Saturday, July 21, 2012

Serdang Again ;)


Assalamualaikum & firstly,
Happy Ramadhan alMubarak dear beloved Muslims ;D
May Allah bless us all and don't forget to thank HIM for letting us to reach this month full of blessings.
Let's seize this golden moment to do as much good deeds and ibadah as we can,
to grab the rewards provided by The Almighty.
InsyaAllah :)

So, I've remained silent for quite a long time.
(Yes a week is considered long for me :P)
Last week indeed was sort of a hectic week, for me,
as I got my UPU result and attended PSD's interview as well.
I didn't say a thing before going there due to kind of shame-feeling LOLZZ.
Don't ask why because I myself, don't know why did I have to feel that way.

Then! I'm now feeling so carefree because everything is finally over.
Do not have to worry about UPU anymore.
Do not have to think about PSD's iv anymore.
Do not bother to think of travelling alone because, sitting alone in a bus,
travelling for 8-9 hours is a very tedious thing to be done.
So many do-not-have-tos which eventually set me to be greatly free and happy.

I don't want to think about the interview.
It was worse if compared to the Perdana's iv.

I just wanna share my stoghy~~~
[read:story]
Hehe.


Because my interview was scheduled to be held on the 17th of July,
I went to Kajang on the 16th, by bus, leaving Terengganu at approximately 9.30am.
Rasa macam sayu dan sedih at that time sebab macam dah lama tak tinggalkan kampung halaman,
kononnya -____- but then I managed to forget my sadness and successfully caught my forty winks,
before I woke up when the bus reached Dungun. Okay tidur sekejap gila -,-
That's why I call it forty winks lalala.
Bila bangun, segala rasa loya dan pening menguasai diri dan akhirnya aku surender.
Muntah okay -_____-
Sangatlah childish oh-em-jayy -____-
Nak buat macam mana memang I was quite out of sort on the day.

Bila berhenti kat Chendor, ada sorang kakak ni tegur aku time aku duk melantak sorang2,
aku memang berdikari okay,
sorang2 pun aku turun je makan sebab tak kuasa nak tunggu dalam bas yang sejuk tu -__-
dan aku lapar. Haha.
Akak tu tanya nak pegi mana semua. She was with her mom, going to Kajang, also.
Akak tu student UKM, third year.
So we became friends. Dengan mak dia sekali.
Baik gila. Student Syariah.
Memang bestlah buat kawan. Hehehe. Dia pun ramah je :D

Oh ye, aku turun Kajang sebab aku menumpang kat rumah mak cik aku.
Dia lah yang tolong hantar aku pergi temuduga tu, kat Uni. Perdana tu sendiri.
Tak jauh pun area dia dengan uni tersebut.
And she often goes to pasar tani located near the uni. Hehe.

Dah sampai rumah makcik aku lewat petang tu, pukul 7 lebih jugaklah,
dapatlah aku meregang2kan badan. Malam to I slept before the clock showed 10pm.
Luar biasa! Hahaha. Tak sihat plus penat. Haihhhh.

So I was there, twice ;)

Takpelah. The iv day.
Aku pendekkan cerita, aku sampai kat Universiti Perdana tu,
sejam awal, kot.
Tapi masa tu aku ingatkan aku ni dah awal gila2.
But then bila masuk kat dewan B kot,
alamak, dah ramai laaaaa.
And again, rasa takut menguasai diri sebab aku nampak ade sorang je Melayu.
Lepas dah daftar, aku pun pi duduk sebelah dia.
Yusairah, from Johor. Budak pointer 4.00 okay.
Mostly yang apply PU ni pointer dahsyat2, tak macam aku T____T
Dia dapat offer Medic UiTM tapi dia frust sebab tak dapat her first choice which was UKM.
So bila aku tanya, if lepas iv JPA tu, maybe dia masuk PU.
Then, bermulalah nama2 kami dipanggil,
Yusairah was the first person whom-her-name-was-being-called.
Masa tu baru bahagikan person into groups. So Yusairah was in the first group.
Aku group ketiga.

Satu kumpulan, 5 orang, as expected, aku Melayu sorang2 je.
Sobsob.
Takpe2. It's time for me to have multi-races friends.
Hehehehe. Serious, disebabkan aku ni lepasan sekolah agama dan masuk pulak asasi UiTM,
memang 99.5% kawan2 aku adalah Melayu sejati. Hohohoho.
Aku tak tau how it feels when ada kawan2 Chinese and Indians.
Dahlah all of them are brilliant, aku je yang ketinggalan di belakang.
Mostly Chinese and Indians kan sangatlah fluent when it comes to speaking in English.
Tolonglah faham mengapa aku sangat rendah diri T____T
Aku sangatlah tak fluent. To be frank, okay I admit that,
kalau writing, my grade is quite okay,
tapi speaking? Ya Tuhan, Allah sahaja yang tahu.
MUET aku adalah bukti yang jelas menyatakan bahawa aku fail speaking.

Sumber inspirasi #1

So my groupmates were Kumutar, William, Raj and Teh.
And dalam group temuduga tu, dia bagi number tau,
I got my favourite number ---> 3.
Number means nothing okay,
Cuak nak mampus sebab dalam bilik temuduga aku duduk paling tengah.
Memang interviewers fokus kat aku lah kan -____-

Malangnya aku lupa nama doktor2 yang menemuduga kami.
Two interviewers, both were female, Malay and use iPhone lololozzz.
Hahaha. Temuduga sambil makan kerepek,
santai gilaa tapi serious tolonglah jangan ingat it was easy,
habis nafas kitorang nak jawab masa tu. Bukan kitorang, aku lah.
Terribly nervous -____-

Sumber inspirasi #2


Firstly, standard, introduce yourself.

Lepas tu, why do you wannabe a doctor?

Then we got a different case question. Non-related to medical issues.
1) Teh dapat, jika anda adalah seorang menteri, nak jadi menteri apa & apa program baru yang anda akan laksanakan? (Teh kena jawab in Malay)
2) Kumutar dapat, emm, adakah kempen anti-merokok berjaya? Emm. Lupa. Alamak. Rasanya kena provide reason, then they asked what should be done to ensure the campaign will succeed. (in English)
3) AKU -____- what is your opinion about fuel-subsidiary by the government? (in English)
4) William dapat, about fenomena LGBT, cara mencegah fenomena tersebut. (in Bahasa)
5) Raj, about lambakan pekerja asing, and how to solve this lambakan pekerja asing issue,
rasanya lah. (in Bahasa)

Okay. nampak so easy but they would ask you again and again,
why is that so, how, why, what,
sampai aku rasa over-buntu nak jawab.
Sobsobsob.
Dahla pasal minyak.
Surely aku tak pernah amik tau lah kan, if non-Malaysian amik minyak,
diorang boleh beli minyak apa je.
Then they asked, macam mana tak nak bagi non-Malaysia guna minyak yang kerajaan subsidised,
sebab kerajaan nak subsidised rakyat Malaysia je, bukan pelancong asing.
Okay kalau dalam SPM mungkin aku ada idea nak goreng,
but then, masa tu aku buntu habis.
Teh yang tolong jawabkan okay. I felt so stupid.
Rasa nak get up and leave the room T_____T
I hate interviews -_____-

And they did ask, what makes you deserve to receive the scholarship?
As if we have to boast about ourselves, explain the qualities and specialties that we own,
which make us the most eligible person to be JPA's scholar.
Okay. As for this part, I've prepared the answer. A good one, I think.
Tapi, I anwered briefly, not as I've practised, due to pressure that they've put in me.
Masa tu rasa nak nangis tau tak sebab kena tanya banyak sangat. Ah benci -____-

Lastly diorang sempat gak tanya if kitorang ni ada apa2 kelebihan/kebolehan lain such as,
main muzik, can speak in other languages such as french.
Masa tu macam nak jawab Bahasa Arab (kononnya),
macam loser lak belajar bahasa Arab since 6 tahun,
until form 5 tapi tak mengaku tau BA,
(sebenarnya aku baru sedarlah kan aku belajar BA dulu for twelve years rupanya!)
tapi aku cancel. Senyap je tak bagitau.
Rasa macam tak layak nak mengaku pandai BA.
SPM tak dapat A+ powwnnn :')
Mood pun macam dah tertekan ingat nak keluar je. Hohoho.

Iv dah habis, merewang sebelum Nina datang pick up ^_^

Sobsob.
Takpelah, it's over.
I did what I was capable of doing so, even if it was bad,
itu je yang aku mampu masa tu T___T

Lepas tu Nina bawak aku pegi makan kat Alamanda, hoho.
Tibai nasi ayam sepinggan dengan air, while Nina minum soya je.
Alahai. Bilalah pulak boleh jumpa my first roommate ever tu.
The one I used to share everything after classes were over at palam, everyday!

Tak sedap mane pooonn -,- tapi dah tension plus lapar aku memang tak kesah la harge berape,
matlamat utama hanyalah nak melantak tanpa mempedulikan duit yang melayang.
Standard lah kan Alamanda :|

Malam tu jugak aku bertolak balik KT.
Yang paling tak sangka, aku jumpa lagi akak UKM tu with her mom!
Hahahaha. Berjodoh sungguh.
Masa kat stesen bas, kak tu nampak aku then she called her mom and said,
"Ma, Maisarah ma."
HAHAHA. It was really unexpected.

The busy Hentian Putra. Sangkut masa ni. Jammed. Too many buses. Too crowded.

Aku sempat turun lagi kat Chendor makan mi sup, pukul 2 pagi, hehe.
Ingat pulak masa bas rosak tahun lepas (masa on the way pegi palam),
aku turun makan mi sup tengah2 malam tu.
Best gila makan mi sup yang suam2 dalam kedinginan malam,
kat tepi pantai tu. Hehehehe. Maseehhh belanja, awokkk :D

Oh ye, siang tadi ada kenduri sempena Ramadhan kat sekitar rumah2 aku ni,
closer to Zim's house. Pergi dengan mak and Ibah.
And so we met Puan Akma. Lolololzz.
Finally.
Dan sebenarnya my mom has already broke the ice with Zim's mummy yesterday,
when they altogether with others helped tuan rumah tu kupas bawang bagai.
Laaaaaaaaaa. Dah kenal rupanya.
Tapi baru tahu hari ni yang their children were coursemates.
Ceh. Coursemates?
Classmates, schoolmates, groupmates, teammates,
you name it.
Okay raya nanti bolehlah pergi rumah Zim ye dak?
Alang2 mak dah kenal tu :3
His mom pun baik and friendly je, so niceeee <3

K tu je wassalam :DDDD
Nak tengok Conan lak, I'm so in love with this detective series.
More precise, addicted. -___-
Selamat berpuasa kawan2 :D

Deep from my heart okay guys <3 I'm touched :')

#PSD : Public Service Department (Jabatan Perkhidmatan Awam)
Photobucket
Share:

5 buddy (ies):

wnsizzati said...

what a long post...hahaha.the best part : mak cik niza dah kenal zim's mom.yeaaaayyyy!so happy fr u,darling :')
-ce teka sape-

wnsizzati said...

ceh,td konon nok jd anon..smgt wat 'ce teka sape-
malu.....malu....malu....haissshhhh :p

uwmaisarah said...


Hahaha Kak Cik /wnsizzati!!,
klako laaah. Hahaha. Sabo neh, excited duk dumoh ah tuuu! Haha.
Alaahh, kenal sebagai jiran2 je :P
Takde lebih2 ;)

Firdaus Shafie said...

akak, tumpang tanya.. untuk soalan minyak tu dan untk boast tntg diri sendiri tu, akak tlg bagi contoh jawapan boleh? terima kasih akak :)

Sarah Sylph said...


Firdaus Shafie,

agak susah ya dik sebab akak dah lupa cemana. Hehe.

Oleh sebab dia tanya opinion,
so boleh goreng jawab subsidi minyak tu bagus sebab membantu mengurangkan beban bagi mereka yang kurang berkemampuan.
But part yang dia tanya bagaimana tak bagi non-Malaysian guna minyak subsidi tu akak lupa lah :/
Sorry dik.

Yang part boasting tu,
mungkin boleh cakap yang kita ni berdisiplin so pandai urus masa, urus diri. And kita jugak boleh urus stress so itu advantage untuk kita bila keadaan semakin stress kita still boleh relax and tak panik. Apa2 je yang adik rasa boleh membuatkan adik nampak layak untuk amik medic dan receive scholar tu hehe. Most probably interview ni dia nak tengok keyakinan je dan cara kita berkomunikasi, sopan, matang etc.

All the best!