urusan . daebak!

Rara said...

JYEAHHHHHHHHHH ! Tahniahh dik !:D
jumpa 25 sept nnt. insyaAllah!

syazwani said...

tahniah dr. sarah-to-be. :) hehe

budok said...

semek!! tahniah!!! =D
kebergantungan pada Allah sgt penting ! =DD

Sean Thum said...

Camnilah! Lepas dapat offer ni dah takyah beritau aku keputusanlah!? LOL Tahniah dan sila buat persediaan secukup-cukupnye. Kehidupan di universiti bukan mudah sangat.

Well done =)

fyfahvip™ said...

sarahhh.. tahniahhhh! :D bangga giler dengan sarah :D lepas satu2 rezeki dtg kannn :'D tahniahhh..dpt jpa tuhhhh!

fyfahvip™ said...

sarahhh.. tahniahhhh! :D bangga giler dengan sarah :D lepas satu2 rezeki dtg kannn :'D tahniahhh..dpt jpa tuhhhh!

Twilighter said...

congratz u got jpa pu-rcsi!!! :) btw, u dulu matrix ke stpm?? pasti pointer u 4 flat kan?? congratz doctor to be :)

uwmaisarah said...


mudz abdul halim,

Terima kasih Mujpiyah! Heee.
Saya tak hebat pun lah! Jangan segan2, kamu dialu2kan di sini ^^
Jangan tunduk, segan, saya biasa je.
Sungguh :)
Terima kasih sekali lagi :D

uwmaisarah said...


L.I aka Syafiq,

terima kasih encik! InsyaAllah,
amin, terima kasih lagi atas doa2 anda, thank youuu :)

uwmaisarah said...


KakRara,

terima kasih akak!! InsyaAllah, see you! :DDDD
Excited to meet you my senior ;)

uwmaisarah said...


syazwani,

thanks Wani! Wani belajar elok2 okay kat Penang ;)

uwmaisarah said...


budok aka Huda,

aaaaa, terime kasih Hudaaaa!
Ye tepat sekali, thanks for everything tau :')

uwmaisarah said...


Sean Thum aka Senior :P ,

Janganlah merajuk! Baru ada masa since I celebrated raya away from my house, I've lotsa questions to be asked y'know, especially bout the Cyberheights Villa. Heeee :D
Thanks for your advise and tips, you sure have helped me a lot :)

Thank you :)

uwmaisarah said...


Dr. fyfahvip™,

Thanksssss Fyfaaahhh :')
Alhamdulillah berkat doa mak ayah and friends for me, because they including you, love me ^^
Syukran lillah. I'm so happy :)

uwmaisarah said...


ThanksTwilighter,

thank you! Dulu Asasi Sains at UiTM :D
Nope, I'm not that good, that's a high expectation of yours about me :')
Anyway, thankyouuu :)

aneesahmdh said...

Tahniah Sarah!;P
-Adindamu yang tercinta-

norhafizahalias said...

kak.... congrat...

sgt jeles lol.. but, anyway, u deserved it.. rezeki kak sarah kan.. tahniah........

(anyway, akak wak medic 5 taun tu kat PU tu ker or ireland??)

uwmaisarah said...


Thanks a lot dear aneesahmdh, tercinta eh......hihihi

uwmaisarah said...


norhafizahalias,

terima kasih Fizah :D
Jangan jealous, u still hv lots of time to strive fr excellence supaya cita2 Fizah tercapai ^^

5 years memang kat PU :)

Hakimah Hussin said...

terbaek lha kak sarah.. menggigil jiwa kimah... post ni dpt beri kimah semangat baru.. do the best doctor wannabe.. hope same goes to me...

uwmaisarah said...


Hakimah Hussin,

menggigil? Alahai, sejak bile palam ade aircond? Hihi. Alhamdulillah, thanks dik ;)
InsyaAllah, man jada wa jada :)

-nurul fakhriah- said...

kak. need your opinion. boleh tak kakak msg adik 0145015817 ? adik jarang online ni.

uwmaisarah said...


-nurul fakhriah-,

of course dik :)

azrul sofi said...

salam,sy dari palam jugak kak senior :) nak tnya apa beza pugsom dengan pursci? then register jpa n uni perdana asing ke? need ur guide ^^

uwmaisarah said...


azrul sofi,

waalaikumussalam Azrul, hai palamians hehe :)

PUGSOM dgn PU-RCSI berbeza.
PUGSOM ialah Perdana University Graduate School of Medicine yang menawarkan course medicine 4 tahun utk mereka yang dah ada ijazah sarjana muda dalam bidang sains kesihatan.
Dan PU-RCSI pulak, untuk lepasan asasi macam kita, untuk lepasan STPM, lepasan A level, lepasan matrikulasi dan yang setaraf dengan kursus pre-universiti, menawarkan course medic selama 5 tahun.

And registration/permohonan untuk uni perdana & JPA adalah secara berasingan :)
Uni perdana adik dah boleh apply mulai sekarang while jpa kena tunggu announcement dekat website dia :)

Hopefully akak membantu :)

azrul sofi said...

@uwmaisarahouhhhh thankk :D..kalau lelaki melayu mesti sikit kan haha then macam pengangkutan pergi balik uni naik apa n kemudahan macam masjid semua tu dekat dengan hostel? then biasiswa jpa tu afford tak hidup kita or kene tambah2? have a lot a question haha

azrul sofi said...

salam kak nak tanya lagi haha bila nak mohon tu grade pakai cgpa uitm sem 1 sem 2? n scholarship selalunya kalau kita mohon dorang nak cgpa uitm punya or upu?nnty kita tahu ke cgpa upu berapa?

uwmaisarah said...


azrul sofi,

Waalaikumussalam, no problem dik. Haha. Meh akak jawab satu2.

(1) Melayu memang sikit (biasalah IPTS) tapi so far kitorang survive je. Best jugak jadi mimnoriti ni kadang2. Haha. From hostel, PU sediakan bas untuk pergi balik uni. Pastu kalau nak pergi masjid, paling dekat dengan PU adalah masjid UPM, so far transportation sendiri2. Selalunya yang ada kereta akan tolong bawakkan kawan pergi solat sekali :)

(2) Biasiswa tu, depends atas perbelanjaan kita sebenarnya. Kalau boros macam akak ni memang tak cukup ahahaha. Tp kalau manage elok2 ada kawan akak siap boleh save lagi, akak tak tau lah dia berjimat macam mana. Haha.

(3) So far final belum habis kan? So adik kalau nak apply sekarang kena guna gpa masa semester 1 hari tu lah. Scholarship hari tu akak guna upu punya je. Haha. Masa batch akak, UiTM akan e-mail CGPA UPU dua tiga hari lepas result uitm keluar :)

So, cukup tak jawapan akak? Haha.

azrul sofi said...
This comment has been removed by the author.
azrul sofi said...

@uwmaisarah ouhhh haha thank, lagi 3 days nak abes ^^, tau tak closing date registerr bila dia x mention..guna sem 1?adooiii sem 1 dah lah teruk --'

azrul sofi said...

lupa nak tanya register form direct hantar or by post?

uwmaisarah said...


azrul sofi,

all the best dik!

Closing date, akak tak pasti, tapi insyaAllah sempat je korang nak dapat result dulu. No worries, above 3.5 terus boleh apply kan ;)
Akak doakan adik dapat apa yg terbaik okay. Tapi usually nanti akan tau bila closing date tu. Or maybe adik boleh tinggalkan email, next week akak tanya receptionist tu dia tau tak bila closing date nya, if she knows then I'll let you know. Hehehe.

Register form, by any means that you prefer. Direct boleh, pos pun boleh :)

azrul sofi said...

@uwmaisarah
amin hehe azrulsofi@yahoo.com
thank sudi melayan kerenah budak-budak haha xD

uwmaisarah said...


azrul sofi,

hehe no worries, it's a great pleasure, anytime :)
if ada pape lagi just drop your comments okay :D

azrul sofi said...

@uwmaisarah
kak lupa nak tnya haha jpa tu kita boleh mohon untuk perdana dengan awam asing tak? dia kene mohon asing kan kalau ipta or dia satu je klu da mohon perdana x leh mohon lain?

uwmaisarah said...


azrul sofi,

haha dia ni memang hari2 online kann. Haha.

Setakat batch akak,
permohonan JPA untuk Universiti Perdana memang diasingkan drp permohonan lain, so no worries dik! ;)
Permohonan tu khas untuk Uni Perdana je. Hehe.

Boleh je rasanya nak apply untuk permohonan lain lepas tu. Hehe.
Sebab selalunya permohonan untuk IPTA hanya akan dibuka setelah korang tahu result UPU korang and by the time dah tahu result UPU tu,
usually offer from Perdana University dah sampai.

Stay alert tau dengan website JPA nanti lepas result asasi dah keluar :)

azrul sofi said...

@uwmaisarah haha..ouhh okay thank ^^ selalu nya result uitm kuar bila? takut pulak rasa final susah..ari tu akak dapat berapa email hehe ;)

uwmaisarah said...


azrul sofi,

haha soalan diaaa. Nanti akak e-mail k.
Akak tak score gempak pun dik, cukup2 makan je sobsob.
Tahun lepas kitorang habis final 23 Mac 2012, kitorang dapat result 27 April 2012, hehe. Then akak apply PU, 17 Mei akak dipanggil interview. Hehe.
Biasalah, final, memang susah dik.
Have faith! Adik ni mesti bijak, so no worries. Hehe.

Anonymous said...

assalamualaikum.. nak tanye leh ?
saya nak apply masuk PU under biasiswa JPA... borang tu dia nak recoomendation drpd lecturer/school principal bla bla..

kalau minta recommendation dr guru skolah menengah aje boleh ke?
thankkiuu :)

uwmaisarah said...


Anonymous,

waalaikumussalam, boleh je tanya :)
Yang tu akak tak berani nak jawab on my own, adik kena call PU tanya diorang, sebab akak tak tahu jugak.
Maaf ya dik. Or leave me your email so that akak boleh tolong tanyakan receptionist and get back to you when I got the answer :)

Anonymous said...

Salam kak.
Nak apply jpa guna cgpa upu ke cgpa uitm???

uwmaisarah said...


Anonymous,

waalaikumussalam.
Guna CGPA UPU tapi kalau nak guna CGPA UiTM pun takde masalah hehe.
Guna je yang UPU ;)

uwmaisarah said...


Anonymous,

boleh mintak recommendation daripada cikgu sekolah menengah, akak dah tanya pihak berkenaan :)

Anonymous said...

masa tahun akak min pointer nak apply PIDN berapa ya????

uwmaisarah said...


Anonymous,

buat pengetahuan adik, application JPA untuk PIDN & PU adalah berlainan.

Akak tak apply PIDN so maaf banyak2, sebab akak tak tahu berapa min pointer yang kita perlu dapat untuk apply PIDN.

As for application scholarship JPA untuk PU, minimum pointer setakat batch akak adalah 3.5 :)

Farah said...

salam akak. sy ada email akak. hope boleh interact dgn akak lagi dekat. bnyak bnda nk tnya hehe :D

Sarah Sylph said...

Waalaikumussalam Farah,

silakan e-mail akak. InsyaAllah akak jawab semampu akak ye Farah ;)

nurul izzah said...

Salam kak, sy habib dr asasi upm. Nk chat bole T,T urgent. Hehe habib_habeep@hotmail.com fb Muhammad Habib

Sarah Sylph said...

Waalaikumussalam nurul izzah,

akak dah email Habib :)

Hisham Rusli said...

Assalammualaikum akak, saya nak tanya, saya student asasi sains uitm, hello senior :), jadi untuk apply ni nak tunggu result sem 2 ke, atau lebih baik daftar sekarang terus guna result sem 1? Sebab saya masih dalam sem 2.. tapi saya tengok dalam website perdana uni, kita boleh mendaftar sekarang.

Lagi satu, boleh explain sikit tak tentang Academic Reference Form dan
Personal Statement Essay... sebab pihak PU nak kan document ini..

Terima kasih sangat jika akak dapat membantu

Sarah Sylph said...

Waalaikumussalam Hisham Rusli,

Wah, hai junior haha. Kalau tak silap akak if results sem 1 okay dah boleh apply je tapi kalau nak tunggu sem 2 punya pun sempat je.

Academic Reference Form ni Hisham kena mintak lecturer asasi or cikgu sekolah menengah isikan, macam recognition by them yang you are a good student etc, better cari yang memang kenal & tahu how you perform academically and socially, so that you can give whoever's reading that form a good impression. Considering that you are applying in this field, memang budak baik lah kot eh hehe.

Personal Statement Essay tu, honestly baru tahu ada bcs during my time tak ada lagi. I guess, just imagine you are being interviewed so just pour whatever your aspirations are in becoming a doctor, what qualities do you have dan sebagainya, dia ada bagi guidance dalam form tu kan? Ni macam karangan nak apply scholarship pun ada alahai tak sure since bila PU nak personal essay ni. Anything nak tanya you can comment again tau and sorry for the delayed reply (:

All the best in asasi kat new campus!