Tuesday, April 26, 2011

Pengalaman : Temuduga KPLSPM 2011

Hoho. Assalamualaikum!
Bersemangat bersemangat ^^,
Actually tengah letih ni, super letih, pasal interview IPG tadi la, fuh.
Meh nak citer nak citer.

Post yang agak panjang. Hoho. Dengan title yang skema gile. Kehkeh.
Pengalaman la sangat. :P

Dalam surat temuduga, diorang tulis temuduga start pukul 11 pagi, then, perlu datang 30 minit sebelum.
Oleh sebab I'm a good candidate, hoho, i went there at 10 am! Ha tu dia kau aku datang gempak awal.



Nervous toksah cakapla, awal2 tu, sebab takde sorang pun yang kite kenal kan. Pastu ade la tegur sorang ni. Name ape ntah. Tapi die TESL plus die bilik lain, makin nervous la sebab takde member same bilik iv :(

Raihan mesej so i called her, die on the way, mase tu ketaq lutut da, huhu. Syahir pun tak sampai2, hee, bawak keter labi ke pakcik oi =.="

Then then then, orang makin ramai so kitorang pun start la broke the ice, hoho. Jumpe la geng, same subjek & same bilik temuduga :D

At first da tengok die ni, macam ex-SKTJ tapi tegur2, die cakap luar so tak berani nak tanye, kot pelanduk due serupe, bile tanye name pun, "Fatin" jugak.
Then after a long time jugak la baru kitorang discover yang memang kitorang satu sekolah rendah dulu, haha, hampeh betul kan kitorang? Haha.

Okay, back to the story, disebabkan interview bagi sesi pagi belum tamat, kami2 yang pukul 11 ni kene la tunggu diorang habis dulu.

Interview ni ade 3 sesi.
1) Ujian Insak : 135 soalan in half an hour.
2) In Group I/V
3) Individual I/V


Tunggu punye tunggu punye tunggu, sempat Sarah & Amirah pergi kafe & koperasi kat kawasan maktab lame, berpeluh lencun habis, jauh :(
pukul 12.48 baru kitorang start, tu pun baru untuk Insak. Tangan rase kaku je melorek2 kertas jawapan, lenguh eden. Dahla jam tak bawak. Sob sob. 135 soalan in 30 minit, lelah jugak bro :D

Pastu pastu kuar kejap dari bilik D tu. Tunggu sekejap untuk sesi interview dalam kumpulan pulak. Kami semua ade 6 orang je, 5 girls & sorang Pak Lah. Haha. ( Ade lesung pipit you..hahahak..cakap kite-kite pulak tu, alahai :P )
Name die Abdullah but tuan2 penemuduga tu yang gelarkan Pak Lah so kami the girls panggil camtu jugak lah :P

Dapat bahan rangsangan dan kitorang pun buat group discussion yang agak kaku kot ( Sarah je yang kaku asenye :P ) but when it came to the second question, confidence da built up, so cakap okay sikit la yang tu even ade gagap sebab tak tau nak translate 'perform' in malay, adui la. At last bantai sebut perform jugak. Lantaklah, asal point aku sampai, heeee :D

So so so, dah siap sesi kedua, nak rehatla kan, da 1.30+, mesti nak makan, solat..
So diorang cakap we'll continue at 2.15pm.

Ramai2 kitorang jalan2 pegi kat kafe yang jauh gilak, makan minum segala. Solat.
Went back kat bilik temuduga. Tunggu lagi. Mase tu dah totally sick of waiting. Sangat exhausted, letih, takde mood nak di-interview suda :(

Agak2, dalam 2.45 petang jugak la sesi terakhir kami bermula. Okay. Korang mesti kene tau, dalam senarai 6 orang tu, i'm the last person that will be called in, oh, oh, oh, lain kali korang ade anak pliz la bagi name started with "a", heh. xD

Gilo jenuh menunggu, janggut je tak tumbuh.
First, Amirah. Second Ezzah followed by Fatin, then Abdullah, Nabilah baruuulah Cik Sarah ni. I was so bored and sleepy =.="
Mase turn Abdullah tu memang nervous da hilang, tujuan pegi iv pun da kabur, dalam kepala ingat nak balik, ingat kat katil je, ohoi, penat!



So so so, dipendekkan story, sampaila turn Sarah. Bile Nabilah kuar kan, tanye la, ape diorang tanye & bla bla bla. So bile Nabilah dah hilang dari pandangan, Sarah dah ready depan pintu, hands on, tunggu nak dengar bunyi loceng je. Rase 2 minit jugaklah duk kaku standby depan pintu, "haih cepatla aku nak balek". If ade orang lagi mase tu for sure diorang ingat Sarah ni bersemangat gile tapi hakikatnya.......

Ye lah, i was being left alone there. Takde orang lain da. Daripada group A B C D E, i think i was the last person among all =.="
Even ade penemuduga yang da balik, pelatih guru pun da abes kelas, tahan je la bile kene usik :( da la sorang2, sedih sedih.

*******************

"Ting ting!" ( Yes yes! I see my bed, pillow, ohhhh... )

*knock knock*
*senyum*
"boleh saya duduk?"
"silakan :)"

tu dia, terjah masuk tak bagi salam, senonoh betul..
=.="

They : Ye, Cik Sarah...*senyum* sihat hari ni..?
Me : Em, sihat alhamdulillah....eh, eh, ade ulser sikit dalam mulut.... ( =.=" )

They : Oh, kenapa tu?
Me : Kurang air dan kurang vitamin, hehe *senyum sengih kerang wangi*

They : Ooookkeeyy...Cik Uuuuummmmuuuulllwaqiah ye? Maksud ape name tu, sedap sangat..
Me : ( Hoho. Hoho. Aku kene puji. Yeah ) Em, maksud die tuan, ummul tuuu ibu, waqiah tuuu pemelihara, ibu pemelihara..

They : Maisarah..?
Me : Kesenangan..*senyum*

They : *senyum* eemmm, ibu pemelihara kesenangan...? Sedaaapnye maksud.. Sayangnye ayah, Mohd Khairudin, dekat die... Tapi name panjang sangat ni... Mujur takde tambahan lagi satu... Tak muat borang nanti..
Me : Hehe. A'ah, susahla sikit bile nak isi borang.. (=.=" bile boleh balik?)

They : Okay Sarah, dulu sekolah dekat mane?
Me : Ye tuan, bla bla bla.
They : Jawatan semasa sekolah dulu?
Me : Bla bla bla.

Then, diorang belek2 sijil taw.. Diorang jumpe sijil kawad kaki..

They : Boleh kawad kaki?
Me : Er, boleh tuan. :)
They : Tapi pakai kasut camtu, takkan nak kawad kot..
Me : (lega siot :D)
******************

Sijil khatam Quran plak! -part kantoi best+malu,hahak-

They : Ha, ni sijil khatam Quran, khatam Quran la ni ye?
Me : Ye tuan. :)

They : Hari-hari amal surah ape?
Me : Er, hari2, selepas maghrib, saya amalkan surah al-Waqi'ah, tuan.

They : Surah al-Waqi'ah surah yang ke berapa?
Me : ( ah...sudaaaahh! ) Em, maaf tuan, saya tak pasti...

They : Sebelum surah al-Waqi'ah, surah ape?
Me : Em, surah al-Qamar, eh, surah ar-Rahman kot..

They : *senyum* Surah ar-Rahman ye Cik Sarah..
Me : Maafkan saya tuan, saya amalkan tu, saya bace dalam naskhah amalan harian, bukan al-Quran, tu yang buat saya kurang pasti, maafkan saya. (hoho,alasan :P)

They : Ohh...ape surah yang boleh elak daripada seksa kubur?
Me : ( Mati eden ) Em...em.... ( Rase cam surah Mulk tapi tak sure la plak..aish........ )

They : Surah tabarakallazi ye Cik Sarah..
Me : Ye, al-Mulk tuan... :)

**************

Diorang ade assume, mesti amik medic kan..
Then tanye, andaikata dapat offer cikgu di Sarawak and doktor kat KL, mane nak pegi..
Honestly nak pegi doktor kat KL la kan..heheh
Ciap tanye, andaikate dapat offer doktor & cikgu both in Terengganu, nak pilih mane..adeh..
Jawapan ku : Susah jugak tu..heheh..bla bla bla...
Rahsie la jawapan, haha. Malu nak gitau weh, merapu =='

Walaupun pilih medic, tapi pandai2 la cover ayat kan, nak bagi nampak yang kite ni minat gak cikgu..

**********************

Ape lagi yek. Oh ye, killer question kot, seme Sarah jawab tak & tak tau, mase tu blank tahap tera dah kot, alahai :(

They : Pernah buat PMI?
Me : ( ape hal plak BMI tetibe nih,isk ) Ape die tuan? -kurang terajor kan?-
They : PMI..
Me : Er er, tak, tak pernah dengar pun tuan, maafkan saya ( Huwa huwa, aku nak lari! haha )
They : Plus Minus Interesting tu untuk tahu kelebihan, kekurangan and menarik tentang sesuatu kerjaya, nanti balik Cik Sarah buatlah ye, tambah pengetahuan..
Me : Ye tuan, balik nanti cari.. ( Sumpah ayat memang nampak tak sabar nak blah. hoho. )

They : Pernah buat SWAT?
Me : ( hoh, menatang apa plak tu mak aih ) Tak tuan, maafkan saya..
They : bla bla bla. -terang ape SWAT-

They : Pernah buat OPV?
Me : ( Maakk, apebende nih.........tak nak tanye falsafah pendidikan ke.....? ) Tak tuan, maafkan saya. Tak tau pun apedie tuh ( Jujur tak, jujur tak? )
They : Other Person View, Sarah pernah bincang dengan mak tentang kerjaya, dengan ayah tak?
Me : Oh, pernah aje tuan :) then bla bla bla.

Straight jawab tak tau, mampuih la eden, hoho.

*********************

Isu semasa plak,
yang ni tak tau la ape kaitannye math dengan soalan paling last tu. Nak testing bebeno dorang nih. Merapu meraban gila jawab =.="

They : Okay Cik Sarah, apedie isu hot yang Cik Sarah tau buat masa ni?
Me : Buat masa ni, isu panas yang saya kire masih panas, tentang kejadian tsunami di Jepun kemudian disusuli kejadian radiasi akibat bla bla bla.

They : Pada pendapat Cik Sarah la, setuju tak kalau pembinaan loji nuklear dilakukan di Malaysia?
Me : ( Aku ni Matematik ke Fizik? =.=" ) Pada pendapat saya, untuk masa 20 tahun akan datang, pembinaan loji nuklear boleh dilakukan di Malaysia kerana saya kira pada masa itu teknologi di Malaysia bla bla bla.

They : Itu untuk 20 tahun akan datang, kalau dibina sekarang, takkan Cik Sarah bersetuju?
Me : Em, untuk keadaan sekarang, saya kurang bersetuju la kot...-diorang potong-

They : Kalau dibina bersebelahan rumah Cik Sarah la, setuju? Dengan keadaan di Malaysia sekarang yang bangunan runtuh sana sini..
Me : ( Mak oi, pakcik ni betul tak nak bagi aku bersetuju ) Saya tak setuju la kalau yang tu ( :P )

They : Pasal ape tak setuju?
Me : Bla bla bla.

They : Pada pendapat Cik Sarah la, kenapa agaknya Stadium Sultan Zainal Abidin tu runtuh?
Me : ( Ni iv math ke engineering? )
- Time ni kan, fully goreng ikan ayam nugget segala tau, dah stadium tu runtuh dah bertahun, kalau bace paper pun bukan betul2 ingat facts die, hampeh tol pakcik2 tu, haish, sekali diorang cakap : "Ni betul tau ke jawab mengelak je ni?" kene sindir oi-

Heh heh, tu la kot yang last, lepas tu dah sudah, takde rupe interview nak jadi cikgu Math pun, adui la, saaabooo je laaaa...

********************

Letih den hafal falsafah pendidikan, ape sekolah wawasan, kluster, prasekolah, menteri2, NKRA, MBMMBI, and so what ever more, satu pun dorang tak tanye, tapi syukur lah kan? :P

Tapi ade je yang kene tanye sal falsafah pendidikan tuh. Naseb masing2 ;)

Sume bergantung kepada interviewers tu, luck kite,
mujur la jugak panel penemuduga tadi baik sangat2,
cakap pun satu2, lemah lembut serta penuh senyuman,
i like! Suami sapo le tu..KAHKAH

Okayla, gotta go~ Nak tidur plak, lenguh2 badan den, balik pukul 5 tadi, macam pe je iv pegi kol 10 balik kol 5, nak iv scholarship pun tak gitu :P


Okay all, papai & wassalam!
Takdele meanrik pun kan? Hoho

PS : Happy birthday to Akh Marz ^_^

Photobucket


Share:

12 buddy (ies):

Dereon said...

hehe, ok la 2

HelMi ZaKi said...

gud luck...
kat telltrac ek interview??

Yana Alihad said...

SWAT ke SWOT eh..???
dlm PUM ade..but i think only ALP know what is SWAT..mase kitorang buat buku laporan syarikat la..
haha~~
but so far,, ok la..not bad.. :)
well done sarah! ^_^

uwmaisarah said...

dereon :
ok je? haha. dhla balik awal, x aci!

uwmaisarah said...

helmi zaki :
thanks :D
telltrac tu apebende ek?

uwmaisarah said...

kak yana :
heeee~
swot i guess, kihkih..
mmg x pernah dengar, malu je :P

kite bukan alp, sob sob :(

thanks kak yana!

Muhammad Marzuqi Bin Rameli said...

t.kasih sarah..
gud luck utk sarah..:-)

miza said...

fuhh..soalan temuduga..gempak2..tapi kelakar jep iv 2...nway..gudluck:)

uwmaisarah said...

akh :
same same
dan trme kasih kembali :D

uwmaisarah said...

miza :
soalan cam ape je kan? tapi enjoy la :P

LeEvs! said...

fatin??fatin syahirah?? oh,my..hari same dgn kamu yep?syg2..

uwmaisarah said...

@LeEvs!, a'ah, fatin syahirah! haha ^^,
lawak gile :P