Thursday, August 3, 2017

Bachelor of Medical Imaging / ISM Pengimejan Perubatan | Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)

Assalamualaikum! As promised, here it is. I guess this post will be in two parts,
one me telling you guys about Medical Imaging & what to expect in this course,
esp for the very first year since I pun am just done with only first year,
and another part is briefly about UniSZA, everyday life and maybe suggestions here and there.
I've done this once for Asasi Sains and that was 6 years ago so let's see what can I do for this one.

Ijazah Sarjana Muda (ISM) Pengimejan Perubatan (Kepujian) / Bachelor of Medical Imaging (Hons)
Brief introduction - it's about producing radiographic image for medical diagnostic purpose.
Anyone who's registering in UniSZA in this course this coming September will be the second batch of the course so guys, expect less.
You will only have the 20 of us as your seniors and our faculty has quite small number of members,
sebab Fakulti Sains Kesihatan UniSZA as I have mentioned before only ada 4 degree course (3 of them are new courses; which their second batches will come in this Sept) and each class/course tak akan ada more than 30 students so 4x30 = 120 students je (degree) per year at most.

Medical Imaging ni belajar apa? That was my first question too.
Jawapan famous, of course la, X RAY.
Haha. Firstly sebab there's no need for further explanation once dah mention xray lol tapi tahukah anda what lies behind the word xray tu?

Ni Radiography Lab at Kampus Kota - yes kita akan once or twice a week, sometimes once in 2 weeks akan ada class at kampus kota to use this x-ray machine as part of our practical session untuk subjek Imaging Technique.
Tips! Read & fahamkan every positioning/projection BEFORE lab session so that semasa lab you boleh praktis positioning patient and be good at it, boost your confidence, it will come in handy masa OSCE later (: 
You should expect to learn some biology or more precisely, anatomy and physiology of human during the first year. Some knowledge about how to deal with patient. And also we have Imaging Technique subject which we will be taking from semester 1 until semester 4, to prepare us with proper and correct techniques and ways to position patient during the process of imaging/image taking of particular part of the body. Ha gitew pehey dok? And Physics. First semester basic Physics je, yang related dengan Medical Imaging so insyaAllah boleh faham punya.

Close up sikit hehe
 Should I list all subjects that we are going to learn in this course?

Nah ni basically subjek first year and first sem untuk second year. First year hectic sikit sebab 20 credit hours per sem and especially sem 1 la kot yang rasa penat sikit sebab every Saturday ada kokurikulum. Penat weh, mentally tortured haha but yang best nya ada koku ni is, subjek/course ni senang nak score A maka cantiklah sikit GPA sem tu muehehe oh btw kokurikulum ni kita akan register masa minggu orientasi and I hate to admit that during my time, it was all based on your luck. Masa orientasi nanti korang akan dapat name tag tau and ada number dekat tag korang tu (okay ni during my time la), I was a bit unlucky my number was 5 or 6 kot so group aku antara group yang last dipanggil untuk register koku masa tu so I was left with very few options (yang best2 confirmed la orang yang register awal dah amik kan) so pray a lot ok guys. Aku koku Iqra' btw, macam kelas belajar pasal Al-Quran, dapat Encik Salman, best dan sangat lepak so it wasn't bad after all. Awal2 aku frust sebab aku nak yang ajet2 best sikit macam khidmat masyarakat tak pun memanah ha gitu berangan haha

Kalau ada pape nak tanya boleh search group ni kat FB and try join, okay? Or you can also approach me via FB (Sarah Sylph) but I'm more active at Twitter (@sarahsylph) just mention me if you have any queries.
Macam blur la pulak nak cerita pasal apa lagi hahaha let's move on from this, 
kita cerita pasal UniSZA la pulak eh?

Ni masa orientation week | Di Dewan Almuktakhfi Billah Shah (DABS)
UniSZA Kampus Gong Badak
Basically the largest functional campus of UniSZA (Kampus Besut besar juga but it consists of less building bcs at time of writing ada 2 fakulti je kat sana). Main campus of UniSZA besides Kampus Besut, Kampus Kota, and Kampus KL (International Campus). So if korang student Fakulti Informatik & Komputer (FIK) and Fakulti Biosumber dan Industri Makanan (FBIM), dan juga student Fakulti Perubatan (FP), post ni tak beneficial untuk korang, sorry :/

Kolej Kediaman - Blok F
Kolej Kediaman
Available untuk student first year, bila dah nak habis first year kena apply and placement is based on availability. Sadly untuk kitorang last time we had some problems with merit so walaupun markah merit ribu riban, none of us dapat hostel melainkan yang join kokurikulum pakaian seragam jap apa tah dia panggil tapi ni koku yang kaw2 tough punya macam palapes, suksis, kesatria dan yang sewaktu dengannya ha korang memang akan, insyaAllah la dapat stay hostel untuk next academic year.



So dapat hostel ni best sebab boleh solat zohor kat bilik (biasalah perempuan kan) and sape jenis jalan laju kau gerak 8.40 pun sempat je sampai 9am class kat Bangunan Akademik on time haha blok Bangunan Akademik tu kiranya paling jauh la dengan kolej kediaman especially kolej kediaman baru. Yang lama dia nearer to academic buildings.


As for myself aku rasa ni the best room pernah aku dapat dalam sejarah tinggal di hostel - very spacious & almari gedabak ok, meja seluas alam syok sepahkan barang ajet2 study HAHA but yes, very comfortable weh alhamdulillah.

2 washing machines at every block, terima duit syiling lama je kalau tak silap, RM2 kot
(Kantoi tak pernah basuh baju kat asrama hahahaha)
Beza old and new ones is, old dia berkonsepkan asrama - 2 students per room and toilet is outside - while new ones - berkonsepkan rumah, satu rumah 6 bilik, 2 students per room, bila dah sebut rumah, toilet is inside the house, 3 toilets and 3 washrooms. Ada small pantry room (no cooking ok) and one small area to hang your laundry. Bilik luas sikit yang asrama baru but I consider asrama lama punya is still comfortable (pernah sleepover 5 people dekat bilik kawan after lepak tengok movie haha)

Okay I hate to break it to you guys tapi asrama kan, tak sama tau bilik dia. Macam gambar kat atas bilik aku katil aku almari aku camtu, ni aku screenshot instastory classmate aku (dah mintak izin nak publish kat sini okay), bilik dia katil dia study table dia lain so please berlapang dada ok if you guys tak dapat apa yang you expect. Supplier kehabisan stok kot itu yang lain blok lain perabot dia haha by the way ni kat blok H KOT. Lupa la pulak.

Pro tips untuk survive kat hostel especially musim tengkujuh, standby kasut pua chu kang okay? Hahaha. Sebab kalau masa hujan lebat confirmed air bertakung kat ground level tu so jangan korbankan kasut anda & hidup di UniSZA pda musim tengkujuh silalah prepare payung untu berjalan ke kelas/nak ke mana2 (:


Electrical Appliances
Yang extreme takleh la kan standard hostel rule eg. rice cooker, microwave but yang lain such as printers, electric kettle etc tu boleh je, no limit as of last year, and we do not have to register the appliances.

Cafe (Asrama & academic buildings area)
Cafe di asrama dekat je dengan blok asrama especially blok E haha harga affordable, range of food hmm I'd say normal la kot, dekat situ ada kedai runcit (KShoppe) jual basic stuffs for your daily needs.
Kalau cafe di academic buildings pulak ada 4 spots - 2 berdekatan blok D and blok F kot. And one is cafe library and the other is Laman Selera. Laman Selera ni macam a place yang houses few small cafes, memang spot aku makan lunch if class before lunch tu dekat Blok Akademik and takde class at 2pm. Choices are of nasi arab, nasi ayam, nasi tomato, western food (chicken chop, spaghetti), nasi campur, and minuman normal yang pelbagai hmm air buah je takde hehe Ada juga yang jual cake slices and coffee tapi dia a bit pricy la untuk student tapi takdelah harga level starbucks.


ATM
ATM Bank Islam ada dua dekat foyer asrama, berhadapan dengan cafe.
If further away ada ATM & CDM Bank Islam dekat Pusat Kesihatan Pelajar. Jauh sikit la tbh maybe boleh sampai naik basikal haha oh kalau nak beriadah di petang hari nan indah, basikal boleh sewa kat Gymnasium UniSZA or Dewan Gemilang (different names but same building) make sure bawak student card ok (:

Gymnasium
Gymnasium ada gym equipments (honestly tak pernah pergi but have seen pictures from friends that went there), indoor badminton court. Berdekatan dengan gym ada outdoor basketball court, netball court, bola baling punya court bantai main futsal pun boleh, and tennis court. Futsal court ada but a bit further away ke arah pagar belakang, near to boys punya hostel. Ada court bola tampar juga, padang memanah dan sebagainya haha.

Pusat Kesihatan Pelajar
Pusat Kesihatan Pelajar pulak open office hour, jauh nak walk so get help ok if you are not feeling well. Kalau rasa nak attend private clinic also boleh depan main gate pun ada clinic, dental clinic pun ada rasanya hehe.

Transport - rasanya no problem boleh bawak kenderaan sendiri (:

Internet access
As of last year internet/wifi is available for free almost everywhere with quite good connection especially awal2 semester haha nearing towards end of semester dah makin perlahan pulak speed dia ramai sangat stream movie kot haha but convenient la sebab no need to buy yourself your own internet bundle/pack kalau cheapskate macam aku ni haha tapiiiiiii kalau kat asrama macam atas nasib juga actually if bilik you kind of further away from source of wifi so maybe connectivity adalah pada tahap yang kurang memuaskan.

Library building (:
Library
Subtopik library wajib ada sebab aku pengguna library tegar hahahahaha library UniSZA sangatlah selesa, sejuk nak mati especially musim tengkujuh so prepare la sweater ke apa, sumpah sejuk. 3 tingkat, ada computer lab yang almost always full mungkin sebab wujud juga manusia macam aku bawak laptop ke hulu ke hilir tapi guna PC library sebab monitor dia besar gedabak hahaha ok janji next year tak buat kerja sia2 macam ni haha but yeah, library UniSZA ni memang aku rasa tempat kedua the best after kolej (sebab aku dapat bilik besar & dekat modem wifi lol). Ada discussion room kalau nak buat group discussion or meeting tapi kena 4 ppl and above and reserve la esp musim2 banyak assignment and group works. Ada surau and toilet. Small surau so peak hours you beratur la nak guna surau especially girls sebab nak tunggu telekung etc.


Oh and kat luar library ada small cafe yang keropoknya sangat laku dan saya sebagai anak terengganu mengakui keropok di cafe library itu sebenarnya agak sedap. Haha. Port wajib aku singgah hari2 sebab air arabica dia kaw nak mati everyday aku minum tapi aku tetap tidur ya di dalam kelas haha ya Allah owner cafe ni kena bagi aku upah sebab promote cafe dia hahaha oh kalau nampak aku area library/cafe library tegurlah, aku tak makan orang, aku sangat peramah kecuali time lapar ha nak tegur tu hulur la nasi lemak ke sebungkus eh dua bungkus pun boleh haha jk! Tapi tegur je k (:

Library - lobby area
Library: Second floor
Printing/photocopy service
Dalam library dekat tangga ada one small printing service spot, photocopy service skali.
Luar library ada 2 more shops yang offer such services. And one of them, UniSZA Book Garden ada jual certain books macam buku course aku pun ada rupanya kat situ lepas dah beli kat lain baru tahu haha stationeries pun some they sell there tengok lah apa ada hewhew but my point is if korang takde printer, boleh survive je. Sedikit pesanan khidmat masyarakat sebab aku pernah ada bad experience masa line up tunggu turn nak print, JANGAN EDIT DOCUMENT korang dekat PC yang disediakan khas oleh kedai tu untuk print. Have some sense, orang lain nak print juga and ada banyak lagi kerja lain nak kena buat and especially kalau nak print masa lunch break ke apa, simpati la orang nak solat lagi, makan lagi so be smart. Finalise document siap2 kat PC library or yr laptop, convert file jadi PDF to prevent from altered formatting masa open file nak print tu. College student kan, kenalah bijak (:
Aku pernah terpacak 20 minit tunggu turn sebab orang depan aku edit document dia masa nak print ya Allah terseksa jiwa raga sis tunggu tapi sis tunggu juga hahaha

Nearest Outside "Facilities"


Disclaimer: Gambar ihsan Google.
Dataran Austin ( https://goo.gl/maps/9YPvwb8gkoo )- 15-20 mins by car, ada Bank Islam branch, Mydin (berguna nak borong instant mee lol), boutiques, kedai repair phone dan sebagainya, few restaurants, hotel, optometrist, klinik, farmasi pun. spa, kedai kasut, hmm apa lagi eh, ada banyak la benda kat Dataran Austin ni haha oh Watsons pun ada k. Belakang belakang sikit ada Sabasun Hyperruncit 2 tempat fav aku shopping barang rumah sebab suasana dia yang Islamik & dia support #BoycottIsrael punya campaign ;)

Disclaimer: Gambar ihsan Google
TGG Airport (Lapangan Terbang Sultan Mahmud Google Map's Link) - yeah orang KL & JB no need naik bas ok sila beli flight ticket sebab very near to UniSZA like 15-20 mins je by car.

Disclaimer: Gambar ihsan Google.
Pantai - one stop center untuk merehatkan minda hahahaha nearest beach would be Pantai Tok Jembal. And click here untuk lokasi Pantai Teluk Ketapang. Sebelah menyebelah je dua pantai ni. Oh pasar minggu pantai teluk ketapang is on Friday evening okay guys (:

Pasar malam - Pasar malam Gong Badak, 10 mins from front gate UniSZA kalau kaki power boleh jalan kaki tapi stok manja takyah berangan sila naik kereta atau basikal, every Tuesday. And pasar malam hari Khamis, near to gate belakang UniSZA yang ni bearable la nak jalan kaki beramai2 dalam 10-15 minutes? Every Thursday kay.

Disclaimer: Gambar ihsan Google Streetview muahaha
Kedai RM2 - Pusat borong barang masa mula2 nak masuk hostel hahaha belakang UniSZA - 5-8 mins kot by car nah ni dropped pin kedai tu ( https://goo.gl/maps/GCAQ8FKTjsT2 )

Macam mana nak pergi kat semua tempat ni? Either you sewa kereta and drive or guna khidmat prebet/servis penghantaran, no worries memang ada a number of students/outsiders yang provide such service and sekarang Uber/Grab pun dah available kat Terengganu so yay haha
Kalau runner pulak ada 2-3 yang aku tau memang friendly, aku pun pernah mintak runner pos barang/belikan makanan/hantar pergi mydin so yang takde lesen macam aku sedia duit je k kalau nak berjalan. Haha. Before this ada bas ke bandar for free tapi sekarang bas tu dah tak lalu unisza so sad.

Masjid UniSZA yang lawa angat hiks
I think tu je kot nak bagitau serba sedikit pasal UniSZA Kampus Gong Badak. Life, normal je, tak hectic tapi bagi aku tak boring. Put aside the fact that aku memang menetap di Terengganu, as a student ni, you pandai2 lah cari stuffs to do untuk isi masa. Aku tau ramai cakap bosan takde mall ke apa but em kita hidup untuk mall ke? Haha. Explore your youth, jangan habiskan masa buat benda tak guna and benda yang takde faedah, prepare early untuk exam, jaga hubungan dengan lecturer, try to love your course, faham betul2 sebab dah dapat peluang nak further study kan, appreciate sikit peluang tu. Build your network, berkawan dengan semua orang, yang buruk jadikan teladan yang baik amik sebagai contoh, you just be you but everyday, be the better version of you. University life ni kind of about friends, so make good memories with them. Kalau rasa pandai manage masa, join la program universiti untuk expand your experience and master extra skill, urus event, rasa jadi slave, berkhidmat untuk komuniti & belajar untuk stay humble walaupun you banyak join events. Lead life with a positive attitude, jangan mudah melatah and please kalau group work silalah put effort jangan lepas tangan hahaha nasihat random ikut suka hati aku je. Last but not least, welcome to UniSZA (:

PS: Guys aku ada buat service doodle buku nota kalau rasa nak order buku customised specially for yourself usha Instagram sukadoodle ok? Sekian.



Photobucket
Share:

0 buddy (ies):