Thursday, November 29, 2012

RRYC Celebrates World AIDS Day 2012!


Hai hello assalamualaikum dan salam sejahtera :D
Greetings, great people ^^


I'm writing this post on behalf of Red Ribbon Youth Club (RRYC),
we will be celebrating World AIDS Day,
this 1st December at Berjaya Times Square, so we are encouraging teramat sangat korang korang korang awak awak kamu kamu adik abang kakak untuk come and join us okay!
So before kita proceed, RRYC tu apa?

Red Ribbon Youth Club (Kelab Belia Riben Merah) merupakan seruan Majlis AIDS Malaysia kepada para belia (18 – 40 tahun) di negara ini untuk memperkasakan diri dengan maklumat yang tepat tentang HIV & AIDS, selain menyediakan platform untuk mereka menyalurkan sumbangan terhadap usaha-usaha masyarakat sivil menangani epidemik HIV di peringkat akar umbi.

Belia golongan peringkat umur kes terkumpul jangkitan HIV tertinggi dilaporkan. Lebih 76 peratus, atau 69,747 daripada jumlah keseluruhan kes HIV sehingga akhir tahun 2010 adalah di kalangan belia berusia antara 20 dan 39 tahun. Manakala, pada tahun 2011, bagi setiap empat kes baru jangkitan HIV, satu dilaporkan di kalangan orang muda dan belia dalam lingkungan 13 hingga 29 tahun.

Pertama menyahut seruan Majlis AIDS Malaysia ini ialah Aaron Aziz, Selebriti Sokongan Riben Merah yang juga jurucakap program Remaja & HIV. “Pengetahuan yang tepat tentang HIV asas kepada tingkah laku yang bertanggungjawab,” jelas Aaron yang turut bimbang akan kadar jangkitan HIV yang tinggi di kalangan belia. “Inilah peranan saya sebagai Selebriti Sokongan Riben Merah untuk memastikan mesej pencegahan HIV disebarkan seluas mungkin kepada golongan remaja dan belia, khasnya mereka yang berisiko tinggi.”

So, main point aku sebenarnya,
sekali lagi aku nak ajak korang datang Times Square Sabtu ni (1 Disember 2012),
show your support for us and spread and try to arise the awareness about this HIV & AIDS thingy among us, the teenagers especially sebab we are most likely golongan yang paling berisiko untuk terjebak dengan gejala2 yang memungkinkan jangkitan AIDS dan HIV.


Okay, sebelum extra points jadi berterabur, better aku susun satu2 right.
Most basic, apa itu AIDS dan HIV kawan2?

Apa itu HIV?
HIV stands for Human Immunodeficiency Virus, adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS. HIV menyerang Sistem daya tahan badan, menyebabkan badan lemah dan tidak berupaya melawan jangkitan penyakit. Jika seseorang disahkan dijangkiti HIV, orang itu dipanggil positif HIV tetapi tidak semestinya dia menghadapi AIDS kerana AIDS adalah peringkat terakhir jangkitan HIV.

Nine new cases each day people, 9 isn't just a number.


AIDS pulak?
AIDS pulak merupakan Acquired Immune Deficiency Syndrome (Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit), ialah gejala sekumpulan penyakit yang menyerang sistem pertahanan badan manusia setelah seseorang itu dijangkiti HIV. AIDS bukanlah satu penyakit yang tersendiri. AIDS merujuk kepada kumpulan penyakit-penyakit yang dihidapi oleh orang-orang yang positif HIV. Dengan lumpuhnya keupayaan tubuh, mereka yang dijangkiti HIV lebih mudah terdedah kepada pelbagai jenis kuman termasuklah yang tidak membahayakan manusia normal. Di antara penyakit-penyakit ini termasuklah jangkitan-jangkitan oportunistik (iaitu yang mengambil kesempatan) seperti radang paru-paru, batuk kering, thrush (selaput putih pada lidah dan dalam mulut), beberapa jenis barah dan beberapa jenis penyakit kulit seperti kayap.

Hehe. Berilmiah pulak aku rasa post aku. HAHA.
Okay memang wajib ada info kalau tak apa guna buat post ni?



And some add on info yang korang perlu tahu jugak.

Cara Jangkitan HIV?
3 cara utama HIV berjangkit adalah melalui:
1) Seks tanpa perlindungan dengan orang yang dijangkiti.
2) Perkongsian jarum suntikan yang tercemar dengan HIV.
3) Dari ibu positif yang mengandung kepada anak yang dikandung sewaktu kandungan,
sewaktu melahirkan dan sewaktu menyusukan.

Terdapat juga cara-cara jangkitan yang lain iaitu pemindahan darah, permindahan organ dan kecederaan akibat jarum suntikan.

REMEMBER, you can’t get HIV from:
Hugging, social kissing, tears, sweat, coughing, sneezing and mosquitoes!
(LIVING AND WORKING WITH SOMEONE WHO'S HIV POSITIVE IS SAFE!)

Like seriously, korang please jangan pulaukan mereka yang HIV+ please.
Have a better attitude, we are all human beings, treat people equally okay sayang2ku sekalian ^^
Okay ni masuk bab E.R.A.S.E sekali. Aku petik sikit from guideline volunteer,

People living with HIV often face discrimination. This year, instead of championing the issue of reducing the number of people living with HIV, Medical Society aims to stop stigma against HIV/AIDS as well as to provide support to people living with HIV.
HIV/AIDS Week focuses on reducing discrimination towards people living with HIV by creating awareness through peer educators. The process of education will be executed with the help of volunteers from medical institutions around Malaysia. 

So, briefly, E.R.A.S.E is ERadicate - (AIDS + Stigma) = Equality.

E.R.A.S.E is organised by University of Malaya Medical Society in conjunction with World AIDS Day, which aims to raise awareness among youngsters in Malaysia not to discriminate people who are HIV+ as well as to spread more information dan general knowledge to the public about HIV dan AIDS.
So korang kena lah datang BTS this wekends untuk tengok apa lagi aktiviti yang tersedia untuk korang, okay?

And apa lagi ada on that day?

Booths.
Of mereka yang took part, tolong datang Perdana University pun ada okayy HAHA,
UM, UCSI, Kolej Poly-Tech MARA, dan lain-lain termasuk MAC,
wajib ada lah dah nama pun Malaysian AIDS Council right HEHEHE.

RRCS that is confirmed coming on that day is Aaron Aziz, Fahrin Ahmad, Dayang Nurfaizah, Bob AF2, Anantha, Uthaya, Owen Yap and Umie Aida.
Seize the chance to meet these cool personalities! (^^,)v

Lagi? Giant Red Ribbon Centrepiece!

The prime highlight of this event is the huge Red Ribbon Sculpture with walkway to be installed at Berjaya Time Square. This structure will serve as a platform for people to dedicate their messages and support to people living with HIV. The Red Ribbon will be meticulously designed by the Architecture Society UM and the public will be able to paste dedications, messages, letters and even small notes.

More?
Lift Harith up with balloons?


YEAH YOU READ IT PEOPLE! 
Do go to http://www.facebook.com/DurexMalaysia/app_122871477870550 to make this become real! :)
Won't it be great seeing him in the air this Dec 1? :P
Spread the message! :D

Activities that will be held on the day itself :)
Hope to see you guys this Saturday!

Malaysian AIDS Council FB page : https://www.facebook.com/Malaysian.AIDS.Council?ref=ts&fref=ts
ERASE page : https://www.facebook.com/ERASEAIDS
Official RRYC page :  fb.me/redribboyouthclub
Twibbon! : http://twibbon.com/support/rryc-celebrates-wad-2012

Monday, November 12, 2012

True Story


Wah aku jumpa ni masa merayau2 kat twitter pastu aku rasa macam goosebumps,
pastu apa aku nak cakap adalah tweet diorang memang betul kottttttt.
HAHA.

TRUE STORY!



Yang ni memang benar kahkah. Tak sangka wujud woiii.

Hehehe boleh tak bayang perasaan aku bila a girl cakap macam ni dengan aku sedangkan dia tatau aku ni sapa? Perghhhhhhh. Perasaan tu. Haram tak sanggup dah aku nak rasaaaa.

Okay bila aku nak post pasal AIDS ni? =_=

Photobucket

Friday, November 9, 2012

Holidaaaaaaaaayyyyyyyyyyy

Assalamualaikum ^^
Hello hello I'm at PU's library but jangan pulak cakap aku study sebab mana boleh study kalau hati tengah melonjak2 nak balik HAHA.
Bas malam ni pukul 9, ohhh I can't wait dudeeeee.
Seriouslyyyyyyyyyyy.

Kat rumah aku nak update blog nak cerita macam2 pasal test pasal card signing pastu nak cerita pasal Red Ribbon Youth Club, pasal outing pasal Skyfall pasal semua laaa haha.
And even sekarang aku tengah tunggu Nina datang amik nak melepak hekhekhek.
Tak sabaaqqq ^^,



Oh ohh korang pegi lah like page Red Ribbon Youth Club tu kat facebook okay,
(https://www.facebook.com/RedRibbonYouthClub?ref=ts&fref=ts),
and kalau free jompergi Berjaya Times Square to celebrate the World AIDS Day,
on the 1st December 2012 (9am
give your support to them! :D
Please please :D
Thanks! :D
Muka excited exam habis pastu nak keluar dengan kawan2 ;)
Okay muka excited nak balik Ganu la actually. Hehe.

Nothing else, just nak share kegembiraan aku nak balik rumah dan tidur atas katil kesayangan HEHEHE.
And and some pictures :D
Haha takde motif :P
Heeeeeee :D
Official Bloggers for RRYC :D

K tatatatata see you again doakan aku selamat sampai Terengganu ek ;)
Take care ^_^
Photobucket

Wednesday, November 7, 2012

Before CPB and AS

Assalamualaikum guys. Hi hi!
Dropping by to transfer some of my stress here LOL because,
I'm so freaking lazy to revise CPB and AS for the formative assessment (test laaa senang).
And after that free, merdeka, yippeeeeee :D

Tapi kemalasan ini susah sungguh untuk disingkirkan haippppppppp.
Susah nak concentrate I don't know whyyyy.

Webcaming at Discussion Room, Perdana University LOL nak jugak tempek nama universiti kan KAHKAH.
Oh itu cover phone baru, lepas dah tercampak 33 kali baru nak beli cover lah, screen protector lah =_=
So wish me luck for my test which is going to be held at 1.30pm nanti kayyy.
Gotta go, nasi lemak and nescafe are waiting.
Yummmm yummmm :D

CPB stands for Concepts and Principles of Biomedicine while AS is Alimentary System.
Doakanlah aku sempat cover mana yang patut.
10 kali baca pun kalau dah bersangkut paut dengan Chemistry ni memang susah aku nak ingat T__T

Current addiction. I mean, I'm extremely addicted to him HAHA.
Worse than Zayn and 1D boys. Oh my Chester.
Below is one of his videos which has always succeeded in making me smile sengih2 sorang2 depan laptop.
Angau parah dah ni. Hahaha.


PS : Tonight ada blogger class at Sentul hekhek. Nak update nak update ^_^
Photobucket

Monday, November 5, 2012

RINDU

Damn true -_-


Hahaha tak leh blah tajuk post setelah lama senyap menyepi kau boleh buat post title camtu siap dengan capslock -_-
Hi people! LOL XD

Assalamualaikum :D
Okay sebenarnya aku ada test petang ni tapi,
tiba2 aku rasa aku rindu dunia blogging yang dah lama aku tinggalkan sebab banyak sangat benda berlaku lately but I think I'm adapting, even if slowly but I feel I'm improving la yippeee :D

Thanks EVERYONE.

Soooo tak leh la post panjang2, nanti aku post lain kayyy lepas test habis, hari ni satu paper,
esok card signing (mati mati mati mati) and ada satu paper lagi hari Rabu pastu aku ada something something so aku sendiri pun tatau bila free kahkah.
Jumaat ni balik Terengganu yayyy balik aku suka balik.

K, aku chow dulu, have a nice day people people people take care.
*gaya bajet hot boleh blah la kau Sarah -_-

By the way I really miss writing banyak2 bebel panjang2, sumpah.


Photobucket