Monday, June 16, 2014

PU-RCSI: First Year's Final Examinations 2013/2014

Assalamualaikum :)

Hai apa khabar semua hehe. Harapnya everything is fine for you guys.
Currently it's 2359, June 15 2014. Lagi seminit sebelum 16 Jun tiba.
Ada apa dengan 16 Jun ni yang sampai aku sanggup menulis?

RESULT SUMMATIVES JUNIOR CYCLE 2 2013/2014 okay boleh nangis sekarang.

Hahahaha. Sebenarnya aku bukan nak post about results.
Aku nak post about exam.

Sebabnya aku perasan aku agak struggle dengan sistem peperiksaan Perdana University,
or precisely, Perdana University - Royal College of Surgeons in Ireland.
Acecey, petik nama universiti sikit. Hahahaha.
Bagi glamour sikit sebab ramai sangat tak kenal hahahaha.
Maklumlah universiti baru, swasta pulak. Kampus tetap pun takde lagi.


Generally, tempat study aku is Universiti Perdana.
Dan program yang sedang aku ikuti adalah medicine under RCSI.
So singkatannya, PU-RCSI.
Kalau students yang buat postgrad med degree, diorang ni kitorang refer as PUGSOM,
atau nama penuhnya Perdana University - Graduate School of Medicine.

Under Universiti Perdana, ada a few programmes yang ditawarkan,
such as undergraduate medical degree, postgraduate medial degree,
yang masing2 akan mengambil batch keempat September 2014,
while ada few courses yang baru diperkenalkan this year, which are,
Degree in Occupational Therapy and apabenda tah hahahahaha.

Okay tetiba cerita pasal PU dah kenapa. By the way if aku sebut PU dalam blog aku,
most of the time aku maksudkan Perdana University okay, bukannya Pencetus Ummah.
Hehehehe. Tapi Pencetus Ummah tu best kan? Suka tengok :)

Oh ye. Disebabkan lepas SPM, aku went to do Foundation in Science di UiTM,
makanya aku dapat rasa sangat beza hidup di universiti awam dan universiti swasta.
Sementelah pula universiti swasta yang aku masuk ni agak baru,
makin ketara lah perbezaan mereka berdua. Especially in terms of campus life.
Namun in this post aku tak berminat nak cerita about what are the differences.
Kali ni aku nak cerita how the examinations are conducted.


Disebabkan aku mengikuti program under RCSI, maka cara exam semua ikut cara RCSI exam.
TERMASUK MASA PEPERIKSAAN. This means peperiksaan akhir semester atau ringkasnya, finals,
dijalankan serentak di ketiga2 cawangan RCSI (cawangan ke? -.-),
iaitu di Dublin, di Bahrain dan juga di Malaysia.

Aku rasa paling best students Bahrain kot.
Sebab diorang duduk di antara kedua2 negara ni in terms of timing/waktu.
Kalau exam di Ireland start pukul 7am, maka di Bahrain will be around 10am,
while in Malaysia, pukul 3pm. Gitteewwww.
Kau bayangkan haritu senior aku exam habis pukul 10 MALAM.
Aku yang fikir rasa stress. Takut pulak nanti giliran aku cemana la T_____T

Dulu masa previous first year aku, exam start pukul 4pm bag anggg.
Kalau paper 2 hours and 30 minutes pukul 6.30pm baru habis,
berkejaran pulak pergi surau nak solat Asar T___T
Dugaan dan challenges in studying bak kata orang.
Sabar je lah.

Lepas tu kan, kalau IPTA,
kita ada carry marks en? KITORANG TAKDEEEEEEEE T__T
Jujurnya aku suka sistem carrymarks sebab kau tak payah struggle sangat masa final.
Pastu sebab kau ada test untuk jana carrymarks,
so kau sebenarnya dah study awal2 sikit2 at last so masa finals tu agak ringan dah.
Tu bagi aku lah. Aku suka wei ada carrymarks. Nak lulus insyaAllah tak susah.

Sistem RCSI nih, takde carrymarks. Final adalah segala2nya T___T
Tapi through out the semester kitorang still ada test (mid-term) and,
kalau untuk anatomy (untuk first trisemester sahaja,
ada oral exam every two weeks - sums up to 3 oral tests only per semester) yang gila nervous walaupun 3-4 minit sahaja.
Okay tipu la takde carrymarks. Tapi test dan oral exam ni contribute sikit sangat okay.
Kalau kat IPTA carrymarks tu contribute dalam 40-60% dalam final grade kan?
(depending on the subject/course etc) but test kitorang contribute 2.5%-5% sahaja,
oral exam tu pun 2.5% sahaja.
Tapi study bagai nak gila untuk dapat fullmarks for that 2.5% tau,
sebab impression kalau fail test, kau boleh fail finals. Gitu.
Kecuali untuk certain modules, ada assignments,
so assignments to contribute about 20% gitu (aku lupa) untuk final grade for that module.

Oh medicine system RCSI jugak tak study according to subjects,
we learn guna sistem modul. Module-based, lagi interaktif mereka kata. Lol.
But untuk new intake (Sept 2014) dah guna sistem module baru so aku tak sure ah cane diorang nanti.
Apa sistem module tu?
Kiranya takde lah nak belajar satu-satu subjek biochemistry sebijik as a subject,
pharmacology sebijik as a subject, anatomy sebijik as a subject,
physiology sebijik as a subject, psychology sebijik as a subject,
immunolgy sebijik as a subject. Takde camtu.
Cara RCSI, dalam satu module,
kita amik contoh semester 1 ada modul Neuromuscular,
dalam modul Neuromuscular ada anatomy (lower limb),
ada physiology(pasal muscle, neurone etc),
ada pharmacology, ada embryology.
Biochemistry tak ingat ah ada ke tak. Haha.
Pastu amik another contoh, Alimentary System punya modul,
ada anatomy (abdomen, pelvic and perineum), ada biochemistry,
ada physiology, ada embryology, ada pharmacology etc.

Kiranya macam kau belajar Sains masa form 3,
dalam sains tingkatan 3 kan ada physics,
ada biology, ada chemistry. Haaaa gitu laaaa.

#SecondSemester
Pastu kan, bila exam...............................
Harunya. HAHAHAHA.
Part paling best bila exam ni tau tak,
sehari kitorang akan exam dua modules sekaligus T____T
So kau bayangkan exam sains dengan matematik in a day,
no, not in a day. Kalau in a day boleh jadi different time,
kitorang exam both modules at the same time.
Exam sejarah dengan bahasa arab pada masa yang sama.
The amount of materials that you need to cover is just enormous.
Gigantically enormous muahahahaha.
Lagi haru bila selalu je paper psikologi combined dengan paper biochemistry.
Gaya macam kau jawab sejarah dengan physics+chemistry sekaligus kahkahkah.

What's good, lepas habis paper,
kau dah habis exam dua modul.
Wakakakakakaka.
Balik terbongkang tidur sebab penat cover dua modul untuk exam 2 jam.
So kiranya hari exam kau sikit je lah, cepat merdeka. 5 modul - exam 3 hari je.
Tambah sehari untuk anatomy practical.


Pastu apa yang lagi ''best'',
contohnya en,
module Cardiovascular and Respiratory (CVR) masa semester dua,
kitorang belajar in total 52 chapters.
Dalam finals,
ada 45 objective questions (multiple choice questions) MCQs,
and 6 short note questions (SNQs).
Perasaan bila chapter tu lagi banyak daripada soalan @.@
INDESCRIBABLE.
HAHAHAHAHA.
Macam module Genitourinary and Endocrine System (GE),
semester dua juga, ada 36 chapters in total.
Tapi masa final, ada 30 MCQs, sahaja yang membunuh dan mendera mental T____T
Tapi ada je ah module yang ada 20 chapters camtu je, bukan semua banyak2.
Kekekeke. Tapi tu modul psychology, lagi susah sebenarnya T____T

Aku ingat lagi semangat aku study chapter Shock (Chapter 31) and the rest, untuk GE.
Shock tak keluar langsung. Chapter 32 until 36 ada keluar 2 soalan je dalam MCQs.
Tak nak cakap apa dah.
Hahahaha.

#FirstSemester
Sebenarnya lama dah aku nak cerita pasal exam RCSI ni, ganas en. Wuwuwu.
Aku ingat lagi final exam FIS masa palam boleh study lepas sambil baring atas katil before paper biology,
relax je takyah nak sakit kepala. Yelah chapters tak banyak macam zaman degree.
Makin meningkat level kau makin susah lah belajar. Adatnya begitu.
Maka harus aja aku terima dan cuba survive.

Tambah2 aku ni jenis laid back tahap gigatera, pemalas tahap teranano.
Lagi la haru.
InsyaAllah semester tiga boleh pasang azam untuk lebih berdisiplin ye Sarah.
(Gelak baca azam sendiri)
Hahahaha.
Takpe. Boleh cuba. Ekekekeke.

Aku taktau apa harapan dekat results besok.
Ecey mestilah berharap agar lulus semua modul.
Kalau H1 semua lagi bagus. Tapi krik krik krik.
HAHAHAHA


Whatever it is, this is my path. The path that He has put me in.
So I know, He will guide me through it.
This journey, is not an easy journey.
It's hard, and it's gonna be harder by year.
Whatever lies in my second year, in my third year,
in my fourth year and in my final year,
I have to bear in my mind that it's not gonna be easy.
it's not gonna be easier, it's gonna be harder each time.
Therefore, I have to be stronger.
I have to be mentally prepared.
I have to be physically prepared.

This is the journey that I have to go through before I can be a doctor,
before I can treat sick people, before I can treat whoever that needs me.
This is the journey that I have to go through before I am elegibile eligible to put my stethoscope on one's chest.
This is the journey that I have to go through before I can prescribe paracetamol 500mg to my patient who suffers fever.
This is the journey that I have to go through before I can decide on my next path, in the future.

Whatever I dream for, I have to continue to embark on this journey, to achieve my goal.


So yeah. That's all for today.
Hoping for the best, and expecting the worst.

May Allah bless.

Best wishes, and wassalamualaikum wbt.

PS: Yes you can expect more posts from me during my summer break of course.
I want to share more about things that I've been keeping to myself, these two years.
Just pray so that I pass everything then I'll be free to blogging more frequently :)

1249, 16062014.

Tuesday, June 3, 2014

Summer Break!



Assalamualaikum :)

Hi there. I'm stopping by here just to tell you that I'm going to Kedah this week,
may our journey be safe, insyaAllah, amin.
Will be coming home on Saturday, God's will!
Am looking forward to have uncountable of good and joyful moments at Kedah :)
Will attend cousin's wedding ceremony on Wednesday heeee I cannot wait to makan kenduri after such a long time sebab before this I couldn't attend my another cousin's previous wedding because I had examinations so now I am freeee I can go and eat as much as I want muahahaha okay it's 3am I gotta sleep before getting scolded by mom for waking up late tomorrow hahaha.
Pray for our safety guys ;)

PS: Happy birthday Nur Hafizah Mohamad! May your life be blessed by Him and be filled with happiness and good things, have a blissful birthday Fiz! :) Thought of uploading a picture of us together but ada gambar ramai2 raya hari tu jeee T_____T nanti jumpa kita selfie together2 deh Fiz hehehehe :D semoga selalu bahagia bersama orang-orang tersayang ^_^