Wednesday, August 28, 2013

Reality




Shit does happen, that's what they say.

Cuma rasa malu plus sedih, bila orang macam ni pun ada. Sigh.
I really can't imagine how would the ones yang kena hina, kena fitnah in public rasa.
Kena fitnah, kena hina lagi, allahu rabbi.
This is the real world. Full of lies, frauds and deceptions.

Jauhkanlah aku dan mereka yang aku sayang daripada sifat suka menjatuhkan orang lain 
dan suka melihat kejatuhan orang, amin.

An endless appreciation for my great friends and beloved ones.
And I shall believe in Him in a greater amount.

فَلاَ يَحْزُنكَ قَوْلُهُمْ إِنَّا نَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ وَمَا يُعْلِنُونَ
So, let not their speech then grieve you. 
Verily, We know what they conceal and what they reveal.
36:76 


Share:

Thursday, August 22, 2013

She Wears a Hijab but..

''Perangai orang yang tak pakai tudung kadang kala lagi elok compared to yang pakai tudung.''

Ever heard of this sentence? Or other phrases that give roughly the same meaning?

Of course, kita akan come across or pernah came across dengan ayat ni a few times.
Nak2 kalau yang rajin nak baca news feed kat Facebook, yang rajin scroll timeline Twitter.
Banyak ayat2 macam ni.

Tak. Statement tu tak salah.
Because memang wujud segelintir golongan yang bertudung,
tetapi berkelakuan tak seiring tudung yang dipakai.
Dan mungkin aku pun tergolong dalam kalangan macam ni.
Mungkin time aku tak sedar dan mungkin kesedaran datang bila muhasabah diri balik.
Perhaps.

Nobody's perfect.
A klise back up sentence we would hear every single time when hearing people judging one another.


Pakai tudung itu tanda kita patuh dengan arahan Yang Maha Esa.
Dan seharusnya, eh, sewajibnya kita pakai ikut syarat dengan ciri2 yang alQuran sebut.
Bukan aku sebut, bukan ayah aku, bukan penceramah agama,
tapi Dia Yang Satu sebut. Dia yang selalu tolong kita masa kita sempit.

Tapi,
tudung bukan satu ukuran atau meter baik buruknya akhlak seseorang.
Cuma tudung akan bagi first impression sebab physical look memang akan bagi first impression.
Singkat ke tudung nya, jarang ke tak, berbonggol unta ataupun tak. Tu bab tudung je.
Baju seluar kain tie t-shirt kemeja kasut tali pinggang, you name it, they count in as well.
Tak kira kat mana kita berada.
Kalau tak mesti takde sesapa nak pakai baju elok2, bergosok kemas2,
time pergi interview for a scholarship,
or an interview with employer. Kan? Setuju?

Memang, aku tak nafikan, memang betul ada yang tak bertudung,
tetapi mereka ni kadang kala sangat lah baik,
kadang2 aku pulak rasa inferior sebab they are perfectly nice to human.
Cuma satu je, they don't wear hijabs.

Tapi kita bukan hakim untuk letak sifat suatu golongan atas observation terhadap segelintir umat.
Contohnya bila kau tengok satu family ni, sorang ni suka sangat backbite.
That doesn't mean the whole family behaves like that person.
They might behave the same, but it's still unsure until you really know them in person.
Setuju?


So, untuk mereka yang bertudung, they are good in terms of covering their aurah.
They might sometimes behave unequal to their attires,
but let's just assume that they don't notice it.
Simply just pray so that we won't be like that,
and so that He will keep you and them in the right path,
in His blessings and hidayah.
As for the ones that behave super nice except for they don't wear hijabs,
they might have not met the strength to change or maybe they have their own reasons,
as a good Muslim, we should pray for them (and everyone) and help them.
Don't hate and don't backbite them. It's no good.
Jangan mengata or whatsoever. Kita semua sama je.

Kita pakai tudung pun sebab Dia yang anugerahkan kita hidayah untuk bertudung :)
Thank Him, hidayah ini Dia yang pinjamkan.


Masing2 ada iman, masing2 ada mata kasar dan mata hati.
Yang baik kita ikut, yang tak elok kita jadikan pengajaran.
That really applies in our life.
Sebab yang haram tetap haram. Yang salah tetap salah.
Yang hak tetap hak. Yang batil tetap batil.


Sama-sama kita cari gali ilmu, supaya tak sesat dan lemas dalam lautan kejahilan.
InsyaAllah.



PS: Just saying, no offense. Maaf jika ada yang terasa hati dan tak sependapat.
Share: