Sunday, January 23, 2011

Tutorial : Tukar Kursor di Blog

Assalamualaikum, sihat sume?

Today sebenarnye takde idea nak post a.k.a borak2 tentang ape then tadi ter-cross kat page somebody.
Then tibe2 rase nak kongsi satu tutorial, iaitu tutorial nak tukar gambar kursor kat page kita ni.
By the way, kat sylph's, dah tukar, perasan tak? Hehe.

ni lah die, comel tak?

Sebenonye, memang dah lame Sarah berkenan nak tukar kursor ni tapi kadang2 mood takde, tak jadi jugak. Then mood ade, mase pulak takde. Macam2 aral, then akhirnya penat menunggu mood dan mase, tertukar jua image kursor tu.

Okay lah, cakap banyak tak gune, care2nye? Tutorial ni Sarah dapat kat Pro Turorial Blog - Jeritan Blog, so kalau penerangan Sarah tak clear, boleh rujuk sini :)

First, nak buat, mesti kene sign in kat akaun blog, kalau tak, camne nak buat =.="

Then, bolehlah start cari kursor yang korang berkenan :)
Nak cari katner ek?

Yang macam Sarah tu, Sarah dapatkan dekat sini.

http://www.jellymuffin.com/cursors/ - boleh jugak nak cari sini.


Dah ade yang berkenan, copy URL kursor tu dan paste kan dekat kod kat bawah, paste atas kod : http://cursors2.totallyfreecursors.com/thumbnails/cloud.gif tu.



Cara nak copy URL kursor tu pulak, senang je, right-click kat image kursor tu then select "Copy Image Location".

Lepas dah kod kursor yang korang nak, save keseluruhan kod tu kat dalam mane2 widget kat blog korang, mane2 lah.



Save dan view lah blog tu, tengok jadi ke tak :)

Tak jadi? Tanya lah ye ;)

p/s: Sarah tak sihat :(

tandatangan
Share:

5 buddy (ies):

annshana0706 said...

try! try! try!

annshana0706 said...

yey!! jadi!
sankiu!!

uwmaisarah said...

haha, gud! thanks 4 trying dear ^^,

tee rr aa said...

sy tak menjadi :( sedihnyaaaa.

uwmaisarah said...

tak jadi ey? try lagik dear :)