Tuesday, December 31, 2013

It's A Wrap.



Assalamualaikum, it's Dec 31 like seriously can you believe time travels this quick?
I guess we were to busy to notice how time actually travels at the same pace at any moment,
because the hassles have always kept us lost track in time.

"Time is like a river. 
You can’t touch the same water twice, 
because the flow that has passed will never pass again."

As whole, 2013 is a pretty bad year for me but it's beautiful as well.
It really reminds me of 2009.
Yala what's life without any rains and storms, right?
Even the Sun doesn't come out everyday, even at night the Moon is sometimes hidden.
But there are sayings like,
"rainbow won't come without rains and storms",
and "when it's really dark then we can see the stars clearly",
which give us some hopes and lights to go through the bumpy path.
But September 2013 was lovely as usual :*

Nonetheless, everything is destined and it's up to us whether to get up and be better,
or to stay at the same damn level, without any improvements.
Ohyeahh changing ain't easy but it ain't impossible as well.
Even it is impossible, tell yourself that impossible is nothing ;)

Uuuhh really it's easier said than done. Hahaha.
This is just a post to conclude 2013 with pictures.
Since I don't really write much as I used to, this is like a pengubat rindu lah haha XD
Rindu nak blogging seceria zaman dulu dan sepositif kala dulu.
Due to time constraints and lack of enthusiasm,
words yang aku susun elok2 dalam otak untuk blog are left unsaid :(
Note that now I am in the middle of my 3-Christmas-and-study-weeks break,
1 weeks and few days dah habis. Sobs.


#Eid2013

#Eid2013

#Eid2013

Just a scenery in front of PU.

I've always wanted to snap a picture like this hehe :P

So when it's tengkujuh, these are normal conditions that need to be gone through...

View from my room's window from my hostel at Seri Kembangan.

Volunteered for Asian Gaelic Games 2013 with colleagues ;)

Sepetang bersama Far and Azim.

Some of my birthday surprises :*

Solat hajat with Perdana University mates hehe

Dating dengan Nina, roommate during foundation kat Puncak Alam.
Birthday Sultan Selangor punya cuti ni. Thanks Cik Mi belanja makan hehe.
Feeling blessed because Allah granted me a chance to be with these awesome earthlings.
Raya IdulAdha hari tu dengan diorang ni lah :*

Whatever happened this year, 2013 has taught me a lot.
A loooooooooooootttt!
Most of everything,
2013 taught me how to expand and enhance my patience up to a whole new level.
And patience has always been the best choice.
Say it when we are mad or sad,
being patient is just lovely.

I really have thousand things to speak about but the time seems to not approving me.

Do wish me luck for my coming finals on the Jan 13, 16, 22 & 25 in 2014.
6 papers in 3 days + one viva Allah save me and my friends.
Yeah, examination is a nice way to celebrate new year's eve, isn't it?

"No matter what happens in life, be good to people. 
Being good to people is a wonderful legacy to leave behind."

So my beloved people,
kiss 2013 goodbye now and welcome 2014!
Thanks everyone who rocked my 2013 and please stay for the rest of my life :D
Syukran lillah for the life given, for lessons I've learnt, for the tests which toughen up my soul.
May success will be on our side, with good fortunes and better days ;)
Share:

Saturday, December 28, 2013

Pengecut. Oh Ini Isu Boikot.

Sungguh, aku kecewa.
Sungguh, aku rasa bawahan.
Sungguh, aku rasa kecil.
Sungguh, aku rasa tiada daya.
Dan memang daya itu wujud hanyalah atas izin Tuhan.

Aku, aku sedar.
Aku bukanlah manusia terbaik.
Namun aku benci untuk menjadi yang terburuk.

Aku, aku sedar.
Aku bukanlah yang terpandai.
Namun aku benci untuk menjadi yang paling bodoh.

Aku, aku sedar.
Aku bukanlah yang suci daripada dosa.
Namun aku benci untuk menjadi yang paling kurang pahalanya.

Aku, aku sedar.
Aku bukanlah contoh muslimah teragung.
Namun aku benci untuk menjadi contoh yang buruk.

...

Satu fakta tentang diri aku yang paling mengecewakan hati dan akal aku sendiri.
Aku tidak lantang bersuara. Aku tidak tegak berdiri.
Aku tidak kuat untuk stand for my own self.
Aku pernah menulis tentang ini zaman dulu-dulu.
Pertamanya aku percaya kita masing-masing ada kepercayaan yang kita pegang.
Keduanya aku tahu kita kebanyakannya adalah hasil didikan ibu bapa, keluarga dan juga masyarakat sekeliling.

Aku, hasil didikan ibu bapaku, aku juga menyambut dan menyokong penuh kempen boikot Israel.
Aku rasa gagah bila hidup dalam komuniti yang turut gembira dengan kempen ini.
Tapi aku rasa lemah bila aku tak mampu sebarkan kempen yang bagus ini.
Lagi lemah bila berhadapan dengan mereka yang tidak percaya akan kempen ini.
Lagi lagi lemah bila ada yang memperlekeh hasil yang diperoleh daripada memboikot barangan Israel.

Terus terang aku katakan memang aku tak mampu nak boikot 100% barangan mereka.
Intel contohnya.

Namun suka untuk aku katakan, selain yang itu, kebanyakannya tiada dalam kitaran hidup aku.
Alhamdulillah aku tak ada rasa rendah diri bila aku tak makan McDonalds etc, aku juga masih belum mati dengan memboikot produk Nestle contohnya, aku juga masih mampu mengecap indahnya hidup walaupun aku tak minum Starbucks.

Betul.
Ada masa ku tewas juga,
kerana tidak kuat untuk bersuara mencadangkan tempat makan yang out of boycott list kepada teman2.
Betul.
Ada masa aku biarkan perut aku kosong,
sebab tempat yang teman2 menuju tu termasuk dalam list boikot aku. Inilah aku, pengecut :(

Post ini hanyalah luahan hati, aku maafkan mereka yang tidak mengetahui,
namun apa tujuan hidup kalau ilmu tidak digali?

Apa yang buat aku terluka hanyalah bila seorang Muslim memperlekeh benda2 macam ni.
Like seriously, aku rasa offended.

Memang, kalau tak ramai boikot, memang kita tak boleh nak lumpuhkan pergerakan Israel.
Tapi, boikot itu sendiri sebenarnya adalah reflection diri kita sendiri.

Reflection diri kita,
adakah kita care about saudara Muslim kita di Palestin,
ataupun kita saudara atas nama sahaja; susah kau susah kau seoranglah.

Mungkin sebab kita tidak kenal mereka,
maka kita tak ada rasa simpati, apatah lagi empati terhadap mereka.

Tapi cuba kita terbalikkan situasi,
letakkan diri kita dalam kehidupan mereka,
apa rasa kita yang sedang dizalimi pihak Israel bila saudara seIslam kita di Malaysia sedang enak melabur wang kepada perniagaan/premis/syarikat yang menyokong Israel?

Sayang, kita hidup bukan untuk kebahagiaan di dunia semata-mata.
Hidup kita juga untuk cari bekalan agar kita turut bahagia si alam sana.

Sayang, kehidupan kita bukan meliputi dunia kecik lingkungan 1km radius bertitik tengahkan diri kita sahaja.
Kehidupan ini adalah tentang sesuatu yang lebih besar.

"Each riyal, dirham …etc. used to buy their goods eventually becomes bullets to be fired at the hearts of brothers and children in Palestine. For this reason, it is an obligation not to help them (the enemies of Islam) by buying their goods. To buy their goods is to support tyranny, oppression and aggression." 
- Syeikh Yusuf Al Qardawi

Dan aku pernah came across satu kata-kata,
boikot ini bukan tentang ingin melumpuhkan Israel semata-mata,
tapi ia juga tentang iman kita, tentang rasa kita terhadap agamaNya.

We must all be united against the aggressors. We are united in Islam, including unity of belief in the Shari`ah, unity of belief in the Qiblah, and also united in pain and hope. As Allah Almighty says: "Verily this Ummah of yours is one Ummah." (Qur'an, 21:92).

Non-Muslims pun ada yang boikot Israel. 
Tak rasa terpukul ke?

Better late than never.
Changing for good is not a sin.
Usahalah :)

Pinjam masa sikit lagi boleh?
Untuk apa yang terkandung dalam links di bawah.
Terima kasih.
Allah mesti suka :)

1. http://www.inminds.co.uk/boycott-faq.html
2. http://www.inminds.com/boycott-brands.html
3. http://www.inminds.co.uk/boycott-fatwas.html
4. http://inijalanku.wordpress.com/parti2/aaa-senarai-produk-boikot-israelusa/
5. http://www.sabasun.com/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=64
6. http://www.sinarharian.com.my/kempen-boikot-israel-1.231779



Share: