Thursday, November 29, 2012

RRYC Celebrates World AIDS Day 2012!


Hai hello assalamualaikum dan salam sejahtera :D
Greetings, great people ^^


I'm writing this post on behalf of Red Ribbon Youth Club (RRYC),
we will be celebrating World AIDS Day,
this 1st December at Berjaya Times Square, so we are encouraging teramat sangat korang korang korang awak awak kamu kamu adik abang kakak untuk come and join us okay!
So before kita proceed, RRYC tu apa?

Red Ribbon Youth Club (Kelab Belia Riben Merah) merupakan seruan Majlis AIDS Malaysia kepada para belia (18 – 40 tahun) di negara ini untuk memperkasakan diri dengan maklumat yang tepat tentang HIV & AIDS, selain menyediakan platform untuk mereka menyalurkan sumbangan terhadap usaha-usaha masyarakat sivil menangani epidemik HIV di peringkat akar umbi.

Belia golongan peringkat umur kes terkumpul jangkitan HIV tertinggi dilaporkan. Lebih 76 peratus, atau 69,747 daripada jumlah keseluruhan kes HIV sehingga akhir tahun 2010 adalah di kalangan belia berusia antara 20 dan 39 tahun. Manakala, pada tahun 2011, bagi setiap empat kes baru jangkitan HIV, satu dilaporkan di kalangan orang muda dan belia dalam lingkungan 13 hingga 29 tahun.

Pertama menyahut seruan Majlis AIDS Malaysia ini ialah Aaron Aziz, Selebriti Sokongan Riben Merah yang juga jurucakap program Remaja & HIV. “Pengetahuan yang tepat tentang HIV asas kepada tingkah laku yang bertanggungjawab,” jelas Aaron yang turut bimbang akan kadar jangkitan HIV yang tinggi di kalangan belia. “Inilah peranan saya sebagai Selebriti Sokongan Riben Merah untuk memastikan mesej pencegahan HIV disebarkan seluas mungkin kepada golongan remaja dan belia, khasnya mereka yang berisiko tinggi.”

So, main point aku sebenarnya,
sekali lagi aku nak ajak korang datang Times Square Sabtu ni (1 Disember 2012),
show your support for us and spread and try to arise the awareness about this HIV & AIDS thingy among us, the teenagers especially sebab we are most likely golongan yang paling berisiko untuk terjebak dengan gejala2 yang memungkinkan jangkitan AIDS dan HIV.


Okay, sebelum extra points jadi berterabur, better aku susun satu2 right.
Most basic, apa itu AIDS dan HIV kawan2?

Apa itu HIV?
HIV stands for Human Immunodeficiency Virus, adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS. HIV menyerang Sistem daya tahan badan, menyebabkan badan lemah dan tidak berupaya melawan jangkitan penyakit. Jika seseorang disahkan dijangkiti HIV, orang itu dipanggil positif HIV tetapi tidak semestinya dia menghadapi AIDS kerana AIDS adalah peringkat terakhir jangkitan HIV.

Nine new cases each day people, 9 isn't just a number.


AIDS pulak?
AIDS pulak merupakan Acquired Immune Deficiency Syndrome (Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit), ialah gejala sekumpulan penyakit yang menyerang sistem pertahanan badan manusia setelah seseorang itu dijangkiti HIV. AIDS bukanlah satu penyakit yang tersendiri. AIDS merujuk kepada kumpulan penyakit-penyakit yang dihidapi oleh orang-orang yang positif HIV. Dengan lumpuhnya keupayaan tubuh, mereka yang dijangkiti HIV lebih mudah terdedah kepada pelbagai jenis kuman termasuklah yang tidak membahayakan manusia normal. Di antara penyakit-penyakit ini termasuklah jangkitan-jangkitan oportunistik (iaitu yang mengambil kesempatan) seperti radang paru-paru, batuk kering, thrush (selaput putih pada lidah dan dalam mulut), beberapa jenis barah dan beberapa jenis penyakit kulit seperti kayap.

Hehe. Berilmiah pulak aku rasa post aku. HAHA.
Okay memang wajib ada info kalau tak apa guna buat post ni?



And some add on info yang korang perlu tahu jugak.

Cara Jangkitan HIV?
3 cara utama HIV berjangkit adalah melalui:
1) Seks tanpa perlindungan dengan orang yang dijangkiti.
2) Perkongsian jarum suntikan yang tercemar dengan HIV.
3) Dari ibu positif yang mengandung kepada anak yang dikandung sewaktu kandungan,
sewaktu melahirkan dan sewaktu menyusukan.

Terdapat juga cara-cara jangkitan yang lain iaitu pemindahan darah, permindahan organ dan kecederaan akibat jarum suntikan.

REMEMBER, you can’t get HIV from:
Hugging, social kissing, tears, sweat, coughing, sneezing and mosquitoes!
(LIVING AND WORKING WITH SOMEONE WHO'S HIV POSITIVE IS SAFE!)

Like seriously, korang please jangan pulaukan mereka yang HIV+ please.
Have a better attitude, we are all human beings, treat people equally okay sayang2ku sekalian ^^
Okay ni masuk bab E.R.A.S.E sekali. Aku petik sikit from guideline volunteer,

People living with HIV often face discrimination. This year, instead of championing the issue of reducing the number of people living with HIV, Medical Society aims to stop stigma against HIV/AIDS as well as to provide support to people living with HIV.
HIV/AIDS Week focuses on reducing discrimination towards people living with HIV by creating awareness through peer educators. The process of education will be executed with the help of volunteers from medical institutions around Malaysia. 

So, briefly, E.R.A.S.E is ERadicate - (AIDS + Stigma) = Equality.

E.R.A.S.E is organised by University of Malaya Medical Society in conjunction with World AIDS Day, which aims to raise awareness among youngsters in Malaysia not to discriminate people who are HIV+ as well as to spread more information dan general knowledge to the public about HIV dan AIDS.
So korang kena lah datang BTS this wekends untuk tengok apa lagi aktiviti yang tersedia untuk korang, okay?

And apa lagi ada on that day?

Booths.
Of mereka yang took part, tolong datang Perdana University pun ada okayy HAHA,
UM, UCSI, Kolej Poly-Tech MARA, dan lain-lain termasuk MAC,
wajib ada lah dah nama pun Malaysian AIDS Council right HEHEHE.

RRCS that is confirmed coming on that day is Aaron Aziz, Fahrin Ahmad, Dayang Nurfaizah, Bob AF2, Anantha, Uthaya, Owen Yap and Umie Aida.
Seize the chance to meet these cool personalities! (^^,)v

Lagi? Giant Red Ribbon Centrepiece!

The prime highlight of this event is the huge Red Ribbon Sculpture with walkway to be installed at Berjaya Time Square. This structure will serve as a platform for people to dedicate their messages and support to people living with HIV. The Red Ribbon will be meticulously designed by the Architecture Society UM and the public will be able to paste dedications, messages, letters and even small notes.

More?
Lift Harith up with balloons?


YEAH YOU READ IT PEOPLE! 
Do go to http://www.facebook.com/DurexMalaysia/app_122871477870550 to make this become real! :)
Won't it be great seeing him in the air this Dec 1? :P
Spread the message! :D

Activities that will be held on the day itself :)
Hope to see you guys this Saturday!

Malaysian AIDS Council FB page : https://www.facebook.com/Malaysian.AIDS.Council?ref=ts&fref=ts
ERASE page : https://www.facebook.com/ERASEAIDS
Official RRYC page :  fb.me/redribboyouthclub
Twibbon! : http://twibbon.com/support/rryc-celebrates-wad-2012

Share:

2 buddy (ies):

wnsizzati said...

sarah, dah rse mcm pembace berite je bile bace part awal2 tu..btw, very informative...heee..
ps : imissyoudarling <3

uwmaisarah said...


wnsizzati,

hahaha I won't be that lancar lah if betul ade kamera depan mate Kak Cik op. Hahaha.

PS : I miss you too ♥