Thursday, August 9, 2012

Contemplate.


Assalamualaikum ^_^


Everything happened in a quick pace, it's already the 20th day of Ramadhan,
and dah seminggu lebih masa berlalu since my latest post,
nearly didn't realise it eventhough,
almost everyday I'll be online to check on my friends' updates,
and JPA's website as well.

You know how it feels when you have everything on your mind to be told and written....and,
you came up with nothing, when you comfortably got a seat with your laptop right before your eyes?

That's why this lel4.blogspot.com has been silent for this few days.
Duduk je depan laptop terus hilang idea nak menulis post.

Ehh saje je sebenarnye nak suruh korang tambah ibadah sket bulan Ramadhan ni.
Kalau post nanti takut korang spend time lelebih lak kat sini. Hoho =_=


Kalau sekarang,
dah dua tiga hari budak2 yang bakal masuk degree tengah duk bengang dengan website JPA,
yang asyik2 down, yang asyik2 fail, lapan belas kali refresh pun takleh bukak jugak,
aku pun dah bosan tiap2 hari bukak kot2 ada result temuduga hari tu, tapi takde2 pun lagi.
JPA ku sayang, kau tau tak bahawasanya penantian itu suatu penyeksaan? T__T
Sabo je lah. Haihhh.
Kesian bebeno kat budak2 yang nak apply tak dapat2 nak mohon lagi,
bilalah masalah server down ni nak diambil perhatian dan ditambah baik.
UPU pun macam tu gak, every year, lepas SPM pun jammed nak check dapat asasi/diploma apa,
lepas asasi jammed nak check dapat course mende.
JPA pun begitu. Ish mengapakah korang semua suka meng-jammed-kan diri masing2?
Tau le puasa, fasting is FAST-ing kan. Ish.
Kan memang dah tahu ribu-riban budak2 nak bukak guna permohonan online tu,
get ready lah. Tak pasal2 aku bebel, tak pasal2 orang yang tak bersalah baca ha...

Apa guna degree berkaitan dengan hal2 sistem, programming semua,
kalau perkhidmatan masih di takuk lama?


Sebenarnya kan, aku cuak menanti keputusan JPA.
Menurut firasat aku (eceycey),
disebabkan kebanyakan keputusan rasmi sebelum2 ni keluar pada hari Jumaat,
such as, UPU, result UiTM, even,
keputusan senarai pendek bagi calon2 PU-RCSI yang nak ditemuduga hari tu pun,
was released on Friday,
aku syak lah, aku syak, esok keluar keputusan tu. Doakan aku tau. Tau. Tau.
Esok Jumaat kan. Harap2lah.
Jumaat minggu depan takleh, tu deadline bayar yuran pendaftaran.
So, if it would be released on Friday, tomorrow would be the day.
Tapi kalau bukan Jumaat, masih ada hari Sabtu Ahad Isnin Selasa Rabu dan Khamis.
Sebab tu kalau boleh, apa jua keputusan, mostly aku lebih suka tau cepat.
Tak suka menunggu dalam debaran. Hukhukhuk.

Cuak. Takut. Nervous. Ini last chance aku tau.
Sobsobsobsob.

Padan muka main2 sangat masa asasi dulu.
Kalau belajar serious sket,
score better, takyah nak susah2 hati kan.
Haihhhh. Sesal kemudian, takde guna T_____T


Tutup cerita JPA dan cuak-muak-luak-kuak lentang nih.
Dua tiga empat hari lepas aku tanya mak,
"Nanti kan, bile besar, kerja. Pastu kahwin.
Nanti bila kahwin, camne ek mak?"

Maksud aku, kesian dan takut lah kat anak2,
sebab aku sekarang, my mom's a housewife,
she's available at home 24/7, aku balik sekolah mesti mak ada,
mesti nasi ada, lauk ada, everyday nak makan apa,
mak boleh masakkan. Mak boleh temankan kita hari2.
Pendek kata, mom will be there for you every moment,
insyaAllah. Dulu zaman sekolah, aku siap boleh call mak,
cakap Teefah & Farah or sape2 lah, nak singgah rumah,
because kitorang balik jalan kaki tak pun mak Farah amik lambat.
Mak pesan kalau ada kawan nak singgah, call / mesej,
(kantoi bawak handphone),
sebab mak boleh tambah nasi/lauk kalau tak cukup.
Then, mak pun join sembang2 or borak2 dengan diorang at my house.
Then we all pun sembang borak2 macam esok dah takde.
Cerita itu ini. Ohohohohhhhh I miss those days.
Tu contoh je lah.

So, kalau seorang ibu tu bekerja, of course the situation would be different.
Aku tak tau nak imagine because mak berhenti kerja selepas aku dilahirkan.
So, mom's always there ♥

Aku tak tau how would it be, how would the situation be, how would it feel, if mak kerja.
Tapi aku tengok Teefah, Kak Cik, Farah dll okay je,
cukup sifat sempurna je membesar walaupun their mothers are working.
Lagi independent daripada aku la sebenarnya compared to me :3
Hihihi.


So, back to my question, yang takde motif tadi tu.

Mak jawab,
"Sarah nak kawen?"
[Baca dengan nada nakal. Muka pun tolong buat gaya nakal.]
"Haaaaa, mok tahu, nok kawen dengan _im??"

-_______________-

That is so my mother. The one and only. The most loved by me and us.

The End.
Wassalam ^^
Jom cari lailatul qadar ^_____^
The searching begins!

Yum yummmmmmmm!

PS :
Mak jawab lagi lepas tu, mom told me,
(and Aneesah, because she was there. And Ibah too,
but who knows if she understood mom.)
That, from NOW, we will have to pray.
Start praying for the right man.
Start praying so that HE eases our deals, our tasks.
Start praying agar urusan semua dipermudah,
dapat anak2 yang soleh & solehah, and a soleh husband as well, of course.

Ngaaaaa. Rasa macam awal lagi, but pejam mata, ingat umur,
there is less than a month before I'm 19!
And, 19? Jeezzzz. I wish the number after 19 was 02. Not 20.


Nampaknya tak lama dah membujang.[ceh -,-]
Kalau sampai jodoh (secara purata),
sebelum umur 30 perempuan ramainya dah kahwin.
Even my mom and dad married at the age of 26.
My cousin, Kak Ani kahwin umur 26.
Mentioning her because she's just married, Mac hari tu.
And will be giving birth to her first baby this December insyaAllah.
So...................I wanna count.
19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26.
7 years.

I wonder what will happen in these 7 years ahead.
How life is going to be changed?
How matured will we be?
Hidupkah lagi aku nanti?
May Allah bless us.

PPS : Place Z in the blank space above.
Photobucket
Share:

6 buddy (ies):

mudz abdul halim said...

sarah,semoga dapat JPA.ameen =D

uwmaisarah said...


Thanks mudz abdul halim!
Amiiin!

wnsizzati said...

kot lagi 5 tahun je kot.opppssss! :p
Z,eh?ameeeen *opppsss lagi* :p :p

Miss Ongy (Wanie) said...

dulu kn ustazah k.ani suruh start doa dh, masa tu k.ani baru form 1, lagi la awal kot.. :p cute2, budget nak kawin sama umur mcm mak kita, even k.ani dlu target nk kawin umur 23 sama mcm mami cu.. :)

uwmaisarah said...


wnsizzati,

5 tahun eh, 19+5, 24, eeiisshh,
awal ngat, dok puas agi enjoy!
HAHA.

Ha'ah, Z. OPPSSSSSSS!!! HAHA

uwmaisarah said...


Miss Ongy (Wanie),

dah selamat kawen dah pun haa...
Heeeeee :DD

Mami Ja kawen umur 26, jadi sarah ada masa 7 tahun lagi, ecewaahhh :P