Saturday, October 22, 2011

Aku dan PhD.

Assalamualaikum :D

Hmmm, saat aku mula menaip ni angka sa'ah (jam) menunjukkan 11.25PM,
hari Jumaat mengikut kalendar Masihi,
tapi mengikut kalendar Hijrah,
sekarang merupakan malam Sabtu yang mana
hari Sabtunya bermula tika azan maghrib berkumandang.

Jumaat, sayyidul ayyam :D
Ayyam, isim jamak bagi yaumu.

Siang tadi aku & family keluar ke rumah saudara,
rumah abang2 ayah aku,
melawat sanak saudara :D
Abang kedua kepada ayah aku tak sihat semenjak dua menjak ni,
hmmm, tadi pun aku tengok Ayah Teh tak segar,
tak seperti selalu yang jumpe2 before this.
Papepun harapnya beliau akan kembali pulih seperti sediakala, insyaAllah :)

Gambar ihsan google ^^

Bukan tu aku nak story kat sini, tu sekadar selingan je, heee~
Dalam perjalanan pulang, aiseh, ayat essay BM --'
Lalu ikut pantai, weee, da lame tak tengok pantai :DD
Tapiiii, ramainyeee makhlukkkk, aisshh,
pastu tak dapat pulak nak minum air kelapa feveret sebab air kelapa kat makcik feveret ramai pembeli,
hmmmm, melepas 0.0

Dan yang menyebabkan pandangan aku semakin menyampah sampah tadi adalah
bersepah2 kanak2 remaja belia muda mudi yang mengayuh basikal berwarna neon
such as pink, hijau, putih, pfffttt, basikal fixie tuh, konpem la korang kenal -,-

Ape yang lazat sangat eh basikal tu?
Tak faham aku =.=

Aku tak pasti kenapa aku harus mengeluarkan statement di atas, kehkeh.
Mungkin kerana perasaan hasad dengki aka PhD? Cemburu? Ekekeke
Takde maknenye. Aku just tak faham dengan keadaan semasa.
Aku tak nampak kelebihan basikal tersebut :|

Dan setahu aku dengan pengetahuan yang tak seberapa ni,
basikal tu bukanlah semurah harga goreng pisang,
Tak kurang RM350 jugak, alahai, banyaknya duit koranggg -,-
And baiknye mak ayah korang belikan :S

My first bicycle was when I'm at the age of 3 or 4 but nevermind time tu kecik and aku anak pertama,
memang dimanjakan lebih la kot, kecik2 adik2 takde so mintak pape time tu dapatlah, agaknye.
Lepas tu aku ingat aku dapat new brand bicycle mase darjah 4 sebab dapat no 1.
Hmm, bersebab beb. Bangga gila boleh kayuh beskal baru dari kedai sampai rumah.
Ayah aku fetch aku kat sekolah stret bawak pegi kedai basikal.
Kedai ayah Najmiah, primary-school-mate aku.
Jangan korang tak tau, ayah aku ikut dengan kereta dari belakang, heh. Power tak? Kihkih

Lepas tu aku ingat aku pernah mintak ayah belikan roller blade,
but until now dah besar tak berapa nak panjang, tak dapat2 pun lagiii T_T
aku nak sesangat kasut beroda2 tu,
Ingat lagi, time pergi Jusco kat Ipoh few years back,
aku tilik setilik2nya (haaa amek kau, maf'ul mutlak aku bagi)
tapi my supergreatdaddy buat2 tak paham, hampeh -,-
sebabnye, aku tahu,
kalo beli, tak boleh beli satu, kene beli empat :S
adek2 aku mesti nak jugak and we're not the kind of sharing toys :x
And bende tu 50,60 jugaaakk sebijikkk, beli 4 beratus jugaaakk,
Kau ingat bapak kau tokey balak kah ummulwaqiah maisarah? :x

Nanti aku dapat gaji first aku nak beli kasut tuh.

Hmmm, aku jarang mintak ayah aku belikan barang yang quite unnecessary
*unless using my own moneeeyy,
kecualilah kalau kasut sekolah rosak dan memang macam kene tebuk tupai, gigit tikus and bla3,
tu necessary gila lah kot.
Takkan nak bantai pakai selipar Jepun pegi sekolah?
Aku kan skema.
Lawa pulak tu, jatuh la standard. *censored*. HAHAHA.

Dan korang tahu tak kenapa aku jarang meminta?
Sebab. Sebab.
Aku rasa aku belajar tak pandai.
And I don't, don't, don't (never will be) deserve to ask anything unnecessary from them.
Because they have care and give their loves,
feed me, buy me books, outfits,
for years,
and yet they don't ask anything in return.

Dan aku sangat berpegang kuat pada prinsip rekaan aku nih time secondary school.
Sangat2. Sampai sekarang pon lah agaknye ><

It just, aku tak sampai hati.
Nak mintak sesuka hati.

Aku ingat lagi zaman form 1,
Mathematics,
semua orang mostly dah pakai calculator,
yang casio 350/570 tu laahh,
mostly classmates aku dah pakai,
guna untuk calculation mathematics.
Tapi aku takde.
Sedih jugak.
Rasa macam miskin semacam je --'
Tapi takde lah sedih sangat. Pulak.
*Oke fine aku memang berbelit2 sikit. Syak berlebihan. Lack of certainty.
-,-
Naik form 2 nak mid year baru aku mintak,
bulan Mei ke Jun ntah mase tu,
tu pun dengan teragak2 :S
Tak taulah kenapa --'

Dan time dapat result PMR,
jealous gila babeng laahh,
tengok friends of mine,
dapat hadiah masing2 from parents @ elder siblings.
Bila dapat straight A's = 9A's.

Paling tak bleh blah best,
Syahir dapat phone SE W595 mase tu,
hampeh, jealous gilaaa,
mahal kot bende tu zaman 2008/2009,
nearly RM900, mahal lah bagi golongan aku.
Dahla lawa, slide phone.
*Aku die-hard-fan slide phone neh. Phone aku sekarang slide. Before this pun slide. Forever slide. HAHA.


Pastu Teef,
kakak die bagi phone jugak.
SE W660i.
Pheewwiittt, aku?
Guna phone SE jugak. K310i.
Beli mase form 1. Pakai duit sendiri. Diulangi my own money.
Dahla pernah kene rampas dek cikgu Disiplin mase form 1. Heh, penjenayah sekolah :X
*Sorryla kawan2, siap mention nama. HAHA.

Yang mintak, terus dapat lagi lah aku jealous, kihkih.
Tak payah tunggu result gempak time exam besar.
Yang spesies family kaya-raya harta tak habis sampai anak cucu.

Aku nak mention Syahir lagi sekali. Haha.
Raya 2009, ada new camera, sony, touchscreen pulak.
Oh bestnya. Hadiah hari raya. Untunglaa jadi anak bongsu. The only son pulak. Untungla~
*Sila baca dengan nada jealous. Haha.

Haaa, aku nak mention budak nih lagi sorang.
Untunglaaa, Zo-wie Tsui. Haha.
Untungla Farah, dapat DSLR few months ago, UNTUNGLAAAAAAA, JEALOUS! HAHA.

ISH. APEHAL AKU NIH? =.=
SIOT. TAK SEDAR WEH. MELUAHKAN PERASAAN SEWENANG2NYA. OH SHOOOTTT.

Aku tak kisah aku tak punya semua itu.
Itu hanya secebis daripada nikmat2 dunia.
*Korang anak orang kaya mesti cakap ayat ni ayat pasrah,
ayat minah sengkek an? Takpelaaaa :( hahaha.


Tak salah pun nak ada semua tu jika berkemampuan. Kan?
Takde salah pun~
Dah mampu dan berminat, beli je lah.
Dah tak berapa nak mampu macam aku, tengok je lah. HAHAHA.


Dan perasaan insaf aku akan mencurah2 mengisi ruang akal dan hati saat terpandang kelibat seorang pakcik tua, kurus, mengayuh basikal yang juga tua, di kaki jalan raya. Mungkin pulang daripada bekerja, demi mencari sesuap nasi.

Mana sempat nak fikir telefon Sony HTC Nokia BB Apple CSL Sagem Samsung ke apa,
hanya terfikir bagaimana nasib isteri dan keluarga jika dirinya dipanggil ke pangkuanNya.

Mana sempat nak rasa jealous2 PhD orang pakai kereta BMW, Proton, Mercedes, Honda, Toyota, Perodua Kancil Rusa Kembara Di Tanah Gersang bla3 eh tu lagu nasyid -,-
hanya sempat mencongak apakah wang hasil kerja kerasnya cukup bagi mengisi setiap perut2 yang menunggu di rumah..


Rezeki ajal maut semua di tangan Tuhan.
Qadar kita telah termaktub.

*updated
Dan masing2 punya kelebihan dan kekurangan.
ALLAH itu MAHA ADIL.
HE KNOWS THE BEST FOR YOU.
HE KNOWS THE BEST FOR YOU.
**repeatlah sendiri pulak nak bagi meresap cepat ke dalam jiwa. keh2

HMMM, manusia. Insan.
Manusia adalah makhluk yang cepat lupa.

Aku apatah lagi.
Cepat lupa dengan berjuta nikmat yang Dia kurniakan.

Nikmat hidup yang Dia anugerahkan,
nikmat sihat yang Dia kurniakan,
nikmat Islam dan iman yang Dia hadiahkan,
oksigen masih percuma, dan akan kekal percuma,
perjalanan sel2 neuron dalam otak pun,
adalah nikmat, kalau tak, maklumat tak dapat diproses,
nak kira 1 + 1 pun mungkin tak berkemampuan.

Apa guna hidup di dunia jika bukan bertujuan mengejar kebahagiaan di akhirat? :)

Kemewahan hidup di dunia tak menjanjikan kemewahan dan kebahagiaaan hidup di akhirat.

Malahan,
mesti pernah dengar kan,
kata2 ni,

mereka yang bersenang-senang di dunia, akan bersusahan di akhirat.
dan yang bersusah-susah di dunia, insyaAllah bersenang-senang di akhirat nanti.


Dari Abu Hurairah r.a katanya: 
Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya :
Dunia penjara bagi orang Mukmin dan Syurga bagi orang kafir.
(Hadis Riwayat Muslim)


Moga kita menjadi lebih baik berbanding kelmarin
dan esok adalah lebih baik daripada hari ini :)

Aku bukanlah ustazah atau insan yang paling mulia antara semua,
aku hanyalah seorang manusia biasa,
yang juga pelaku dosa.
Aku tak pernah hidup sebagai insan yang sempurna.
Tapi kita tak perlu tunggu untuk jadi yang paling baik untuk saling mengingatkan,
bahawa hidup kita adalah menuju MATI. Itu aku pasti.
Wassalam.



You only live once, but if you work it right, once is enough. =)


*Maaf andai ada terkasar bicara, bumi mana tak ditimpa hujan,
manusia mana tak berbuat khilaf. Memaafkan itu lebih baik :)



Photobucket
Share:

23 buddy (ies):

Farah Zoey said...

OK fine ! thats my name ! hahahar :D
kena buat respond post camnih . hahaha
actually I've been thinking to do a post kindda related to this post , haish ! kacau daun jer ! :P

uwmaisarah said...

Farah Zoey,
ngahaha,
glad that you noticed it :DD
weee,
well, i did it first,
HAHA.
Never mind, just go on,
boleh jugak daku membacanya xD

Ahmad Mawardi said...

best =)

aLia said...

didik diri utk mnsyukuri nikmat yg kite ade farah, instead of thniking what others have. huu. sarah mmg ske taip SH*T eh? :\ haha.kurg2 kn ar dik deh. =D lme x bce blog sarah.it's fun tho! <3

aLia said...

lol. typo lak ai.nk taip sarah, jd farah.maaf3! =D

uwmaisarah said...

Ahmad Mawardi,

hehe, terima kasih :DDD

uwmaisarah said...

aLia,

hehek,
moga suatu hari akan terdidik sepenuhnya,
sekarang masih bertatih2,
thanks kak Alia! :D
takpe typo pun,
normal xD

teruskan membaca blog seorang kanak2 nih :DD

s**t tu, aleehaaii mak,
telah ditukar & bakal dikurangkan :)

NaRuFiQ said...

serius kita sama!!....hahahaha...aku ingatkan selama ni aku la makhluk yang suka bebel sorang2 ; manusia paling tidak suka meminta dan ada jugak r rasa cemburu tengok member2 aku ngan kurniaan mereka...tapi bila fikir balik..aku rasa bende tu kosong...dan akhirnya aku dapat gak tau apa bende yang selama ni aku nak...yg penting ia bukannya 'bende'...>_<

mamijaa said...

Sarah dear
Assalamu'alaikum w.b.t.
Tersentuh hati ibumu ini menbaca nukilanmu nak..sayu pun ada..gembira pun ada...terima kasih mok ucapkan kepada Sarah kerana menjadi seorang insan yang memahami kemampuan mok dan ayoh..maafkan kami kerana tidak dpt memberi $ dan aset2 yg Sarah dambakan..yg mampu kami lakukan..memewahkan Sarah dan adik2 dgn kasih sayang dan perhatian...di sini kami berdua mendoakan kejayaan yg cemerlang d sepanjang pembelajaraan Sarah tak lupa adik2mu..Syukur ke hadrat Illahi mengurniakan kalian kepada kami berdua..Mudahan Sarah dan adik2 senantiasa mendapat petunjuk dan hidayah serta keberkatan dariNya sampai ke akhir hayat..amin

uwmaisarah said...

NaRuFiQ,
kan? aku macam tak percaya jee aku ade seseorang yang sama sifatnya macam aku >< versi lelaki pulak tu, haha xDD

first aku jealous sebab aku manusia gila gadget, tapi second feeling aku tak jealous sebab yeah, those things kosong..

bukan 'bende'? habis tu? --'

uwmaisarah said...

mamijaa,
waalaikumussalam wbt ^^
weee, bukan niatku mahu menyentuh hati,
sekadar nukilan yang ditambah perasa ajinamoto agar memberi kesan kepada mereka yang mempunyai nasib serupa mahupun sebaliknya :D

ayoh and mok are the best parents,
we your children will always love both of you the way you are ;)

AMIN :D

*jangan wat Sarah nangis, sobsob TT

ekin.. said...

wahh..suke fixie..mcm best jek kan..teringin gak nak naik..haha,beselar mne penah naik..LOL..act PHD nie mmg xelok..tapi kalau dalam ilmu patutlah kan..sebab bagus kalau kite jelez kawan2 kita pandai..n itu akan menggerakkan kita untuk lebih kehadapan..:)

Diyana said...

biasalah nafsu,sama macam saya jugakk,nafsu sangat besarr

but,kita mmg nakk gila-gila dgn fixie walaupun bukan penting pon

NaRuFiQ said...

nama anda telah di tagged , sila datang ke blog aku untuk mengetahui butiran tersebut..harap jangan marah =_="

uwmaisarah said...

ekin..,
laa, ekin pun suka fixie? haha
kan kan? x pernha rasa naik, mesti nak cuba~ LOL

betul betul betuuuuuuulll :DD

Tapi setakat ni jealous tahap mana tak gerak jugak pegi study --'

uwmaisarah said...

Diyana,
pompuan kan 1 akal 9 nafsu, hihi :DD

ye kee? nanti dapatlaah tuu :P
:))

sesekali nak barang yang boleh menggembirakan kta, apa salahnya :D

uwmaisarah said...

NaRuFiQ,
soalan susah gilaaa,
but i will try to do it,
soon ;)

thanks for tagging bro~

epul eary said...

sal basikal tu...kat gan kan???

uwmaisarah said...

epul eary,
ha'ah, kat ganu, epul :D

munirah said...

hey nice entry ! walaupon cam ade yang skip skip sket an, luahaaan perasaaan :D but then, hey, we're in the same boat lah ! tak kaya pon tak miskin pon, masih berkemampuan ibubapa.. tapi tak suka tak pandai meminta, reason (?) same goes with u, tak pandai mane :( i always be compared to my sister, well she is way better than i am in academic ! and even her life (?) ehhhh ? haha

Bui Junaidi said...

tertarik hati baca entry ni..*_*

uwmaisarah said...

munirah,
haha, thanks munirah! :DD
kan kan? takde reason but it's how we are,
i cant change myself even a lil bit ><
heeeeeee, sabar je la,
kite ade lebih jugak, cume x menonjol lagi kot, hehehe ^^

uwmaisarah said...

Bui Junaidi,
thanks :DD